LETTERE FROKOST: De nye lettjuicene til Tine inneholder 35% mindre naturelig sukker enn vanlig juice - og kan brukes både til frokost og som alkoholfritt alternativ til middagen.
LETTERE FROKOST: De nye lettjuicene til Tine inneholder 35% mindre naturelig sukker enn vanlig juice - og kan brukes både til frokost og som alkoholfritt alternativ til middagen. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Matspaneren: Friskere enn vanlig fruktjuice

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-12-19 09:55

Det er viktigere å redusere tilsatt sukker enn naturlige sukkerarter i et sunt kosthold, men du gjerne bytte ut frokostjuicen med en av de nye lettjuicene fra Tine for å redusere litt i det store energiregnskapet. Friskt og godt smaker det også.

Selv om fruktjuice består av ren juice fra frukt og ikke er tilsatt noe sukker så er det likevel mye enkle sukkerarter i form av fruktsukker i juice. Dette har TINE forsøkt å gjøre noe med, og har kommet med en fruktjuice med mindre sukkerarter, og dermed også færre kalorier.

MATSPANER: Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester nye matprodukter for Vektklubb.
MATSPANER: Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester nye matprodukter for Vektklubb. Foto: Petter Emil Wikøren.

Innhold:

Sunniva lett juice fra TINE inneholder 99,8 prosent ren frukt. De siste 0,2 prosentene er inulin som er en type kostfiber, og pektin som er stivelse fra frukt og bær. Juicen har likevel mindre karbohydrat og færre kalorier enn vanlig fruktjuice. For å få til dette har TINE brukt 70 prosent fermentert juice i sin lett juice.

Fermentering er en gjæringsprosess der mikroorganismer (bakterier) spiser opp noe av sukkeret fra frukten. Det samme skjer når vi for eksempel lager brød eller øl.

Etter fermentering filtreres mikroorganismene vekk fra den fermenterte juicen, og den blandes med vanlig fruktjuice for å ivareta den friske smaken. Sunniva lett fruktdrikk har dermed 35 prosent mindre fruktsukker enn vanlig juice.

Hvordan smaker det?

Jeg må innrømme jeg fryktet at denne lette juicen skulle smake gjæret, men jeg synes ikke den gjør det. Juicen er frisk og smaker mindre søtt og mindre konsentrert enn vanlig fruktjuice, litt sånn det smaker om du tar en skvett vann i juicen for å tynne den ut litt. Hvorfor ikke prøve denne juicen som et alkoholfritt alternativ til noen av julens middager? Jeg ser for meg at denne passer enda bedre til mat enn de litt søtere typene juice.

Følg @matspaneren på Instagram!

GODT MED EPLE: Frisk smak, og litt mindre søt enn vanlig, er Matspanerens dom over Tines nye lettjuice med eple.
GODT MED EPLE: Frisk smak, og litt mindre søt enn vanlig, er Matspanerens dom over Tines nye lettjuice med eple. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Hvor sunt er det?

Denne lette juicen har mindre fruktsukker enn vanlig juice. Det betyr at karbohydratinnholdet er redusert fra cirka 10 gram i vanlig juice til cirka 7 gram i lett juice, kaloriinntaket er redusert fra 42-45 kcal per dl til 31 kcal per dl. Et lite glass på 1,5 dl (som på bildet) gir dermed kun 46 kcal.

Mange ønsker å redusere sukkerinntaket, både tilsatt sukker, og sukker som finnes naturlig i mat. Selv om jeg anser det som mye viktigere å redusere inntaket av tilsatt sukker, slik som du finner det i brus, godterier, kaker og kjeks, enn å redusere det naturlige sukkeret du får gjennom å spise frukt og drikke juice, så kan det å bytte fra vanlig juice til lett juice likevel være et bidrag til det store energiregnskapet.

Enkle grep: Spar kalorier med disse smarte byttene!

Næringsinnhold per 100 gram (1 dl):

Eple

Energi: 31 kcal

Fett: 0 gram

Protein: 0 gram

Karbohydrater: 7,1 gram

Kostfiber: 1 gram

LETT OG GODT: Du kan gjerne bytte ut vanlig fruktjuice med den nye appelsin- og eplejuicen fra Tine, den er like god og litt sunnere.
LETT OG GODT: Du kan gjerne bytte ut vanlig fruktjuice med den nye appelsin- og eplejuicen fra Tine, den er like god og litt sunnere. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Eple og Appelsin

Energi: 31 kcal

Fett: 0 gram

Protein: 0,3 gram

Karbohydrater: 6,6 gram

Kostfiber: 1,1 gram

Sammenlignet med andre typer juice

Vanlig eplejuice: 45 kcal, 0 gram fett, 0,1 gram protein, 10,5 gram karbohydrat
Sunniva premium ananas: 48 kcal, 0 gram fett, 0,5 gram protein og 11 gram karbohydrat.
Tropicana appelsin og bringebær: 41,7 kcal, 0 gram fett, 0,4 gram protein, 9 gram karbohydrat og 0,8 gram kostfiber.

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slankevennlige sjokoladekuler

Derfor dropper vi treningen

Spar kalorier med disse smarte byttene

Ny mellommåltids-konkurrent utfordrer meierigigantene

Kombiner disse tre styrkeøvelse med løpeturen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her