Begrens energigivende drikke til et glass om dagen hvis du ønsker å gå ned i vekt, råder kostholdseksperten.
Begrens energigivende drikke til et glass om dagen hvis du ønsker å gå ned i vekt, råder kostholdseksperten. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Drikker du bør droppe om du vil ned i vekt

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog, Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-06-04 13:15

Heller du nedpå med brus, energidrikk, saft, iskaffe eller alkohol på late sommerdager kan det fort bli mye overflødige kalorier.

Det er kanskje ikke noe stor overraskelse, men mange er likevel ikke klar over at summen av kalorier fra drikke kan utgjøre store deler av kaloriinntaket - og dermed påvirke vekten.

Bytt drikke med mat

De fleste vet at juice, melk og smoothie er drikker som inneholder gode næringsstoffer, men energien (kaloriene) fra disse drikkevarene gir ikke særlig mye metthetsfølelse.

For deg som ønsker å unngå ekstra kalorier er det en fordel å spise mat som gir metthetsfølelse fremfor å «drikke» maten. Et lite glass appelsinjuice (2 dl) utgjør cirka 80-90 kcal. For å spise tilsvarende mengde kalorier i fersk appelsin utgjør det cirka 1-1,5 stykk. Velger du juice fremfor hel frukt går det fortere å få i seg energien (og det kan være fint om du trenger påfyll raskt), men vi får mindre metthetssignaler og vi mister en del av de helsebringende stoffene i frukten, som for eksempel fiber.

Smarte drikkevalg: Gode alternativer til flytende kaloribomber

Det er flere grunner til at energigivende drikke ikke metter like godt som ordentlig mat, blant annet hva som skjer når drikke kommer ned i magesekken.

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Går glipp av metthetssignaler

I magesekken eltes og bearbeides maten til riktig konsistens før den passerer videre til tarmene. Når det er mat i magesekken strekkes magesekkveggen og det utløses ulike signaler som påvirker metthetsfølelsen. Flytende kost passerer raskere gjennom magesekken enn fast føde, og derfor vil noe av metthetssignalene fra magesekkveggen utebli. Det betyr at vi får mindre signaler om å bremse inntaket når vi drikker energien sammenlignet med å spise den.

Mellom måltidene, når det ikke er mat i magesekken, skilles det ut et hormon som heter ghrelin. Dette hormonet gir signaler om å spise. Dersom vi drikker fremfor å spise, så vil magesekken tømmes raskere enn om magesekken skulle jobbet med maten, og resultatet er at vi kan bli sulten fortere.

10 tips: Føl deg mett uten å overspise

Hvis du først skal drikke kaloriene så prioriter smoothie, juice eller vann, men begrens deg gjerne til et glass om du vil ned i vekt, skriver klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Hvis du først skal drikke kaloriene så prioriter smoothie, juice eller vann, men begrens deg gjerne til et glass om du vil ned i vekt, skriver klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Helena Krekling / Vektklubb

Drikk mindre kalorier

Om du forsøker å passe på eller begrense kaloriinntaket, kan det være et enkelt og fornuftig grep å redusere på energi fra drikke.

En god plass å begynne er å finne ut hvor lite melk, juice, øl eller vin du kan være fornøyd med. Dette varierer selvsagt fra person til person og avhenger av kostholdet for øvrig. Smarte bytter kan imidlertid gjøres uten at det kjennes ut som en altfor stor omlegging. Drikker du en halvliter brus hver dag og bytter denne med lettbrus vil du ha spart 200 kcal uten å gjøre noen andre endringer.

Kostholdseksperter: – Lettbrus er trygt

Pleier du å drikke et glass eplejuice til lunsjmaten, så vil det å bytte ut drikken med vann kunne gi et lavere energiinntak på lunsjmåltidet. Eller enda bedre, bytt til et eple så får du flere gode næringsstoffer, økt metthet, en søt avrunding på måltidet og du sparer kalorier. Et eple gir cirka 50-60 kcal, mens et lite glass eplejuice (2 dl) gir 80-90 kcal.

Drikker du mye melk i løpet av dagen vil to til tre glass med lettmelk (1% fett) gi rundt 200 kcal. Reduserer du den totale mengden med et glass, eller bytter til en lettere melketype, kan du også spare kalorier fra drikke. Et glass lettmelk gir rundt ca. 85 kcal. Et glass lettmelk med 0,5 % fett gir ca. 75 kcal, mens et glass skummet melk gir ca. 65 kcal.

