Lett brokkolisalat: Matspanerens favoritt til grillmat
Knasende og fargerik! Brokkolisalat er blitt et populært og sunt tilbehør til grillmat.
Å velge grønt tilbehør er utvilsomt sunt, men denne kan jeg lage bedre og billigere selv, er dommen til Vektklubbs matspaner.
For mange er grillmat ensbetydende med pølser, burgere, koteletter og annen kjøttmat. Da kan det være fint om i alle fall tilbehøret er grønnsakbasert.
Bama har en rekke ferdige og halvferdige tilbehørsretter av grønnsaker i kjølediskene hos flere butikker. Jeg har testet brokkolisalaten.
Brokkolisalaten består av hakket brokkoli (68 prosent) og rødløk (12 prosent) med en pose crème fraîche-dressing (20 prosent) oppi.
Dressingen har en lang ingrediensliste og består, i tillegg til crème fraîche, av rapsolje, vann, kjernemelk, eddik, sukker, salt, modifisert maisstivelse, løkpulver, eggeplommepulver, stabilisatorene xantangummi og polysorbat 60, gressløk, melkesyre, konserveringsmidlene kaliumsorbat og natriumbenzoat, hvitløkspulver, pepperekstrakt, sitronkonsentrat og naturlig smøraroma.
Dersom du lager tilsvarende brokkolisalat hjemme trenger du kun disse ingrediensene: Brokkoli, rødløk, crème fraîche, god eddik, en liten klype salt og eventuelt en liten klype sukker for å runde av smaken.
Pris: 45 kroner for et beger på 260 gram (kjøpt på Meny). Det gir en kilopris på cirka 173 kroner.
Hjemmelaget blir prisen på under 30 kroner for en salat på cirka 400 gram (se oppskrift), det vil si en kilopris på maksimalt 75 kroner.
Hvis du lager salaten med tranebær og nøtter i tillegg, blir prisen cirka 40 kroner for en salat på cirka 450 gram, altså cirka 89 kroner kiloen.
Jeg synes dressingen som følger med smaker litt som crème fraîche-dressing eller rømmedressing på flaske. Litt syrlig og litt søt.
Jeg synes det er litt lite dressing som følger med, så salaten er nokså tørr selv etter at den er ferdig blandet med dressingen. Dette gjør jeg utvilsomt mye bedre (og billigere) selv.
Hovedingrediensene er brokkoli og rødløk, noe som i seg selv er veldig sunt og noe vi alle bør spise mer av. Brokkolien har et høyt innhold av blant annet vitamin C, kostfiber og folat. Rødløk er rik på fiber, blant annet det løselige fibret inulin som smaker søtt og fungerer som næring for gode tarmbakterier. Alle typer løk har dessuten mye av plantestoffer med antioksidantvirkning.
I denne salaten så er det dressingen som er «problemet». Dressingen har, som nevnt over, en svært lang ingrediensliste med noen omstridte tilsetningsstoffer som xantangummi og natriumbenzoat.
Med litt planlegging, altså sørge for å ha de riktige ingrediensene i skap og kjøleskap, er det veldig enkelt og raskt å lage en tilsvarende brokkolisalat selv. Da har du full kontroll på hva som er i, og det er helt unødvendig å bruke tilsetningsstoffer.
Holdbarheten blir nok ikke like bra, men du kan fint spise restene et par-tre dager etter at du har laget den.
Har du imidlertid ikke planlagt og står i butikken på vei ut til piknik i parken, så vil denne brokkolisalaten som kan blandes sammen og serveres direkte fra plastboksen være et mye smartere valg enn en butikkjøpt potetsalat.
Prøv oppskrift fra Godt: Deilig brokkolisalat
Plantematvarer er noe av det mest bærekraftige vi kan spise.
Brokkoli og løk er dessuten råvarer vi dyrker mye av selv i Norge. Vi har tilgang til norsk løk stort sett hele året da denne er svært lagringsdyktig, mens brokkoli er sesongvare. Uansett om brokkolien er importert så vil den ha lave klimautslipp sammenlignet med mye annet vi spiser.
Crème fraîche er et meieriprodukt som har et noe høyere klimaavtrykk, men alt i alt vil en brokkolisalat som denne være et bærekraftig valg.
Energi: 81 kcal
Fett: 5,9 gram hvorav 0,8 gram mettede fettsyrer
Karbohydrat: 3,4 gram hvorav 2,9 gram sukkerarter
Protein: 2,4 gram
Kostfiber: 2,1 gram
Salt: 0,3 gram
Et beger er på 260 gram. Hvis en tenker seg at det rekker som tilbehør til to personer gir én porsjon cirka 112 kcal.
Her sammenligner vi næringsinnholdet med vanlig tilbehør vi ofte bruker til grillmat, kjøtt og fisk. Listen er rangert etter kaloriinnhold, fra høyest til lavest, men husk at det ikke nødvendigvis samsvarer med hva som er «mest eller minst» sunn. Vi anbefales å ha et variert kosthold, mest basert på plantemat og matvarer som er mest helsebringende er de som gir nyttige næringsstoffer kroppen trenger.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Knasende og fargerik! Brokkolisalat er blitt et populært og sunt tilbehør til grillmat.
Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.
Den fettfrie yoghurten double 0 % uten tilsatt sukker har vært en favoritt blant slankere i årevis. Men ikke hos Vektklubbs matspaner.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
En av tingene matspaneren aldri spiser er hurtignudler. Til denne testen har hun gjort et unntak.