MASSE GRØNNSAKER: Det kan være en utfordring å spise like mye grønnsaker hver dag som helsedirektoratet avbefaler. For en grønn boost kan en skål med suppe være et godt valg, i tillegg til at det er magert og metter.
MASSE GRØNNSAKER: Det kan være en utfordring å spise like mye grønnsaker hver dag som helsedirektoratet avbefaler. For en grønn boost kan en skål med suppe være et godt valg, i tillegg til at det er magert og metter. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Matspaneren: Mere suppe - proppfull av grønnsaker!

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-01-03 08:42

Suppe er en god, sunn og mager middag. Nå har matspaneren testet ferdigsuppene fra suppemerket Mere suppe, der én porsjon gir deg hele to av «5 om dagen». 

MATSPANER: Hver måned tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer som markedsføres som et sunnere alternativ.
MATSPANER: Hver måned tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer som markedsføres som et sunnere alternativ. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Jeg har tidligere testet Eldorados ferske supper. Det finnes flere slike ferdige supper i butikkene og denne gangen har jeg sett nærmere på suppene som kalles Mere suppe. Disse har eksistert en stund, og jeg har faktisk tidligere lett etter de i butikkene uten å ha funnet de. På nettsiden deres fant jeg ut at det ikke var noen av mine nærbutikker i Kristiansand som hadde tatt inn disse, så da måtte jeg kjøre noen kilometer for å få tak i dem.

Jeg hadde håpet å finne blomkålsuppen så jeg kunne sammenligne både smak og innhold med blomkålsuppen fra Eldorado som jeg har testet tidligere, men måtte nøye meg med å få testet tomatsuppen og gulrotsuppen.

Les også: Slik blir du slank og sunn med suppe

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Innhold:

Mere suppe reklamerer med at suppene deres består av bare gode og sunne grønnsaker og råvarer, og bare det. Ingen tilsetningsstoffer. Som om du skulle laget suppe på ditt eget kjøkken. En titt på varedeklarasjonen bekrefter dette: her er det grønnsaker, vann, olivenolje, salt og krydder. Gulrotsuppa inneholder i tillegg litt matfløte og smør. Suppene inneholder en stor andel grønnsaker. Hvor stor andel er litt vanskelig å regne ut, da et par av grønnsaksingrediensene ikke står angitt med prosenter, men så langt jeg klarer å regne ut så inneholder gulrotsuppa minimum 55 prosent grønnsaker og tomatsuppa minimum 75 prosent (!) grønnsaker. Det er mye, og veldig bra! Blomkålsuppa inneholder minimum 48 prosent grønnsaker, som er mindre enn de to andre suppene, men mer enn blomkålsuppen fra Eldorado som har 38 prosent grønnsaker.

Les også: Det sunne tilbehøret som passer til alt

TOMATSUPPE: Med en klatt rømme og krutonger.
TOMATSUPPE: Med en klatt rømme og krutonger. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Hva smaker det?

Tomatsuppa hadde jeg lavest forventninger til, fordi tomatsuppe er ikke min suppefavoritt. Den overrasket meg imidlertid svært positivt. Den var fyldig, smaksrik og god, og smakte som hjemmelaget. Gulrotsuppa hadde jeg litt høyere forventninger til da det er blant mine suppefavoritter. Den var også fyldig og god, men nådde nok ikke helt opp til forventningene - jeg synes jeg lager denne mye bedre selv. Jeg savnet litt mer smak i gulrotsuppa, særlig av ingefær. Men alt i alt så er dette gode supper. De er heller ikke for salte og ligger hakket under Eldorados supper i saltinnhold.

GULROTSUPPE: Med en liten klatt lett creme fraîche.
GULROTSUPPE: Med en liten klatt lett creme fraîche. Foto: Eli Anne Blomkvist Myrvoll.

Hvor sunt er det?

Her er det ikke så mye å utsette på sunnhetsgraden. Suppene har en svært høy andel grønnsaker (særlig tomatsuppa), og et lavt saltinnhold. Kaloriinnholdet er lavt. Unødvendige tilsetningsstoffer og smaksforsterkere er fraværende. 2,5 dl av tomatsuppen gir deg omtrent 190 gram grønnsaker, og det kan regnes som nærmere to av de fem anbefalte frukt- og grønnsaksporsjonene. Dette er imidlertid en liten porsjon suppe, og krever nok at man har litt brød eller rundstykker til. Tar du hele suppeboksen på 530 gram (cirka 5 dl) får du i deg nesten 400 gram grønnsaker, men bare 260 kcal så det er fortsatt plass for litt brød som tilbehør, eller kanskje et kokt egg eller to i suppen. Da får du et mer sammensatt og mettende måltid.

Kresne barn? Her er grønnsakene barna elsker

Mere suppe lager sunne supper du kan kjøpe med god samvittighet, hvis du da ikke bare tar deg tiden det tar å lage tilsvarende supper selv. Å lage suppe selv blir minst like sunt og en god del billigere for her er kiloprisen nokså drøy. Da kan du også putte oppi det du har av grønnsaksrester som du kanskje ellers ikke ville få brukt.

Pris: Cirka 50-55 kroner for en boks suppe á 530 gram, altså rundt 100 kroner for en liter suppe.

Næringsinnhold per 100 gram:

• Tomatsuppe med squash og basilikum: 49 kcal, 3,1 gram fett, 3,3 gram karbohydrat, 1,5 gram kostfiber, 1 gram protein og 0,5 gram salt.

• Gulrotsuppe med ingefær og chili: 62 kcal, 4,9 gram fett, 3 gram karbohydrat, 1,4 gram kostfiber, 0,8 gram protein og 0,5 gram salt.

• Blomkålsuppe med nepe og persillerot: 51 kcal, 3,2 gram fett, 3,1 gram karbohydrat, 1,3 gram kostfiber, 1,3 gram protein og 0,5 gram salt.

Sammenlignet med lignende supper:

Eldorado fersk fiskesuppebase: 36 kcal, 2,3 gram fett, 2,6 gram karbohydrat, 1,1 gram protein, 0,3 gram kostfiber og 0,7 gram salt.

Eldorado fersk blomkålsuppe: 59 kcal, 3,8 gram fett, 3,9 gram karbohydrat, 1,7 gram protein, 1,0 gram kostfiber og 0,6 gram salt.

Eldorado fersk grønnsakssuppe: 25 kcal, 0,2 gram fett, 4,6 gram karbohydrat, 0,7 gram protein, 1,1 gram kostfiber og 0,7 gram salt.

Fjordland fiskesuppe med creme fraiche & urter: 78 kcal, 4,5 gram fett, 5 gram karbohydrat, 4 gram protein og 0,89 gram salt.

Toro Kremet blomkålsuppe: 31 kcal, 0,7 gram fett, 4,7 gram karbohydrat, 1,4 gram protein og 0,8 gram salt.

Toro Grønnsakssuppe: 13 kcal, 0,1 gram fett, 2,3 gram karbohydrat, 0,5 gram protein og 0,8 gram salt.

Følg @matspaneren på instagram!

Se andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Test av vegansk italiensk salat

Matspaneren: Eldorado ferske supper

Matspaneren: Sunn yoghurt, men usunt design på begeret

Matspaneren: Kornmo 7

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her