Visste du: For lite jod kan påvirke forbrenningen din

Juice og melk gir næring

Selv om drikke med energi metter mindre, velg heller juice, smoothie eller melk fremfor saft eller brus med sukker. Smoothie, juice og melk er næringstette, det betyr at de bidrar med nyttige næringstoffer som vitaminer, mineraler og protein i melk. I tillegg inneholder de ikke tilsatt sukker som saft og brus gjør.

Et glass juice eller smoothie kan utgjøre en porsjon av de anbefalte fem porsjonene med frukt, bær og grønnsaker daglig, og er fornuftig dersom du sliter med å få spist nok frukt og grønt (anbefalt mengde er 500 gram om dagen).

Det er også anbefalt fra helsemyndighetene å få i seg tre porsjoner med magre meieriprodukter (for eksempel lettmelk, yoghurt eller mager ost) daglig. Et glass melk kan være en porsjon. Melk gir også en del næringsstoffer, som protein og kalsium, som kroppen vår drar nytte av.

Supersmoothies: Når du vil at smoothie skal være et måltid

Det er anbefalt å begrense inntaket av alkoholholdig drikke. Om du skal drikke alkohol; tenk kvalitet fremfor kvantitet og nyt den drikken du liker best. Sakte.
Det er anbefalt å begrense inntaket av alkoholholdig drikke. Om du skal drikke alkohol; tenk kvalitet fremfor kvantitet og nyt den drikken du liker best. Sakte. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Velg alkoholenhetene med omhu

Særlig når vi snakker om ekstrakalorier fra drikke kommer vi ikke utenom alkohol, for det er gjerne her det er mest å hente. Det mest fornuftige er å begrense hvor mye og hvor ofte man drikker alkohol. Hvilke mengder alkohol vi drikker har størst innvirkning på det totale kaloriinntaket.

Av de forskjellige typene alkohol er det oftest alkoholprosenten som sier noe om kaloriinnholdet i drikken. Høy alkoholprosent gir høyere energiinnhold. Vin har for eksempel rundt 12 alkoholprosent, men øl har en alkoholprosent rundt 4,5. Vin gir rundt 75 kcal per desiliter, og øl gir rundt 40 kcal per desiliter. Sprit gir cirka 20 kcal per centiliter (altså 220 kcal per desiliter). Om brus benyttes som blandevann gir det cirka 40 kcal per desiliter, samme som øl.

Øl, sprit og vin: Alkoholen med færrest kalorier

Spar kalorier - gå ned i vekt

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, kan det være smart å begrense energigivende drikke til et glass om dagen.

Det er estimert at et gjennomsnittlig energiunderskudd på 500 kcal per dag utgjør et vekttap på et halvt kilo per uke. Her er et ekspempel på hvor mye ekstra kalorier drikke kan utgjøre:

 • 1 stort glass lettmelk (3 dl) til frokost: 130 kcal
 • 1 glass eplejuice (2 dl) til lunsj: 85 kcal
 • 1 halvliter brus gjennom dagen: 200 kcal
 • 1 glass vin (125 ml) til kvelden: 90 kcal

Tilsammen cirka 505 kcal.

Dersom drikkene i eksempelet over hadde blitt erstattet med vann eller annen drikke uten energi, og matinntaket for øvrig ikke hadde økt ytterligere, så vil man i teorien kunne ha et vekttap på et halvt kilo per uke.

10 enkle kostholdsgrep: Slik går du ned i vekt på den sunne måten

Kalorier i drikke

Rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 ml. Tall er hentet fra Vektklubbs matvaredatabase og er generiske. Variasjoner kan forekomme hos ulike merker og produsenter.

 • Cognac og whiskey 40%: 241 kcal
 • Vin: 74 kcal
 • Helmelk 4% fett: 66 kcal
 • Rød saft, utblandet: 49 kcal
 • Lettmelk 1% fett: 43 kcal
 • Appelsiinjuice: 43 kcal
 • Eplejuice: 42 kcal
 • Øl 4,5%: 40 kcal
 • Lettmelk 0,5 % fett: 37 kcal
 • Skummet melk: 33 kcal
 • Sukkerfri saft: 1 kcal
 • Te: 1 kcal
 • Sukkerfri brus: 0 kcal
 • Sort filterkaffe: 0 kcal
 • Kullsyrevann: 0 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her