GODE ALTERNATIVER: Hvit pasta er ikke spesielt næringsrikt; er bønnepasta bedre?

Matspaneren: Bønnepasta - Smaker som vanlig pasta!

Publisert: 2016-10-27 16:29

Skal du bytte ut vanlig pasta med bønnepasta? Matspaneren har testet smak og sjekket næringsinnholdet i Sopps nye bønnepasta?

Hvit pasta er ikke spesielt næringsrikt, men heldigvis finnes det bedre alternativer. Fullkornspasta har eksistert en god stund allerede, og mange velger nok den varianten til hverdags. Jeg har også tidligere skrevet om både havrepasta og bønnepasta av soyabønner.

Innhold:

Sopps bønnepasta inneholder 30 prosent mel av hvite bønner, i tillegg til vanlig durumhvetemel.

PASTA OG TOMAT: Her har jeg brukt bønnepasta som tilbehør til en hjemmelaget tomatsuppe full av gode og sunne grønnsaker..

Hva smaker det?

Pasta smaker jo ikke helt det store i seg selv, og bønnepastaen smaker som vanlig pasta i min gane. Ingen i familien kommenterte verken smak eller utseendet på pastaen, så jeg tror ikke de merket forskjell.

Hvor sunt er det?

Bønnepastaen inneholder mer enn dobbelt så mye kostfiber som vanlig hvit durumhvetepasta, så hvis alternativet er hvit pasta, så er Sopps bønnepasta et sunnere valg. Når jeg sammenligner med fullkornspasta er det svært liten forskjell i næringsinnhold. Innholdet av både energi, proteiner, fett, karbohydrater og kostfiber er tilnærmet helt likt i bønnepastaen som i fullkornspasta.

Belgfrukter er sunt, det er det vel ingen som sår tvil om, men bare 30 prosent bønner er dessverre ikke nok til å påvirke næringsinnholdet i denne bønnepastaen sammenlignet med fullkornspasta. Det er mulig at sammensetningen av proteiner og karbohydrater er noe annerledes og sunnere i bønnepastaen enn i fullkornspasta, men det er vanskelig å vite ut ifra næringsdeklarasjonen og blir kun kvalifisert gjetning fra min side.

Pasta laget av hundre prosent bønner, som de variantene jeg har skrevet om tidligere,

har imidlertid et betydelig høyere innhold av både proteiner og kostfiber, og vil dermed være et sunnere valg enn alle andre pastavarianter.

Næringsinnhold:

Per 100 gram tørr vare: 350 kcal, 2,3 gram fett, 64 gram karbohydrat, 14 gram protein og 6,8 gram kostfiber.

Sammenlignet med lignende matvarer:

Sopps fullkornsfusilli: 350 kcal, 2 gram fett, 65 gram karbohydrat, 14 gram protein og 7 gram kostfiber.
Hvit pasta av durumhvetemel: 340 kcal, 2 gram fett, 69 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram kostfiber.
Fettuccine av soyabønner: 325 kcal, 4 gram fett, 20 gram karbohydrat, 42 gram protein og 20 gram kostfiber.

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

18 timer

46minutter

57 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her