Elisabeth Stigum

Fem proteinrike lunsjer som metter

Publisert: 2022-05-27 14:17

Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.

Hva du spiser til lunsj kan ha stor påvirkning på hvordan du føler utover ettermiddagen. Derfor er det smart å velge mat som gir deg en god, langvarig metthetsfølelse slik at du klarer å holde konsentrasjonen og energinivået oppe.

Øk proteinmengden

En salat eller brødskiver er typiske lunsjklassikere, men mange kan kjenne på at de blir raskt sultne igjen etter lunsjpausen. I tillegg er det ikke uvanlig å kjenne det berømte søtsuget komme snikende i løpet av ettermiddagen.

En høyere andel protein i lunsjmåltidet kan bidra til at du holder deg mett lenger, noe som også er gunstig når du vil redusere energiinntaket og totalt sett ønsker å spise færre kalorier.

Sjekk også: Disse matvarene inneholder mest protein

Både salat og brødmat kan være gode lunsjalternativer, men sørg for å ha et godt innhold av proteinrike ingredienser og pålegg. For eksempel er egg, belgfrukter, fisk, kylling, skinke og meieriprodukter smarte alternativer å inkludere i lunsjmaten.

Gisle Oddstad / VG

Bør jeg kutte ut brød?

Vi nordmenn elsker brød og mange spiser gjerne brødskiver til både frokost, lunsj og kvelds. Det er ikke noe galt med å spise flere brødmåltider om dagen. Grove kornprodukter er nemlig en bra kilde til flere viktige næringsstoffer som kroppen din trenger.

Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag som til sammen gir 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn. Dette kan beskytte mot diabetes og hjerte- og karsykdom. Grove brødskiver er både sunt og godt, men det finnes mange gode alternativer hvis du ønsker lunsjvariasjon.

Dropp proteinbaren: Spis riktige proteinkilder

Her er fem proteinrike smakfulle lunsjtips:

Cottage cheese med yoghurt, frukt og nøttemiks

Cirka 370 kcal per porsjon

Silje Bjørnstad

Til 1 porsjon:
200 gram mager cottage cheese
1 beger Yoplait Double yoghurt 0%, valgfri smak
20 gram nøtteblanding med tørket frukt
1 stk eple

Slik gjør du det:
Bland sammen cottage cheese og yoghurt. Tilsett nøtteblanding og tørket frukt. Eplet kan du skjære opp i terninger og bruke som topping, eller spis det som en dessert.

Lagre oppskrift som favoritt (kun for VK-medlemmer)

Omelett med ost og spinat

Cirka 375 kcal per porsjon

Silje Bjørnstad

Til 1 porsjon:
3 stk egg
100 gram fersk spinat
1 ts margarin til steking
3 skiver lett gulost
3 stk tomatskiver

Slik gjør du det:
Visp sammen egg med litt salt og pepper.
Stek spinat i en stekepanne med margarin og legg dette på en skål mens du steker eggene.
Hell de rørte eggene i pannen og trekk røren inn mot midten slik at massen på toppen flyter ut til siden.
Ha på spinat, tomatskiver og ost på halve siden av omeletten og brett over.
La stå på svak varme til osten har smeltet og eggene har stivnet.

Se næringsinnhold i oppskriften her (kun for VK-medlemmer)

Matmuffins med fetaost, soltørket tomat og basilikum

Cirka 360 per porsjon (3 stk matmuffins) - 1 stk matmuffin inneholder 115 kcal

Elisabeth Stigum

Til 18 stk matmuffins:
1 dl havregryn
1,5 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, grov
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
0,5 ts hvitløkspulver
1 ts tørket oregano
4 stk egg
4 dl yoghurt naturell
1stk revet gulrot
50 gram fetaost
50 gram soltørket tomat i olje
5 skiver mager salami
4–5 ss fersk basilikum

Slik gjør du det:
Bland mel, havregryn, bakepulver, salt og krydder i en bolle eller rett i desilitermålet.
Visp sammen egg og yoghurt. Ha i cirka 4-5 spiseskjeer olje fra de soltørkede tomatene eller fetaosten.
Rør inn det tørre oppi bollen med det våte.
Riv gulrot og bland i røreren.
Bruke en skje og gaffel og mos fetaosten. Del de soltørkede tomatene i biter dersom de ikke er ferdigdelt. Del salami i biter.
Hakk basilikum og bland dette forsiktig inn i muffinsrøren.
Bruk gjerne et muffinsbrett om du har, eventuelt kan du bruke doble muffinspapir. Ha muffinspapir i muffinsbrettet. Fyll formene 2/3 deler fulle, kanskje mindre om du ikke har muffinsbrett.
Stek muffinsene midt i ovnen på 200 °C i ca 20 - 25 minutter. Avkjøl på rist.

Se næringsutregning for oppskriften (kun VK-medlemmer)

Proteinrik kjøleskapsgrøt

Cirka 400 kcal per porsjon

Silje Bjørnstad

Til 1 porsjon
1,5 dl lettkokte havregryn
1,5 dl valgfri melk
1 dl mager vaniljekesam
3 stk valnøtter, hakkede
50 gram bær

Slik gjør du det:
Rør sammen havregryn og melk i et større glass og dekk til med plast eller lokk. La blandingen stå i kjøleskapet over natten. Bland inn kesam, og topp med valnøtter og bær før servering.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Proteinrike bananlapper

Cirka 415 kcal per porsjon

Elisabeth Stigum

Til 1 porsjon:
1 stor godt moden banan
1 stk egg
0.25 dl valgfri melk
100 gram mager cottage cheese
1 dl havregryn
0,5 ts bakepulver
0,5 ts kardemomme
0,5 ts kanel
1 klype salt
1 ts margarin til steking

Slik gjør du det:
Mos bananen med en gaffel i en bolle. Tilsett de andre ingrediensene og bruk en stavmikser for å få en glatt røre.
Stek små lapper i en middels varm stekepanne med litt margarin.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

11 oppskrifter: Slik kan du bruke slankefavoritten cottage cheese

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her