NED 25 KILO: Slaraffenlivet fikk en brå slutt for ett år siden. Den tidligere fotballspilleren tok opp løpingen og har i løpet av 2014 satt flere nye personlige rekorder. Bildet til høyre er fra halvmaraton i september.

Fra sofagris til maraton på ett år

Publisert: 2014-12-12 13:40

Joachim Heimen (27) fikk nok av den tunge kroppen og bestemte seg for å stille til start på et maraton i 2015.<br />

Derfor slet jeg med vekten:

Fra å ha spilt fotball og trent omtrent hver eneste dag ble hverdagen brått annerledes etter en skade og fotballskoene ble satt på hyllen. Med samme mengde mat og ikke fullt så mye trening gikk det galt og kiloene la seg sakte men sikkert på den tidligere så atletiske kroppen.

Vendepunktet:

Julen 2013 følte jeg at nok var nok. Jeg likte absolutt ikke det jeg så i speilet. Jeg har flere ganger forsøkt å gå ned i vekt uten å lykkes helt til jeg i januar 2014 virkelig bestemte meg for at noe måtte gjøres.

FØR: Joachim Heimen (27) på sitt tyngste.

Slik gikk jeg ned:

Torsdag 2. januar startet jeg et nytt vektprogram i Vektklubb og satte i gang for fullt. Vekten sto på 108,9 kilo. Dette var utgangspunktet da jeg startet på veien mot et nytt og bedre liv.

Selv om jeg skulle ned i vekt har jeg hele tiden passet på at jeg også skulle kunne kose meg, men det handlet om mengder. Fra å spise en hel pose potetgull og en stor plate med sjokolade, klarte jeg å nøye meg med bare noen gram og en rute eller to. Ostepop var også en favoritt og jeg kunne ofte spise dette i ukedagene. Hele veien har jeg faktisk hatt alle godsakene i skapet. Dette fordi jeg måtte bevise for meg selv at jeg faktisk klarer å motstå de fristelsene som møter meg i det daglig. Så langt har det gått veldig bra og etter omleggingen har jeg faktisk ikke så veldig lyst på det hele tiden heller.

Det vanskeligste med reisen må ha vært å kutte ut sukkerholdig brus, men det har jeg byttet ut med Farris, vann og Cola Zero.

I prossessen har jeg også veid det meste av maten for å vite akkurat hvor mange kalorier jeg har fått i meg. Dette har til tider vært en utfordring da man noen ganger gjerne kommer hjem og bare vil lage noe kjapt uten å tenke på hva man putter i seg. Jeg har derimot klart å være bestemt og brukt et gammelt bilde av meg selv i en solseng som motivasjon til å fortsette og jeg har ingen planer om å komme tilbake dit.

Tidligere kunne jeg også dytte i meg flere store posjoner mat til middag. Utifra verktøyet til vektklubben lærte jeg at man kan spise seg veldig god og mett, bare man velger de riktige matvarene. Jeg har faktisk aldri følt meg sulten mens jeg gikk ned i vekt.

NÅ: Kiloen raste av, og siden våren har han holdt vekten stabil.

Kostholdet mitt i dag består av sunne enkle matvarer. Kostholdet er ikke ekstremt, men bygger på enkle prinsipper som å velge magrere produkter og at man ikke trenger å spise opp alt som ligger i kjelen eller stekepanna. Mye mat er god å ha til lunsj dagen etterpå for eksempel. Jeg koser meg fortsatt og sier ikke nei takk til en kakebit, litt sjokolade eller potetgull. Det blir bare ikke så ofte og i moderate mengder.

Trening:

Jeg er av den typen som gjerne må ha et mål å strekke seg mot for at treningen skal gi mening og har planer om å gjennomføre et helmaraton i løpet av 2015. Jeg startet med sentrumsløpet på 10 km i april og halvmaraton i september.

Mitt første treningsmål var å klare Sentrumsløpet på under 45 minutter. I 2013 løp jeg det på 53:54 så det skulle forbedres med en god del. Sammen med vektreduksjon og en del løpetrening kom jeg frem til at dette kunne være realistisk. Treningen bestod av fire løpeøkter per uke og en økt med stabilitetstrening av kjernemuskulaturen.

Det er ikke alltid treningen har vært like morsom, og spesielt dørstokken har vært et lite problem, men som med kostholdet er man nødt til å være bestemt for at resultatetene skal vises. Det er noen uker jeg ikke har fått trent på grunn av sykdom og diverse og kiloene gikk av selv om jeg ikke trente, men motivasjonen til å trene ble større da jeg så at resultatene kom fortere.

Etterhvert som månedene gikk, raste kiloene av. Sentrumsløpet ble gjennomført på tiden 44:36 og på halvmaraton klokket jeg inn tiden 1:45:26. Jeg er halvveis mot maratonmålet.

Verden er snudd på hodet, fra nesten 109 kilo har jeg nå gått ned til 85 kilo. Selvtilliten er på topp og alle hverdagslige ting er mye enklere. Jeg har heldigvis også en god kjæreste som nå også er veldig interessert i kosthold og trening og det gjør det litt mer spennende da vi kan eksperimentere litt og lage nye gode og sunne retter sammen.

STOR FORSKJELL: Magen er borte og formen er ti ganger bedre enn for ett år siden.

Mine 3 beste tips til andre:


  1. Sett deg et personlig mål. Enten det er et løp du ønsker å gjennomføre, en fjelltopp du vil bestige eller kanskje du vil inn igjen i favorittbuksa? Mulighetene er mange men det viktigste er å sette et mål som er realistisk og som gir deg mestringsfølelse når det er gjennomført. Du gjør det jo for at du selv skal føle deg bra, ikke for alle andre.

  2. Husk at det er lov å kose seg. Man trenger ikke spise opp hele chips posen eller sjokoladeplaten, men for meg har det vært viktig å ikke måtte gi opp alt som er godt. Jeg tror jeg aldri hadde klart det om det var slik at jeg aldri skulle få smake på en sjokoladebit eller spise ostepop igjen.

  3. Skriv ned alt du spiser og drikker, samt treningen du gjennomfører. Bruk gjerne et program som Vektklubb for å legge inn i matvarer og trening slik at du har kontroll i starten. Det er når du forbrenner mer enn du putter i deg du går ned i vekt.
Her er Joachim stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje. Han er stylet av stylist Sheila Lyhne og hår- og make up artist Louise Kjær. Han har på seg bukse fra Tiger of Sweden (1999 kr), skjorte fra Johnny Love (1500 kr), Common Projects sko (2900 kr) og klokke fra Triwa (1995 kr).


Les også:Kirsti (39) motivert av 40-årskrisa: Gikk ned 30 kilo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her