– Nå har jeg lyst til å ha god livskvalitet og leve lengst mulig, sier Thomas Sundal.

Thomas var sykelig overvektig: Smellen ble vendepunktet

Publisert: 2023-04-23 16:06

Thomas Sundal (51) ble oppriktig redd for at barna hans skulle miste pappaen sin etter 20 år med vektøkning og usunn livsstil. Slik snudde han om på livet.

En kjølig februarmorgen 2022 går Thomas Sundal fra Sørumsand tur med hunden Una. Han har nettopp levert barna på skolen og skal ikke på jobb i hjemmesykepleien før på ettermiddagen.

Han har gått her mange ganger før, men i en liten motbakke merker Thomas at hjertet begynner å banke usedvanlig fort.

Bankingen fortsetter med stikkende smerte i brystet og ubehag i omtrent fem minutter etter han har stanset på toppen av den korte bakken.

– Det var akkurat som at noen stakk kniver i hjertet mitt, og jeg ble grepet av en stor frykt. Det husker jeg godt, forteller Thomas nå ett år etter hendelsen.

Som helsefagarbeider forstår han at smertene i brystet er et alvorlig faresignal. Thomas kontakter legekontoret og får hastetime samme dag.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Helseskrekken

Han skjønner at legen kommer til å fortelle noe som er ubehagelig, men samtidig noe han trenger å høre.

– Jeg gikk inn på legekontoret med krum rygg og følte meg mislykket, forteller Thomas.

Og beskjeden han får er nedslående:

– Legen konkluderte raskt at her var det snakk om sykelig overvekt.

Vekten viste 136 kilo og han var i elendig form. Det var ikke lenger en risiko for om han kunne få diabetes type 2 eller hjerte- og karsykdommer, men når.

– Jeg ble oppriktig redd for at barna mine skulle miste pappaen sin.

Thomas har høyskoleutdanning som treningsveileder og helsefaglig bakgrunn. Nå sto han i fare for å forkorte livet på grunn av dårlig helse. Hvordan kunne det gå så galt?

Indre Akershus Blad har tidligere omtalt historien til Thomas.

Da Thomas startet livsstilsendringen hadde han en BMI høyere enn 35, som er kategorien for fedme grad 2.

Støtte til livsstilsendring

Når Vektklubb nå møter Thomas er han sprek og entusiastisk, med et varmt smil. Han går trapper uten problem, til stor kontrast for bare ett år siden. Faktisk har han gått fra å ikke kunne ta et eneste løpesteg til å gå opp trappene i unnarennet i Holmenkollen flere ganger.

Dagen på legekontoret står fremdeles som et vondt minne, men det sparket i gang en prosess Thomas tror reddet livet hans.

– 20 år med vektøkning og usunn livsstil måtte snus, sier han.

Fastlegen foreslår at han kan prøve medisiner som hjelper mot søtsug, men understreker at medikamenter ikke er noe vidundermiddel, kun en liten drahjelp. Jobben med å endre livsstil og gå ned i vekt må gjøres fullt ut ellers har medisinene ingen effekt.

Thomas går med på å prøve Ozempic, et legemiddel han fremdeles går på. Den siste tiden har legemiddelet blitt populært som fedmemedisin, noe som før jul førte til legemiddelmangel.

Påvirker appetitten

Ozempic inneholder virkestoffet semaglutid. Det er opprinnelig et legemiddel for behandling av diabetes type 2, og skal brukes sammen med kostendring og fysisk aktivitet.

– Semaglutid ligner veldig på et appetitthormon vi har naturlig i kroppen, forklarer Sindre Lee-Ødegård, lege ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus og forsker ved Universitetet i Oslo.

Sindre Lee-Ødegård er lege ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus og forsker ved Universitetet i Oslo

Han fortsetter:

– Man får mindre lyst på mat i tillegg til at det øker metthetsfølelsen. Medisinen gjør det mye lettere å få til livsstilsendringer fordi den endrer biologien vår. Vi må bort fra tanken om at vektnedgang handler om viljestyrke, påpeker han.

De som tenker at slankemedisin gjør hele jobben, må tro om igjen.

– Medisinene løser ikke selve problemet, men legger til rette for at man kan jobbe med grunnene til at man fikk overvekt eller fedme, understreker Lee-Ødegård.

