Lik deg selv, da er det større sjanse for at du lykkes med å endre livsstilen i en sunn retning.

Dårlig selvbilde gjør slanking vanskelig

Publisert: 2014-01-03 15:57

Et dårlig selvbilde blir ofte selvforsterkende for overvektige, fordi det fører til økt trøstespising. Alle slankemetoder bør derfor tilby den enkelte hjelp til å bedre sitt eget selvbilde.</p><p>

Dette er konklusjonen i en britisk-portugisisk studie publisert i tidsskriftet International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Studien fulgte 239 overvektige kvinner i ett år. I studien ble kvinnene delt i to grupper: Den ene gruppen fikk tradisjonelle kostholds – og ernæringsråd, samt råd om stressmestring og om hvordan vekten påvirker helsen.

Kvinnene i den andre gruppen, derimot, deltok på over tretti møter der de seg imellom diskuterte hva de kunne gjøre for å få et bedre selvbilde, samt hvordan de skulle komme i gang med trening, samt slutte å trøstespise.

Resultatene var tydelige: Kvinnene som aktivt hadde gått inn for å bedre sitt selvbilde, klarte i større grad å endre spisevanene sine i en sunn retning, og å ta gode valg for sin egen helse. De gikk ned over dobbelt så mye i vekt som kvinnene i den andre gruppen, skriver Forskning.no.

Må jobbe med selvbildet

Hege Gade.

Selv om man går ned i vekt, er ikke nødvendigvis kroppsbildet endret, sier Hege Gade, doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og Universitetet i Tromsø..

– Bildet vi har av egen kropp dannes over tid av hva vi selv synes om det vi ser i speilet, det andre synes om oss, og det vi tror andre synes om oss. Personer med stort vekttap bak seg kan fremdeles se den tykke versjonen av seg selv i speilet, sier Gade.

For å endre eget kroppsbilde oppfordrer Gade til å tenke gjennom to ting. Hvordan mottar du ros? Og hvordan snakker du til deg selv når du ser ditt eget speilbilde?

Om de negative tankene begynner å rulle er det lett å fyre opp under «What the hell»-effekten.

– Mange som jobber med å gå ned i vekt har en tendens til å tenke enten eller. Det meste er svart-hvitt, alt eller ingenting. Har man først spist litt potetgull kan man like gjerne tømme hele posen. Enten er man flink, eller så går alt rett vest.

– Å ha hodet med seg handler om bevisstgjøring rundt både egne tanke- og spisemønstre, og ikke bare om hva man skal spise og hvordan man skal mosjonere, sier Gade.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her