Kosespising i hverdagen kan sabotere for vektnedgangen din.

Går du i kosefella?

Publisert: 2023-07-28 10:04

Å «kose seg» er et velkjent fenomen i Norge, og ofte knyttes det opp mot å spise usunn, kaloririk mat med mye sukker og fett. Men er du egentlig klar over hvor mange kosedager det blir i løpet av et år?

Har du et ønske om å endre livsstil og oppnå en vellykket, langvarig vektnedgang må du gjøre endringer som tar deg i riktig retning. Små grep som du kan holde over tid, er viktigere enn mange store endringer i rekordfart.

I begynnelsen er kanskje motivasjonen på topp og det er lett å holde fokus. Men så kommer det kanskje en bursdagsfeiring, sommerferie og ikke minst må du hele tiden takle alle fristelsene som møter deg i hverdagen. Det kan resultere i mange dager hvor det er fort gjort at det blir litt mer enn planlagt.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Mange kosekalorier

Vi nordmenn er flinke til å kose oss og mange er også flinke til å finne unnskyldninger for å unne seg litt ekstra. Og selvfølgelig skal det være lov med kosedager, men må det alltid bety sukkerholdig snacks, kaker, boller og brus?

Man kan fint kose seg uten sukker og kaloririk «junk food», og det finnes mye sunt og kalorivennlig som også smaker godt.

Hvis du nå himler med øynene og rynker på nesa, så er nettopp det å ha riktig innstilling et viktig grep. Et stort fat med oppskåret frukt eller grovere vafler med proteinrikt pålegg kan også være kos!

Fruktspyd (og litt godteri) kan være et fint alternativ til smågodt.

I tillegg er tilgjengelighet, mengde og hyppighet viktige nøkkelord for å holde kontroll. Dette betyr ikke at du trenger å gi avkall på all tradisjonell kos og du kan fortsette å nyte typisk helgemat og snacks samtidig som du går ned i vekt, men da må du også være bevisst.

Finn inspirasjon: Sunnere desserter og snack til under 200 kcal

Når starter helgen?

Selv om du er «flink» i ukedagene, så kan summen av helgekosen likevel ødelegge for ukens tidligere gode innsats når det er snakk om kaloriinntak.

Blir det alkohol, store middagsporsjoner, godteri og snacks både fredag, lørdag og søndag, så utgjør dette nesten halvparten av en uke! Legger du til onsdagskos med «lille lørdag»-stemning, og kanskje en utepils eller vaffeltorsdag på jobb, så er det plutselig mer kosemat enn smarte hverdagsvalg som preger uken.

I løpet av ett år vil en helg med fredag, lørdag og søndag utgjøre 156 dager, over en tredjedel av året. Hvis vi i tillegg legger til alle ferier, vinkvelder på høsten, førjulstid, bursdager, avslutninger, grillsesong og barnedåp, skal det ikke så mye til før det faktisk er flere kosedager enn vanlige hverdager.

Ned i vekt: Så mye kan du kose deg i helgen

Planlegg og vær forberedt

I det lange løp kan denne ubevisste kosespisingen føre til uønsket vektøkning samtidig som kroppen din får mye unyttig energi i form av mye sukker og usunt fett.

Det gjelder å finne en balanse der hovedkostholdet består av sunn og næringsrik mat samtidig som du også får tilfredsstilt kosetrangen din.

For noen fungerer det best å bestemme seg for én dag i uken der man vet at det er rom for litt ekstra, mens for andre kan det være enklere å tillate seg noe litt oftere, men da med bevisste og begrensede mengder.

Man kan få ganske mye mer frukt enn sjokolade til lik mengde kalorier.

Husk også at det handler om vaner og tilgjengelighet. Fyller du skuffer og skap med store godterimengder og potetgullposer, så vil det også være lettere å falle for fristelsen for å småspise dette oftere.

Istedenfor bør du fylle opp med frukt, grønnsaker og bær, samt ingredienser du kan bruke til å lage deg sunn og kalorivennlig snacks når søtsuget kommer.

Ha også en plan for hvordan du skal takle uforutsette fristelser som kan dukke opp på jobb og ellers i hverdagen. Alle valg starter i topplokket, og har du bestemt deg på forhånd er mye gjort.

Hva er egentlig «kos»?

Helt til slutt er det viktig å tenke igjennom definisjonen av «det å kose seg». Må dette alltid være relatert til noe du kan spise eller drikke?

Tenk igjennom hva slags alternativer du kan bruke der du kjenner på følelsen av kos og å nyte livet. Det å «kose seg» kan være så mye mer enn bare godteri og usunn mat.

Fyll opp kosekvoten din med tid med venner og familie, alenetid med en god bok, en tur ute i frisk luft, å leke sammen med barna - mulighetene er mange!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her