Matspaneren tester Kombucha: – Positivt overrasket
Hvor sunt er Kombucha, trenddrikken som er laget av fermentert te og sukker?
Det er viktigere å redusere tilsatt sukker enn naturlige sukkerarter i et sunt kosthold, men du gjerne bytte ut frokostjuicen med en av de nye lettjuicene fra Tine for å redusere litt i det store energiregnskapet. Friskt og godt smaker det også.
Selv om fruktjuice består av ren juice fra frukt og ikke er tilsatt noe sukker så er det likevel mye enkle sukkerarter i form av fruktsukker i juice. Dette har TINE forsøkt å gjøre noe med, og har kommet med en fruktjuice med mindre sukkerarter, og dermed også færre kalorier.
Sunniva lett juice fra TINE inneholder 99,8 prosent ren frukt. De siste 0,2 prosentene er inulin som er en type kostfiber, og pektin som er stivelse fra frukt og bær. Juicen har likevel mindre karbohydrat og færre kalorier enn vanlig fruktjuice. For å få til dette har TINE brukt 70 prosent fermentert juice i sin lett juice.
Fermentering er en gjæringsprosess der mikroorganismer (bakterier) spiser opp noe av sukkeret fra frukten. Det samme skjer når vi for eksempel lager brød eller øl.
Etter fermentering filtreres mikroorganismene vekk fra den fermenterte juicen, og den blandes med vanlig fruktjuice for å ivareta den friske smaken. Sunniva lett fruktdrikk har dermed 35 prosent mindre fruktsukker enn vanlig juice.
Jeg må innrømme jeg fryktet at denne lette juicen skulle smake gjæret, men jeg synes ikke den gjør det. Juicen er frisk og smaker mindre søtt og mindre konsentrert enn vanlig fruktjuice, litt sånn det smaker om du tar en skvett vann i juicen for å tynne den ut litt. Hvorfor ikke prøve denne juicen som et alkoholfritt alternativ til noen av julens middager? Jeg ser for meg at denne passer enda bedre til mat enn de litt søtere typene juice.
Følg @matspaneren på Instagram!
Denne lette juicen har mindre fruktsukker enn vanlig juice. Det betyr at karbohydratinnholdet er redusert fra cirka 10 gram i vanlig juice til cirka 7 gram i lett juice, kaloriinntaket er redusert fra 42-45 kcal per dl til 31 kcal per dl. Et lite glass på 1,5 dl (som på bildet) gir dermed kun 46 kcal.
Mange ønsker å redusere sukkerinntaket, både tilsatt sukker, og sukker som finnes naturlig i mat. Selv om jeg anser det som mye viktigere å redusere inntaket av tilsatt sukker, slik som du finner det i brus, godterier, kaker og kjeks, enn å redusere det naturlige sukkeret du får gjennom å spise frukt og drikke juice, så kan det å bytte fra vanlig juice til lett juice likevel være et bidrag til det store energiregnskapet.
Enkle grep: Spar kalorier med disse smarte byttene!
Energi: 31 kcal
Fett: 0 gram
Protein: 0 gram
Karbohydrater: 7,1 gram
Kostfiber: 1 gram
Energi: 31 kcal
Fett: 0 gram
Protein: 0,3 gram
Karbohydrater: 6,6 gram
Kostfiber: 1,1 gram
Vanlig eplejuice: 45 kcal, 0 gram fett, 0,1 gram protein, 10,5 gram karbohydrat
Sunniva premium ananas: 48 kcal, 0 gram fett, 0,5 gram protein og 11 gram karbohydrat.
Tropicana appelsin og bringebær: 41,7 kcal, 0 gram fett, 0,4 gram protein, 9 gram karbohydrat og 0,8 gram kostfiber.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Spar kalorier med disse smarte byttene
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hvor sunt er Kombucha, trenddrikken som er laget av fermentert te og sukker?
Matspaneren har testet surmelkstypen «Kefi». Her er hennes mening.
Det kommer stadig nye smaksvarianter i av smoothie butikken. Matspaneren har sett nærmere på Cevitas havresmoothie. Hvor sunn er den egentlig?
Müslien er tilsatt daddelpasta, som gir den et høyere innhold av enkle sukkerarter enn lignende produkter. Produsenten svarer at det er tilsatt for konsistensens skyld.
En fruktyoghurt uten tilsatt sukker eller kunstige søtstoffer, det må jo være en god nyhet, eller? Vektklubbs matspaner har lagt den sukkerreduserte yoghurten under lupen!
Tenker du at godteri blir sunnere når det står «ekte frukt og bær» på emballasjen? Det er det ikke. Hovedingrediensen er fremdeles sukker.