Sesongen for grillmat og salater er over oss.

Test av ferdig brokkolisalat: – Dressingen som er «problemet»

Publisert: 2023-06-23 15:42

Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.

For mange er grillmat ensbetydende med pølser, burgere, koteletter og annen kjøttmat. Da kan det være fint om i alle fall tilbehøret er grønnsakbasert.

Bama har en rekke ferdige og halvferdige tilbehørsretter av grønnsaker i kjølediskene hos flere butikker. Jeg har testet brokkolisalaten.

Innhold:

Brokkolisalaten består av hakket brokkoli (68 prosent) og rødløk (12 prosent) med en pose crème fraîche-dressing (20 prosent) oppi.

Dressingen har en lang ingrediensliste og består, i tillegg til crème fraîche, av rapsolje, vann, kjernemelk, eddik, sukker, salt, modifisert maisstivelse, løkpulver, eggeplommepulver, stabilisatorene xantangummi og polysorbat 60, gressløk, melkesyre, konserveringsmidlene kaliumsorbat og natriumbenzoat, hvitløkspulver, pepperekstrakt, sitronkonsentrat og naturlig smøraroma.

Dersom du lager tilsvarende brokkolisalat hjemme trenger du kun disse ingrediensene: Brokkoli, rødløk, crème fraîche, god eddik, en liten klype salt og eventuelt en liten klype sukker for å runde av smaken.

Slik du finner den i kjøledisken.

Pris: 45 kroner for et beger på 260 gram (kjøpt på Meny). Det gir en kilopris på cirka 173 kroner.

Hjemmelaget blir prisen på under 30 kroner for en salat på cirka 400 gram (se oppskrift), det vil si en kilopris på maksimalt 75 kroner.
Hvis du lager salaten med tranebær og nøtter i tillegg, blir prisen cirka 40 kroner for en salat på cirka 450 gram, altså cirka 89 kroner kiloen.

Kommer med dressing du må blande i.

Hva smaker det?

Jeg synes dressingen som følger med smaker litt som crème fraîche-dressing eller rømmedressing på flaske. Litt syrlig og litt søt.

Jeg synes det er litt lite dressing som følger med, så salaten er nokså tørr selv etter at den er ferdig blandet med dressingen. Dette gjør jeg utvilsomt mye bedre (og billigere) selv.

Hvor sunt er det?

Hovedingrediensene er brokkoli og rødløk, noe som i seg selv er veldig sunt og noe vi alle bør spise mer av. Brokkolien har et høyt innhold av blant annet vitamin C, kostfiber og folat. Rødløk er rik på fiber, blant annet det løselige fibret inulin som smaker søtt og fungerer som næring for gode tarmbakterier. Alle typer løk har dessuten mye av plantestoffer med antioksidantvirkning.

I denne salaten så er det dressingen som er «problemet». Dressingen har, som nevnt over, en svært lang ingrediensliste med noen omstridte tilsetningsstoffer som xantangummi og natriumbenzoat.

Med disse ingrediensene kan du lage brokkolisalat selv.

Med litt planlegging, altså sørge for å ha de riktige ingrediensene i skap og kjøleskap, er det veldig enkelt og raskt å lage en tilsvarende brokkolisalat selv. Da har du full kontroll på hva som er i, og det er helt unødvendig å bruke tilsetningsstoffer.

Holdbarheten blir nok ikke like bra, men du kan fint spise restene et par-tre dager etter at du har laget den.

Har du imidlertid ikke planlagt og står i butikken på vei ut til piknik i parken, så vil denne brokkolisalaten som kan blandes sammen og serveres direkte fra plastboksen være et mye smartere valg enn en butikkjøpt potetsalat.

Prøv oppskrift fra Godt: Deilig brokkolisalat

Hjemmelaget versus Bama brokkolisalat til høyre.

Hvor bærekraftig er det?

Plantematvarer er noe av det mest bærekraftige vi kan spise.

Brokkoli og løk er dessuten råvarer vi dyrker mye av selv i Norge. Vi har tilgang til norsk løk stort sett hele året da denne er svært lagringsdyktig, mens brokkoli er sesongvare. Uansett om brokkolien er importert så vil den ha lave klimautslipp sammenlignet med mye annet vi spiser.

Crème fraîche er et meieriprodukt som har et noe høyere klimaavtrykk, men alt i alt vil en brokkolisalat som denne være et bærekraftig valg.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 81 kcal
Fett: 5,9 gram hvorav 0,8 gram mettede fettsyrer
Karbohydrat: 3,4 gram hvorav 2,9 gram sukkerarter
Protein: 2,4 gram
Kostfiber: 2,1 gram
Salt: 0,3 gram

Et beger er på 260 gram. Hvis en tenker seg at det rekker som tilbehør til to personer gir én porsjon cirka 112 kcal.

Sammenlignet med annet lignende tilbehør:

Her sammenligner vi næringsinnholdet med vanlig tilbehør vi ofte bruker til grillmat, kjøtt og fisk. Listen er rangert etter kaloriinnhold, fra høyest til lavest, men husk at det ikke nødvendigvis samsvarer med hva som er «mest eller minst» sunn. Vi anbefales å ha et variert kosthold, mest basert på plantemat og matvarer som er mest helsebringende er de som gir nyttige næringsstoffer kroppen trenger.

  • Delikat potetsalat klassisk: 200 kcal, 17 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 11 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 1 gram protein og 1 gram salt.
  • Plantego Middelhavs bønne- og olivensalat: 190 kcal, 13 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 12 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 5 gram protein, 3 gram kostfiber og 1,4 gram salt.
  • Eldorado potetsalat crème fraîche: 189 kcal, 16,5 gram fett hvorav 3,5 gram mettet fett, 8,9 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 1,1 gram protein og 0,7 gram salt.
  • Poteter, kokt: 80 kcal, 0,1 gram fett, 17 gram karbohydrat, 1,9 gram protein og 1,6 gram kostfiber.
  • Bama grønn og frisk råkostmiks: 33 kcal, 0,1 gram fett, 5,6 gram karbohydrater hvorav 5,4 gram sukkerarter, 1,1 gram protein og 2,7 gram kostfiber. 0 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her