Matspaneren tester yoghurtsmoothie med chia og quinoa
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Det kommer stadig nye smaksvarianter i av smoothie butikken. Matspaneren har sett nærmere på Cevitas havresmoothie. Hvor sunn er den egentlig?
Smoothies er populære blant både voksne og barn, gjerne som et lite mellommåltid på farten. I motsetning til juice, vil smoothie kunne inneholde mer fruktfiber, da det brukes mer hel frukt eller bær i smoothie. Men kan denne «butikksmoothien» komme opp på nivå med hjemmelaget smoothie, eller enda bedre; hel frukt og bær? Vektklubbs matspaner har testet:
Cevitas smoothie med havre og banan skiller seg litt ut ved at den inneholder havre i form av havredrikke (25 prosent havredrikk hvorav 30 prosent er havre, resten vann). I tillegg er det most banan (23 prosent) og most eple (17 prosent), samt tre typer juice (8 prosent ananasjuice, 7 prosent eplejuice og 2 prosent sitronjuice, totalt 17 prosent juice). Smoothien er også tilsatt vitamin D.
Pris: 40 kroner for en liter.
Tidligere testet: Hvor super er Cevita supersmoothies?
Butikksmoothie smaker ikke som hjemmelaget, fersk, iskald og tykk smoothie. Når det er sagt, så synes jeg denne er ganske god til butikksmoothie å være.
Nokså tykk konsistens og tydelig smak av banan. Smaken av havre var ikke så fremtredende synes jeg, men nå liker jeg havre altså, så det hadde ikke gjort noe det heller. Mine tre barn var delt i oppfatningen. Hun ene likte den kjempegodt og har allerede spurt om jeg kan kjøpe den igjen, mens de to andre ikke drakk opp sitt lille glass.
Les også: Fordeler ved å spise havre
Selv om produsenter av juice og smoothie ynder å sette «Gir deg 1 av 5 om dagen» på kartongene sine, så er det ikke helt det samme å drikke frukt og grønnsaker som å spise det. Når det gjelder fruktjuice kontra hel frukt så vil du få med deg mer fiber i hele frukten samtidig som tyggingen vil kunne bidra til økt metthetsfølelse.
Kroppen vår reagerer dessuten ulikt på selve formen til maten, om den er hel eller most. Frukt og grønnsaker består av mange celler, men jo mer man moser maten, jo flere celler blir skadet, og gjør maten lettere å fordøye og absorbere i tarmen.
Nye teorier rundt cellestruktur og prosessert mat antyder at mat uten hel cellestruktur kan påvirke kroppens fordøyelse, forbrenning og tarmflora. Dette vet vi ikke så mye om ennå, men det er interessante teorier som det bør forskes mer på. Det samsvarer dessuten med hva vi så langt vet om ultraprosessert mat.
Uansett om det er det sunneste å lage all mat og drikke fra bunnen av ferske råvarer så er det trolig ikke helt realistisk for folk flest. Av og til må de fleste av oss ty til både prosessert og noe ultraprosessert mat og drikke, og da er ikke denne smoothien det verste du kan velge. At den inneholder havre og vitamin D, i tillegg til most frukt og fruktjuice, er et lite pluss synes jeg.
Fem oppskrifter: Næringsrike smoothier fra ernæringsfysiologen
NB! Vitamin D-tilsetningen er fra lanolin (saueull) så smoothien er ikke egnet for veganere. (D-vitamin fra saueull er den vanligste formen for industrielt fremstilt D-vitamin og brukes ofte i vitamintilskudd og som tilsetninger til matvarer.)
Råd for vegansk kosthold: Ikke alle kjøtterstatningsprodukter er sunne
Cevita oppgir på forespørsel at smoothien produseres i Nederland. Havren i havremelken er fra Europa, som regel Finland, Danmark eller Sverige. Øvrige frukter varierer mellom ulike opprinnelsesland avhengig av sesong. Nå er jo frukt, uansett opphav, blant de mer miljøvennlige matvarene å produsere, men det hadde jo vært ekstra fint om smoothien hadde vært produsert i Norge av kortreiste råvarer.
Kartongen er av papp som kan gjenvinnes, og her får du en liter smoothie av gangen. Du kan selvsagt porsjonere ut smoothie i mindre termosflasker eller -kopper hvis du skal ha med på jobb eller skole, men skal du ta med deg noe enkelt fra butikken mens du er på farten så er det vel de mindre plastflaskene som egner seg best.
Energi: 69 kcal
Fett: 0,6 gram
Karbohydrat: 14,7 gram, hvorav 10,7 gram sukkerarter
Protein: 0,7 gram
Kostfiber: 0,4 gram
Et glass, 2 desiliter, gir da cirka 140 kcal.
Her har vi rangert ulike smoothier ut ifra kaloriinnhold, fra høyest til lavest. Det sier ikke noe om hvilken smoothie som er «sunnest». Det som kan være verdt å merke seg er innhold av kostfiber som kan antyde at mer «hel» frukt er brukt.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Tenker du at godteri blir sunnere når det står «ekte frukt og bær» på emballasjen? Det er det ikke. Hovedingrediensen er fremdeles sukker.
Selv om hele lasagnen er ultraprosessert er Findus vegetarlasagne et steg i riktig retning, mener Vektklubbs matspaner.