Ingeborg Vesterås Øveråsen har jobbet med trening i en årrekke.

Min sunne hverdag med Ingeborg Vesterås Øveraasen

Publisert: 2023-06-09 13:25

Matglede er viktig for den spreke treneren, men det er en ting hun aldri spiser: – Det gir meg ingenting.

– Jeg vet jeg er heldig som aldri har trengt å motivere meg selv for å trene, sier Ingeborg V. Øveraasen.

Som liten løp hun gjerne rundt kvartalet og fikk bestemoren til å ta tiden. Vennene ville være med henne hjem fra barneskolen kun om Ingeborg lovet å la dem slippe å løpe stafett.

At hun har funnet sin plass i treningsverdenen kom derfor ikke som noen stor overraskelse.

– Trening har alltid gitt meg veldig mye! sier den sprudlende treneren som opprinnelig er fra Hamar.

Øveraasen har en mastergrad i idrettspsykologi. Etter seks år på NIMI, der hun har jobbet med alt fra «vanlig» til medisinsk trening som hjerterehabilitering, er hun nå i gang med å starte opp et nytt treningssenter midt i Oslo sentrum.

Glad i bevegelse og mat

Som treningsfolk flest er hun opptatt av å bevege seg og spise ordentlig og sunn mat. I en jobbhverdag som har bestått av mye aktivitet og gjerne løpetimer, må måltidene derfor planlegges.

– Det blir mange matpakker, ler Øveraasen og røper at de gjerne består av kjøleskapsgrøt, knekkebrød eller brød med makrell i tomat eller egg, samt mye frukt og grønt.

– Jeg prøver å få i meg «5 om dagen» gjennom matpakkene på jobb, forteller Ingeborg.

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Jeg er en sucker for meieriprodukter som cottage cheese, kesam, melk og yoghurt. Også må jeg alltid ha noe frukt og grønt, i tillegg til en ordentlig gulost.

– Pleier du å ukeshandle?

– Jeg er ikke så strukturert, men har stort sett de samme basismatvarene som jeg fyller opp hjemme.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Det går veldig i perioder, men nå har jeg skikkelig cravings på kjøleskapsgrøt med mammas syltetøy og masse peanøttsmør.

– Beste kjappe og sunne middag?

– Linsegryte med kokosmelk er alltid en slager, i tillegg til wok og taco.

– Når du er på farten og magen rumler, hva spiser du helst da?

– Frukt, skyr og nøtter.

– Hender det aldri at du havner i pølse- eller bollefella?

– Nei, jeg har ganske mye trening i løpet av dagen, så jeg må planlegge maten. Å ha to løpetimer på boller og kaffe; da blir jeg slapp og får lite energi. Men nå når det er sommer kan det flyte helt.

– Å ja, fortell..?

– Ja, hvis jeg går ut etter jobb blir det gjerne et glass vin, litt småsnacks, en is og plutselig er klokken åtte uten at jeg har spist middag. Da kan jeg gjerne hive noen pølser på grillen når jeg kommer hjem. Stort sett er jeg strukturert i hverdagen, men kan fint kose meg om anledningen byr seg.

– Apropos uteliv, hva liker du å spise på restaurant?

– Helt klart sjømat, nam! Østers og et glass med bobler er og blir en favoritt til forrett. Gjerne etterfulgt av pasta med sjømat. Pasta er matglede for meg, gjerne ordentlig spaghetti med litt tyggemotstand som man må slurpe i seg.

– Det er det beste du vet?

– Ja, jeg er veldig glad i god mat. Ost og vin er også ordentlig snadder.

Vanntabben mange gjør: Slik takler du trening i varmen

– Har du en «guilty pleasure»?

– Oi. Jeg har en greie for rosiner med sjokoladetrekk. Da koser jeg meg skikkelig! Og lakris og sjokolade blandet sammen. Nam!

– Rosiner med sjokoladetrekk? Det er det du går for på en lørdagskveld?

– Ja, hvis jeg er alene hjemme og skal kose meg en kveld, da er det helst med det. Da jeg var seks år ville jeg aller helst ha fetaost, ølpølse og oliven, det var lørdagskvelden sin! Jeg har nok alltid vært glad i all type mat hele livet, aldri vært redd for å smake på nye ting.