Han nevner tre grunnpilarer som må på plass for å lykkes med livsstilsendring: Sunt kosthold, fysisk aktivitet og sunn helseatferd.

– Jeg vil ikke ha hjerteinfarkt og diabetes type 2.

Et viktig møte på treningssenteret

Og det var nettopp dette Thomas måtte ta tak i. Dagen etter legebesøket går han til det lokale treningssenteret Trento Sørumsand.

– Jeg hadde det ikke noe bra med meg selv og trengte å dra på trening for å gjøre noe bra for kroppen, og kanskje møte noen mennesker jeg kunne prate med, forteller han.

Før han fikk barn og flyttet ut av hovedstaden, hadde trening og aktivitet vært meningsfylt og noe han elsket.

– Jeg så at det satt en personlig trener inne på kontoret og banket forsiktig på døren.

Der møter han personlig trener Preben Ekeli.

– Jeg tenkte egentlig vi bare skulle prate litt om min helse og hva legen min hadde sagt, og at det kun skulle ta 5–10 minutter, men samtalen vår varte mer enn én time, forteller Thomas.

Der ble de to enige om å sammen gjennomføre «Prosjekt Thomas 2.0», som de kalte det.

Personlig trener Peben Ekeli ved Trento treningssenter i Sørumsand.

Måtte tenke langsiktig

– Da Thomas kom til meg var han redd og bekymret, og i skikkelig dårlig form, forteller Preben Ekeli, som etter Thomas’ velsignelse har fått lov til å uttale seg om ham.

– Det eneste Thomas hadde på plass var hodet. Han virkelig ville, sier Ekeli, som i tillegg er mentaltrener.

Ekeli skjønte at med Thomas sin helse og ønske om vektnedgang var ikke prosjektet noen «quick fix».

– Preben hadde ett vilkår, og det var at jeg måtte forplikte meg i ett år, sier Thomas.

Det kostet, både med langvarig innsats og økonomisk.

– Å betale tusenvis i måneden for å trene er dyrt, men samtidig; dyrt i forhold til hva? For meg handler det om prioriteringer, sier Thomas.

Ved at treningen faktisk gjorde et innhugg i økonomien ville han bevise at han fikk verdi for pengene.

– Jeg vil heller bruke tid og penger på det som gjør livet bedre for meg. Da var det mange andre ting som kunne vike.

Thomas brukte flere kvelder på en nøye gjennomgang av privatøkonomien. Bare på forsikringer sparte han 5000 kroner årlig, forteller han.

Thomas merket fremgang på trening, men da han startet å trene kunne han hverken ta en situps eller pushups.

Mikrovalg

Det var også flere småkjøp, som mat på farten, han kunne kutte.

– Thomas hadde en del uvaner vi måtte jobbe med. Før var han ofte innom bensinstasjonen og kjøpte pølse, humrer treneren.

Ekeli introduserte Thomas for begrepet «mikrovalg».

– Det handler om alle de små valgene vi gjør i løpet av en dag og som påvirker sluttresultatet. At man velger å kjøre forbi bensinstasjonen, for eksempel, forklarer treneren.

Å jobbe mentalt og med vaner ble en døråpner for Thomas. Han hadde tidligere prøvd ulike dietter og slankekurer, men ingenting som ga varige resultater.

– Jeg måtte starte med noe jeg kunne leve med resten av livet, derfor ble en kombinasjon av mikrovalg og medlemskap i Vektklubb helt nødvendige verktøy for å lykkes med min livsstilsendring og vektreduksjon.

Thomas jobbet mye med å finne ut hvorfor han hadde valgt som han har gjort, og lete etter bedre alternativer.

– Vektklubb var en viktig støttespiller for meg ved å ha masse gode menyer, oppskrifter samt kaloriberegning på helt vanlig mat. I tillegg kunne jeg følge med på grafene og se at vektpilen gikk nedover.

Grafen viser hvordan vektkurven til Thomas var fra april til oktober i 2022.

Trinn for trinn

I starten av livsstilsendringen ønsket Thomas å veie under 100 kilo. Han er ikke langt unna i dag, og selv om han fremdeles drømmer om å nå dette, er det andre mål og fysiske milepæl som har vært viktigere.

– Jeg fikk en melding fra Thomas: «I dag løp jeg til bilen!». For en som tidligere ikke klarte å jogge var dette stort, forteller Ekeli.

