Petter Emil Wikøren

Sunt og usunt i veikanten

Publisert: 2011-08-08 14:32

Ferdigmat på bensinstasjonen eller kiosken er sjelden et sunt alternativ. Likevel er det mulig å styre unna de verste matfellene - også når man er på farten.

- Det er dessverre lettere å velge usunn mat enn sunn mat ved slike utsalgssteder. De usunne valgmulighetene er i sterkt overtall, sier Tine Sundfør (36), klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse.

Hun har flere enkle tips man kan følge når sulten melder seg når man er på farten. Aller først er det lurt å velge riktig spisested. Blant hurtigmatkjedene finnes det gode og mindre gode alternativer.

- Veikroer har både flere og sunnere valgmuligheter i matveien enn det eksempelvis bensinstasjonene har. Her er det mulig å få rent kjøtt eller fisk med grønnsaker og salat til. Mengde med poteter, saus og dressing kan man ofte bestemme selv. Det betyr at det er mulig å få god mat som metter godt uten at det nødvendigvis er usunt, sier Sundfør.

Selvdisiplin

Sunn mat finnes også på bensinstasjoner og kiosker, men det krever at man er litt bevisst. En klassisk feil er at man venter for lenge med å få i seg mat. Er man først blitt skikkelig sulten, er det lett å falle for fristelsen til å kjøpe både fet og sukkerholdig mat.

Nina Veflen Olsen (47) er seniorforsker ved Norfima, og jobber med forbrukeradferd i forhold til mat. Hun gir en naturlig forklaring på hvorfor det er lett å velge feil mat selv om de fleste er klar over at det er usunt.

- Vi mennesker har medfødte instinkter når det gjelder det å få i oss mat hver dag. Appetitt er faktisk sterkere enn seksualdriften, sies det. Historisk sett har mangel på mat vært problemet fremfor overflod. Jo mer kaloriholdig maten var, desto bedre var det. Det er helt naturlig at vi instinktivt ønsker å spise det vi kommer over. Det kreves derfor enorm selvdisiplin når usunn mat slår i mot oss over alt i hverdagen, sier Veflen Olsen.

Unngå «2 for 1»

Ferdigmatutsalgene vet å utnytte seg av vår appetitt og «to for prisen av en»- tilbud blir stadig mer vanlig. Ved kjøp av en kopp kaffe er det lett å gå ut med tre sjokoladeboller også. Slik får man i seg nesten 900 kalorier som verken metter spesielt lenge, eller føles som et stort måltid.

Det samme gjelder for kjeks og muffins. En pakke med kjeks ansees av mange som en liten snack. Kjeks er også det foretrukne valget blant foreldre som vil ha litt stillhet i baksetet.

- En kjekspakke kan inneholde en kalorimengde som tilsvarer to fulle måltider for et barn. Da blir det selvsagt litt mye å gi dette som et mellommåltid, legger Sundfør til.

I tillegg brukes det fortsatt transfett i mange kjeks - en type fett man helst bør unngå i store mengder.

Luremat

En annen vanlig misforståelse er at salat ofte er det sunneste alternativet.

- Mange kjøper salat nettopp fordi de ønsker å være bevisste på et sunt kosthold. Selv om de fleste bensinstasjoner og kiosker tilbyr salater, så betyr ikke det at salatene er særlig næringsrike eller kalorifattige. Mange lar seg lure til å tro at de spiser sunt når de kjøper en salat med tacokjøttdeig, pasta og dressing.

Annen «luremat» er pølser og pølsemenyer. Det er stor forskjell på pølser du spiser hjemme og de du får på bensinstasjonen.

- En slik pølse er to og en halv gang så stor som de man lager hjemme. I tillegg serveres den ofte med mye usunt tilbehør. Likevel tenker folk at de «bare» har spist en pølse selv om det i realiteten er snakk om et helt måltid.

Et enkelt tips for å unngå unødvendige kalorier er å styre unna menyene som tilbys. En hamburger laget av rent kjøtt trenger ikke være «nei-mat». Når den tilbys med pommes frites og en halv liter med brus, så er det tilbehøret som utgjør mesteparten av kaloriene i måltidet. Bare hamburgeren og en flaske med vann gir nesten samme metthetsfølelse, men med over 70 prosent færre kalorier enn det en hel meny ville gitt.

Velg riktig

Gode salater er fortsatt det sunneste alternativet. Sørg for å kjøpe salater med mye grønnsaker, gjerne kyllingkjøtt, og en oljedressing. Grove kornprodukter gir en god og langvarig metthetsfølelse, og den såkalte Ola-pakka, gjerne med et eple ved siden, av er et godt valg.

- Det er på høy tid at matvareindustrien tar ansvar for folks helse og kommer med flere sunne og rimelige alternativer. Det er dessverre opp til hver enkelt å sørge for å finne frem til de sunne valgene i en jungel av usunne tilbud. Med et par enkle grep er det likevel mulig å gjøre sunnere matvalg også når det gjelder ferdigmat, sier Sundfør.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her