Stor gjennomgang: Dette er det sunneste pålegget
Hva du velger å ha på brødskiven kan ha stor påvirkning for vekten og helsen din. Vektklubb har vurdert 13 påleggskategorier så det blir lettere for deg å ta sunnere valg.
Ikke nødvendigvis, ifølge ernæringsfysiologen.
Vi nordmenn spiser mange brødmåltider, og det samme gjør Vektklubb-medlemmer. Faktisk er grovbrød og knekkebrød noen av de mest loggførte matvarene i kaloridagboken, sammen med pålegg som ost og skinke.
– Det å bytte til grovere kornprodukter og mer næringsrikt pålegg kan derfor utgjøre en stor forbedring i kostholdet, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Vektklubb har tidligere rangert hvilke pålegg som er sunnest. Egg, fiskepålegg, rent nøttesmør og hjemmelaget syltetøy med lite sukker er noe av det mest næringsrike og minst prosesserte du kan ha på brødskiven - eller knekkebrødet.
Opp gjennom årene har vi ofte hørt flere medlemmer, blant annet Linda Åsebø og Trine Bjørgan Høiberg, som har gjort enkle grep i matveien, som å bytte fra brød til knekkebrød.
Hvorfor er det slik at dette knekkebrødbyttet er så vanlig?
– Er målet å redusere på kaloriinntaket for å gå ned i vekt, kan det å bytte fra brød til knekkebrød være et enkelt grep, bekrefter Ramm.
Det kan være omtrent likt kaloriinnhold i to knekkebrød som en brødskive.
Bytter man én brødskive med ett knekkebrød vil man spare inn en del kalorier, men det er ikke der ernæringsfysiologen ser den største gevinsten.
– Når du velger flere knekkebrød, så blir det plass til mer pålegg og grønnsaker. Pålegget kan påvirke metthetsfølelsen i stor grad, sier hun.
Bytter du ut to brødskiver med tre knekkebrød, kan det derfor bli mer mer plass til næringsrike, proteinrike og mettende pålegg som egg, fisk, kylling, kalkun og ost, ramser ernæringsfysiologen opp.
– Kombiner gjerne dette med en raus mengde grønnsaker, oppfordrer kostholdseksperten.
Sum = ca 310 kcal
Sum = ca. 320 kcal
Å spise brødskiver med syltetøy eller sjokoladepålegg metter antagelig ikke like godt enn om du velger proteinrikt pålegg og grønnsaker, selv om kaloriinnholdet kanskje er det samme.
– Det er flere grunner til det, og det ene er at protein metter bedre enn karbohydrat eller sukker, forklarer ernæringsfysiologen og fortsetter:
– Det andre er at volumet på maten vil ha noe å si for metthetsfølelsen. Fyller vi på med grønnsaker i et sammensatt måltid, vil grønnsakene sørge for større volum.
Grønnsaker har lavt kaloriinnhold, men volumet og fiber gjør at vi likevel føler oss mer mett.
Vi anbefales i kostrådene å spise 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig.
Det tilsvarer tre til fire ekstra grove brødskiver eller omtrent fire til fem fullkornsknekkebrød. Eller en porsjon havregrøt og to grove brødskiver eller cirka tre knekkebrød.
Akkurat som det er stor forskjell på brød er det også stor forskjell på knekkebrød. De hvite frokostknekkebrødene er bakt på hvitt hvetemel, mens typen husman er bakt på fullkornsmel.
Det finnes også frøknekkebrød av den hjemmelagede typen som er mer kompakte. Selv om de er proppfulle av fullkorn og gode næringsstoffer så inneholder de betraktelig mer kalorier enn de luftigere variantene.
ANNONSE: Du kan sjekke nærings- og kaloriinnhold i tusenvis av matvarer som medlem i Vektklubb.no
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hva du velger å ha på brødskiven kan ha stor påvirkning for vekten og helsen din. Vektklubb har vurdert 13 påleggskategorier så det blir lettere for deg å ta sunnere valg.
Nystekte vafler smaker alltid godt. Her får du oppskrift på en sunnere og mer næringsrik vaffelvariant!
Her får du en smakebit på menyer og oppskrifter fra Vektklubb.
Tubeost, eller smelteost, er et populært pålegg som stadig kommer i nye smaksvarianter. Det er på tide å se litt nærmere på hva dette egentlig er.
Ser du på kiloprisen og porsjonerer maten utover uken, kan det bli billig å spise sunt.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.