Thomas ble mer motivert av fremgangen som kom av trening og bestemte seg for at han ville løpe opp trappene i Holmenkollen.

– Da var det bare å sette i gang med gåturer, gå i trapper, beinpress og «bulgarsk utfall», forteller treneren.

I fjor sommer, fire måneder etter Thomas startet livsstilsendringen, kom dagen.

– Jeg hadde aldri i en alder av 50 trodd at jeg skulle klare trappeløp! Det ble en døråpner og premie for hardt arbeid over mange måneder. For hardt er det, sier Thomas.

Her går Thomas opp trappene som følger unnarennet i Holmenkollen.

Og det er nettopp den fysisk forbedringen som imponerer treneren.

– Han har blitt skikkelig sterk! Jeg pleier å spøke med Thomas om at hans favorittøvelse er stabilt sideleie, for det er ofte der han ender etter harde treningsøkter. Han tar seg helt ut og gir seg ikke før han nærmest stuper, skryter Ekeli.

Indre driv

Det er ikke til å stikke under stol at når man har en BMI over 35, og 20 år med usunn livsstil, tar det tid å endre vaner.

– Det er derfor det er så viktig å finne den indre driveren som gjør at jeg virkelig vil få bedre helse og nå målene mine. Det må være så viktig at jeg skal gjøre det resten av livet, sier Thomas.

Det gjelder både trening og sunn livsstil.

– Jeg tenker på det som et ekteskap. Du går inn i det som du har tenkt til å gjøre det resten av livet: I gode og onde dager.

Neste treningsmål er å gjennomføre en brannmannstest, og løpe et 10 kilometers løp.

Holder motivasjonen oppe

Thomas sier at støtten han får gjennom treneren og på treningssenteret har betydd mye. I tillegg har Thomas brukt både klær som delmål og symboler som motivasjon.

– Jeg drømte om å kunne gå inn i en vanlig klesbutikk, og føle meg normal.

På sitt tyngste brukte han klesstørrelse 4XL.

– Det er klart det gjør noe med deg å stadig bli påminnet at man må inn i en spesialbutikk for å handle klær.

I fjor sommer fant Thomas en T-skjorte av favorittbandet Wu Tang Clan, men de hadde ikke stor nok størrelse. Han kjøpte den største de hadde i XL likevel.

– Jeg tenkte at den må passe en dag.

Det ville bli som en premie, noe han måtte jobbe mot. Han kjøpte også en treningsskjorte med passende logo: «Never give up».

På nøkkelringen henger også en liten figur.

– Oksen «No Bull» er med meg hver dag på trening for å minne meg på at dette faktisk er dypt alvorlig også.

Vekten ingen hindring

På mobilen har han lagret et bilde som han finner frem om han kjenner på lysten til å skeie ut.

– Datteren min tegnet en tegning til meg fordi hun er så stolt av pappaen sin. Hun vet hvor tøffe tak pappa har hatt som overvektig.

– Tiden med barna mine er kjempeviktig for meg.

Thomas elsker egentlig å stå på ski. For ett år siden var det så slitsomt at han bare orket å kjøre én tur ned slalåmbakken.

– Da var jeg helt ferdig i beina, det brant i lårene. Jeg måtte vente fem minutter.

Årets sesong var en helt annen opplevelse.

– Nå kjørte vi flere dager i strekk på ski. Det er så rart og gir så stor mestringsfølelse!

Nå er ikke helsen og vekten lenger en hindring for å gjøre det Thomas har lyst til å fylle livet med.

– Jeg liker å være der det skjer, og vil jo være ute sammen med mennesker og føle meg bra sammen med andre.

Selv om han kommer til å møte hindringer og utskeielser er det ikke noe alternativ gi seg. Thomas fikk kjenne på hva han virkelig vil, da han trodde han var i ferd med å miste det.

– Jeg har lyst til å leve lengst mulig og ha god livskvalitet.

– Jeg ville bli en bedre utgave av meg selv og måtte tørre å utfordre meg selv, kjenne på vonde følelser og jobbe gjennom de. Det er ikke noen lett oppgave, men nødvendig for å lykkes med en varig vektreduksjon og livsstilsendring, sier Thomas Sundal.

Tips meg!

Har du gått ned i vekt ved å legge om til en sunnere livsstil, og har lyst til å fortelle om det? Ta kontakt med journalist Elisabeth Stigum

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her