Hvitløkssmør er byttet ut med «hvitløksfyll».

Test av grov hvitløksbagett: – Skuffende, dessverre

Publisert: 2023-05-05 13:50

Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.

Hattings grove hvitløksbagetter kom visst i 2018, men siden den gang har de endret oppskriften. Hvitløkssmøret (av ekte smør) er nå byttet ut med et hvitløksfyll.

Hva det består av kommer jeg til snart.

Innhold:

Selve bagettene består av 25 prosent fullkornshvetemel, hvetemel, hvetegluten, gjær, salt, rapsolje, fortykningsmiddel (E412 -guargummi), emulgator (E472e -diacetylvinsyreestere), surhetsregulerende middel (E450 -dinatriumdifosfat, E431 -polyoxyetylen), maltet hvetemel, antioksidant og aroma.

I tillegg har du 18 prosent hvitløksfyll bestående av margarin (kokosolje, rapsolje, vann, emulgator (E472e), salt), vann, potetstivelse, hvitløksgranulat, hvitløkspuré, salt, løkpulver og tørket persille.

Tidligere testet: Ekstra grove rundstykker

En pakke har to bagetter, totalt 350 gram.

Pris: 43 kroner på Meny.

Hva smaker det?

Skuffende, dessverre. Hvitløksbagetter pleier få bein å gå på her i huset, men denne gangen lå det igjen et par skiver av den ene bagetten jeg stekte.

Både jeg og jentene (tre stykker i alderen 10–13 år) var enige om at det ikke var noe å si på selve brødet. Det var litt grovere enn vanlige hvitløksbagetter, men det var mykt inni og med sprø skorpe utenpå. Det var hvitløksfyllet som var problemet.

Jeg synes ikke det smaker hvitløkssmør lenger.

Jeg registrerer at Hatting har skrevet «ny oppskrift» på pakningen, og det er nok i hovedsak fyllet det siktes til. Da de grove hvitløksbagettene ble lansert i 2018, var de med fyll av ekte smør og hvitløk.

Nå er det en margarinblanding som er helt annerledes, både i smak og konsistens. 13-åringen mente fyllet kunne minne litt om smeltet urteost. Det lignet i alle fall ikke så mye på smør, og hvitløkssmaken kunne vært mer fremtredende.

Jeg spurte Hatting om hvorfor de endret oppskriften. Forklaringen jeg fikk var at de måtte bytte bakeri for hvitløksbagetter, og da så de på hele porteføljen på nytt.

De svarte videre at det er mange faktorer som spiller inn når de lager produkter, både forbrukerønsker, smak, utseende, pris, allergier med mer, og at de landet på å lage alle sine hvitløksbagetter veganske og palmeoljefrie. Fordelen med det nye hvitløksfyllet er altså at både melkeallergikere, laktoseintolerante og veganere kan spise dem. Men smaken når dessverre ikke helt opp.

Ligner polarbrød: Test av nistebrød

Hvor sunt er det?

En titt på ingredienslisten, og du ser kjapt at dette er et ultraprosessert bakverk. Hvis du skulle bakt grove bagetter selv, så hadde du kommet langt med grove og fine meltyper, litt salt, gjær og vann (og evt. litt olje).

Hos Hatting får du både ekstra hvetegluten og mange tilsetningsstoffer på kjøpet. Og dette før de har puttet i hvitløksfyllet, som er en ny lang rekke med ingredienser.

Å lage hvitløkssmør hjemme kan du gjøre av meierismør, hvitløk og de urtene du liker.

Nå er det ikke slik at all ultraprosessert mat nødvendigvis er usunn mat, men grove hvitløksbagetter er ikke akkurat sunt heller, til tross for at de har tre skraverte «kaker» i brødsirkelen. Og til tross for litt mer kostfiber, er de ikke så veldig mye sunnere enn tilsvarende fine hvitløksbagetter.

Test deg selv: Hvor ultraprosessert er frokosten din?

En kuriositet her er at First Price sine hvitløksbagetter, som er de eneste jeg har funnet som fortsatt er laget med ekte smør, faktisk inneholder en god del mindre av både fett og tilsetningsstoffer enn Hatting sine varianter.

Uansett om du velger grove eller fine, med smør eller margarin, hvitløksbagetter er og blir et «kosetilbehør». Du kommer selvsagt sunnere ut av det ved å velge vanlig grovt brød eller grove rundstykker, og gjerne dem du baker selv, dersom du er så heldig at du har noe slikt i fryseren.

Hvor bærekraftig er det?

Korn og brød er i seg selv klimavennlige matvarer, men dessverre er brød noe av det vi nordmenn kaster mest av i søppelet (faktisk hele 170.000 brød hver dag!), så frysing som konserveringsmetode for brød- og bakervarer er lurt ettersom vi kan ta opp kun den mengden vi trenger fra fryseren.

Hatting har to bakerier i Norge, men opprinnelseslandet til hvitløksbagettene er oppgitt til å være Litauen.

Næringsinnhold:

Per 100 gram vare

Energi: 298 kcal
Fett: 14 gram, hvorav 5,9 gram mettet fett
Karbohydrater: 33 gram, hvorav 1,4 gram sukkerarter
Protein: 7,8 gram
Kostfiber: 4,4 gram
Salt: 1,1 gram

En hel hvitløksbagett veier cirka 175 gram og gir rundt 520 kcal. Hvis vi antar at en skive veier 25 gram gir den cirka 75 kcal. To skiver gir cirka 150 kcal.

Sammenlignet med lignende matvarer:

Her har vi sammenlignet næringsinnholdet med andre lignende produkter. De er rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram, men det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er mest eller minst sunn. Grad av bearbeiding, innhold av kostfiber (bra), salt, mettet fett og tilsetningsstoffer vil også spille inn.

  • Hatting (fine) hvitløksbagetter: 318 kcal, 13 gram fett hvorav 8 gram mettet fett, 42 gram karbohydrat hvorav 1 gram sukkerarter, 7,2 gram protein, 2,1 gram kostfiber og 1 gram salt.
  • Rema 1000 hvitløksbagetter: 292 kcal, 9,8 gram fett hvorav 4,1 gram mettet fett, 40 gram karbohydrat hvorav 3,1 gram sukkerarter, 9 gram protein, 3,8 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
  • First Price hvitløksbagetter (inneholder smør): 284 kcal, 9,5 gram fett hvorav 5,7 gram mettet fett, 41 gram karbohydrater hvorav 2,5 gram sukkerarter, 7,2 gram protein, 2,8 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
  • Hatting fin bagett: 269 kcal, 1,4 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 56 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 7,3 gram protein, 2,3 gram kostfiber og 1,3 gram salt.
  • Prima miniflutes fullkorn: 243 kcal, 2,2 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 44 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 8,9 gram protein, 5,7 gram kostfiber og 0,8 gram salt.
  • Hatting grove rundstykker: 240 kcal, 2,4 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 42 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 9,4 gram protein, 6,5 gram kostfiber og 0,94 gram salt.
  • Hatting glutenfrie hvitløksbagetter: 238 kcal, 3,8 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 47,4 gram karbohydrater hvorav 1,1 gram sukkerarter, 2,4 gram protein, 4,4 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
  • Eldorado minibagetter grove halvstekte: 232 kcal, 1,7 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 41,8 gram karbohydrat hvorav 4,5 gram sukkerarter, 8,7 gram protein, 7,3 gram kostfiber og 0,9 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her