LITE ENERGIFORSKJELL: De to skålene skiller 13 kilokalorier og ni gram fett.
LITE ENERGIFORSKJELL: De to skålene skiller 13 kilokalorier og ni gram fett. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaner: Cheez doodles light

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-10-19 13:14

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist konkluderer med at lettvarianten  smaker omtrent som originalen, men selv om det er mindre fett i den lettere posen får du ikke så mange færre kilokalorier.  

Fra tid til annen kommer det lettere varianter av snacks i butikken og jeg vil tro mange nå er glade over å se at den tradisjonelle snacken Cheez doodles er kommet i en light-variant.

Men er det noe særlig å hente på å velge lettvarianten framfor den originale? Jeg har tatt en nærmere titt på næringsinnholdet.

Innhold:

Ingredienslisten til Cheez doodles original og light er rimelig lik. Snacken består av maismel, solsikkeolje, ostepulver, salt og druesukker. Den originale inneholder i tillegg litt melkepulver og potetstivelse. Det er nok i hovedsak mengden solsikkeolje som er ulik i de to variantene, noe som gjenspeiler seg i fettinnholdet som er 30 prosent lavere i lightvarianten.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Snacks er ikke sunt, men det er heller ikke poenget. Selv Vektklubbmedlemmer, som jobber hardt for å redusere energiinntaket, ønsker å kose seg med litt snacks innimellom, og det er jo lov så lenge man klarer å holde energiinntaket på et nivå som gjør at vekten går den veien man ønsker. Snacks er ikke helsekost, men nettopp kosemat, og noe man kan spise i små mengder av og til. Men det gjør jo ikke noe om snacken man velger å kose seg med er av den litt lettere varianten.

På pakningen til Cheez doodles light står det med store bokstaver at den inneholder 30 prosent mindre fett enn originalen. Men er en 30 prosents reduksjon (fra 31 gram til 22 gram) nok til å gi noe særlig lavere kaloriinnhold? Fettet som tas ut er jo også gjerne erstattet med noe (ofte mer karbohydrater) og dessverre så blir ofte det totale energiinnholdet ikke så mye lavere.

Dette er tilfellet også for Cheez doodles. Ja, du får i deg noen gram mindre fett ved å velge Cheez doodles light, men du får ikke i deg så mye mindre energi at det er noe å skrive hjem om akkurat.

EN PORSJON: 30 gram cheez doodles oppleves som en raus snackporsjon.
EN PORSJON: 30 gram cheez doodles oppleves som en raus snackporsjon. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

En fordel med Cheez doodles er at de veier nokså lite, så en skål på 30 gram (som er den mengden som står angitt som porsjon på posen) oppleves som en ganske raus snackporsjon, men du sparer bare 13 kcal på å velge en porsjon Cheez doodles light framfor en porsjon Cheez doodles original.

LETTERE: Cheez doodles light har 30 prosent mindre fett.
LETTERE: Cheez doodles light har 30 prosent mindre fett. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hvordan smaker det?

Det smaker Cheez doodles. Her er den lette varianten en svært god etterligning av den originale. Jeg må innrømme at det er ikke Cheez doodles jeg velger oftest når jeg skal spise snacks, så jeg er sikkert ikke den beste til å vurdere smaken, men jeg synes i alle fall det smaker nokså likt. Jeg testet begge variantene på to andre familiemedlemmer også, og vi var alle enige om at begge variantene smakte godt og temmelig likt, men at den originale varianten hadde en anelse mer fyldig eller rund smak, noe som trolig nettopp skyldes fettet som rett og slett smører ganen litt mer. Fett er jo også en velkjent smaksforsterker.

Pris: cirka 40 kroner for en stor pose med 200 gram. En stor pose Cheez doodles original (230 gram) koster cirka 36 kroner, så lightvarianten er faktisk ikke veldig mye dyrere enn den originale.

Næringsinnhold per 100 gram:

480 kcal, 22 gram fett hvorav 3,5 gram er mettet fett, 59 gram karbohydrat, 10 gram protein, 1,1 gram kostfiber og 2,0 gram salt. En porsjon á 30 gram gir 144 kcal og 7 gram fett.

Sammenlignet med annen snacks:

*Cheez doodles original: 524 kcal, 31 gram fett hvorav 4,8 gram mettet fett, 51 gram karbohydrat, 10 gram protein, 1,0 gram kostfiber og 2,1 gram salt. En porsjon á 30 gram gir 157 kcal og 9 gram fett.

*Kims potetchips salt: 542 kcal, 34 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 53 gram karbohydrat, 4,6 gram protein og 1,4 gram salt.

*Maarud potetgull salt: 525 kcal, 33 gram fett hvorav 2,4 gram mettet fett, 51 gram karbohydrat, 5,7 gram protein og 1,4 gram salt.

*Maarud superchips salt: 470 kcal, 18 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 65,5 gram karbohydrat, 4,6 gram protein og 3 gram salt.

*Soletti saltstenger: 378 kcal, 2,6 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 73 gram karbohydrat, 13 gram protein og 3 gram salt.

*Maarud popcorn poppet: 490 kcal, 26 gram fett hvorav 3,5 gram mettet fett, 49 gram karbohydrat, 9,5 gram protein og 1,8 gram salt.

Flere Matspanere finner du på Vektklubb eller følg @matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her