– Imponerende! Hvordan er det med søtsug, er det noe du «plages» med?

– Nei, har sjelden behov for å handle søtsaker. Men står det fremme forsyner jeg meg gjerne. Når jeg kommer hjem fra jobb og er fysen tar jeg meg gjerne noen osteskiver.

– Høres ut som du er ganske altspisende, men er det noe du aldri spiser?

– Frossenpizza. Ikke fordi det er usunt, men fordi det ikke tilfører livet mitt noe ekstra, da lager jeg meg heller et ostesmørbrød. Jeg går heller aldri på en bensinstasjon og kjøper meg en pølse, av samme grunn.

Pizzaen skal være fersk!

– Over til fysikken. Hva er «god form» for deg?

– God form for meg er når formen ikke hindrer meg i å gjøre noe jeg har lyst til, om det er fjelltur eller sykkeltur i alpene. I år kjøpte jeg meg randonee-utstyr og det var deilig å kjenne at jeg kunne gjøre det uten at formen hindret meg.

– Hva liker du best å trene?

– Variasjon er et must for meg! En optimal treningsuke inneholder løping, yoga og et par styrkeøkter. Å komme seg ut er like viktig for meg som å få opp pulsen. Det går også på vinteren med å bruke brodder på isen og varme klær.

– Du jobber med trening, hvor aktiv er jobbuken?

– Jeg har hatt løpeøkter tre ganger i uken, og utover det blir det mye trening på jobb. Det blir spennende i overgangen til ny jobb, da ønsker jeg å ha gruppetimer igjen!

– Hva er din favorittgruppetime?

– Løpegrupper utendørs!

– Hva med styrketrening, hva er din favorittøvelse?

– Hangups er gøy! Da føler jeg meg sterk. Hehe.

– Tok det lang tid å trene seg opp til å klare hangups?

– Den er krevende. Jeg hadde en periode der jeg trente med personlig trener og ble god på det etter strukturert jobbing. Da begynte jeg med strikk og legge på litt vekter.

Trenerens program: Slik klarer du din første pullups

– Har du tips til noen andre om hvordan man kan snike inn trening i hverdagen?

– Mitt beste tips for å få treningen gjort, er å trene på morgenen. Da slipper trening å gå på bekostning av noe sosialt.

– Beste treningsmusikk eller låt?

– Trener faktisk helst uten musikk. Hvis jeg likevel må velge er gamle energiske slagere favorittene.

– Snakker vi rock eller pop?

– Det er mye bra fra Madonna, Abba og Eric Prydz. På løpetur liker jeg housemusikk, hvis jeg vil komme i en viss stemning. Men jeg løper helst uten musikk for å få med meg inntrykk.

– Det viktigste for meg er å ha en kropp som fungerer til at det morsomme jeg har lyst til å gjøre.

– Når legger du deg om kvelden og når starter dagen?

– Jeg legger meg helst en gang mellom klokken 22 og 23. Tidligere var jeg en skikkelig morgenfugl, men koronaperioden gjorde meg til en syvsover, så nå drøyer jeg som regel helt til klokken 07.00 i hverdagen.

– Hva motiverer deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Det viktigste for meg er helt klart at jeg trener noe som gjør meg godt og som jeg trives med. Da kommer motivasjonen av seg selv. Variasjon er min nøkkel!

– Finnes det noe som er «drepen» for motivasjonen din? Er det noe du hater å trene?

– Alt av ballspill! Jeg hater det. Hvis noen spør meg om å møtes for å spille sandvolleyball så blir det et nei. Jeg er skikkelig dårlig på ballspill, og jeg har ikke noe lyst til å bli bedre heller. Jeg liker det enkle, løpe, yoga og kanskje i perioder løfte noe tungt.

– Ditt beste råd for å ha det bra med seg selv:

– Litt klisjé, men livet er helt klart best når man godtar at man er som man er! Lytt til kroppen og gjør det som gjør deg glad!

– Jeg har alltid vært glad i all slags mat, forteller Ingeborg.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med inspirerende personer om livsstil, kosthold og trening. Vi har tidligere snakket med Mariann Deila, Catrine Collins og Anne Marie Skjølsvik.

Har du tips til andre vi bør ta en prat med? Send meg gjerne en mail.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her