Raser mot kostholdshysteri

Publisert: 2012-05-25 15:51

Ber folk være kritiske til lavkarbo, raw food, steinalderdiett og detox.

Forfatter og journalist Torgrim Eggen mener at det sterke diettfokuset i Norge skaper angst og frykt.

Foto: Paal Audestad / Cappelen Damm

Vi er friskere enn noensinne. Likevel har kostholdshysteriet aldri vært verre. Det ødelegger matkulturen, mener forfatter og journalist Torgrim Eggen.

Går hardt ut

I artikkelen «Spis deg dum» i tidsskriftet Samtiden går han hardt ut mot strømmen av diett- og kostholdsråd fra presse- og forlagshus, fra ufaglærte synsere og lavkarbo-guruer.

– Aldri før har et sunt og variert kosthold vært oppnåelig for så store befolkningsgrupper som nå, sier Eggen på telefonen fra Berlin, der han er bosatt.

Noe mangler

Likevel har det han kaller «Fred Flintstone-evangeliet» fått haugevis av tilhengere. Men spiser du suppe uten brød og sild uten poteter, er det noe som mangler, mener Eggen.

– Kosthold uten karbohydrater går ikke går i det lange løp. Det er tungvint, vanskelig og dyrt, sier han.

– Når medlemmer av en familie skal ha forskjellig mat, er det asosialt og splittende. Det sosiale aspektet burde veie ganske tungt for den enkelte, mener forfatteren.

Lavkarbodietter begrenser både mulighetene på tallerkenen og matgleden, sier han.

– Plutselig blir variasjonsmulighetene halvert, det er jo temmelig trist da.

Kritisk

Eggen langer også ut mot tilhengere av de såkalte raw food-dietten og steinalderdietten, og er kritisk til detox-kurer, kosttilskudd og mot den økende forekomsten av matintoleranse.

«Tilhengerne hevder at raw food gir deg perfekt helse og en fullkommen kropp, eliminerer alle kjente sykdommer og setter deg i stand til å leve tilnærmet evig. Ikke minst skal det å unngå kjøtt og kokt eller stekt mat føre til perfekt mental balanse, en viktig forutsetning for å holde ut med seg selv i 140 år eller mer», skriver han i Samtiden.

Eggen påpeker også at et lavkarbokosthold ikke er miljøvennlig.

”… lavkarbokosthold med høyt fett- og proteininntak er så lite bærekraftig som det er mulig å få det. En milliard mennesker i verden får for lite protein. Det fins ikke nok ferskvann på kloden til at alle skulle kunne leve slik, for ikke å snakke om konsekvensene i utslipp av klimagasser. Slik sett er den norske lavkarbo-galskapen avslørende for hva slags kultur vi representerer: den komplette, hensynsløse egoismen med sin brede bak godt plantet på toppen av Næringspyramiden”, skriver han.

Eggen er mest bekymret for konsekvensene for norsk matkultur.

– Det lille vi har av matkultur skytes i filler av ernæringsvåset, sier han.

- Ikke vanskelig

Sofie Hexeberg, lege og forfatter som skriver om lavkarbo.

Foto: Espen Braata / VG

- Jeg synes det er mer påfallende at en forfatter og journalist gir kostholdsråd til befolkningen enn at jeg som lege gjør det, sier lege Sofie Hexeberg, forfatter av flere bøker om lavkarbo-kosthold.

Hun er ikke enig i at å følge et bestemt kosthold behøver å være «splittende», slik Eggen hevder.

- Det er ikke nødvendig at familiemedlemmene skal ha veldig forskjellig mat med mindre det er snakk om matintoleranser. Dersom noen vil ha vanlig brød, andre knekkebrød og andre lavkarbobrød, så ser jeg ikke problemet. Om en lavkarbospiser dropper poteten og heller spiser mer grønnsaker med smør, kan ikke det være problematisk, sier Hexeberg.

Hun har tidligere deltatt i en kostholdsdebatt med Eggen på Stange bibliotek.

- Han var inspirert av det franske kjøkken med bruk av ferske, naturlige råvarer, fete, smakfulle meieriprodukter og matglede. Dette er et godt kosthold for friske, slanke og aktive personer. For mennesker som har fått livsstilssykdommer, som for eksempel fedme og diabetes, er det nødvendig å redusere på karbohydratinntaket dersom man skal bli slank og frisk igjen uten å være sulten resten av livet. De fleste jeg snakker med forteller at de aldri har spist så smakfull og variert mat som på lavkarbo, sier Hexeberg.

Hun understreker at hun ikke anbefaler et kosthold uten karbohydrater, men i betydelig mindre mengder enn de statlige anbefalingene.

Dropper ingen matvarer

Karbokos.

Trine Hattestad.

Foto: Jan Petter Lynau / VG

I den aktive familien til Trine Hattestad er alle næringsstoffer kjærkomne og karbohydrater et naturlig valg av energikilde.

- Frokostblandinger, brød, ris og pasta er populært og helt vanlig hos oss, sier Hattestad.

- Bakevarer og hjemmelaget pizza spiser jeg også stadig vekk. Og skal jeg kose meg ekstra, tar jeg gjerne en is eller et kakestykke, uten dårlig samvittighet, legger hun til.

- Sinnsykt deilig

Tore Vik

Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Både proteiner, fett og karbohydrater er selvfølgelig for personlig trener Tore Vik.

- Jeg anbefaler mine kunder balanse og måtehold, og kjører selv en sunn linje med grønnsaker, frukt, brød, ris og poteter til daglig, forteller han.

- Jeg er en matperson. Gud så deilig en stor, hvit ciabatta med hvitløksdressing kan være, litt som å ta en lykkepille, sier kjendistreneren.

Burger, pizza, fløtegratinerte poteter, potetmos, sjokolade og smågodt er blant lastene hans.

- Litt vrient

Jeanette Roede.

Foto: PRIVAT

Jeanette Roede, informasjonsdirektør i Grete Roede AS, er enig med Eggen i at det kan være utfordringer knyttet til at enkelte familiemedlemmer følger en diett for å gå ned i vekt.

- Flere kosthold under samme tak kan være unødvendig komplisert, spesielt hvis det er barn i huset, mener hun.

- Å inkludere brød, poteter, og alle typer grønnsaker, slik norske myndigheter anbefaler, gir et variert og næringsrikt kosthold og er det enkleste å gjennomføre. Disse matvarene er viktige og naturlige i det norske kostholdet, sier hun.

- Trist

Sonja Lee på Villa Malla.

Foto: Marte Vike Arnesen

- Å styre unna enkelte næringsstoffer ville ikke falle meg inn, tvert i mot. Jeg tar utgangspunkt i hele spekteret av råvarer for å optimalisere smaksopplevelsene, sier kokk og Villa-Malla-innehaver Sonja Lee.

Datter av nudelkongen Mr. Lee er spesielt glad i det italienske kjøkken, der blant annet pasta er et sentralt produkt. Karbohydrater er en selvfølgelighet for henne.

- Mat som ikke smaker og sterkt fokus på dietter, er trist, synes Lee.

”De medisinske holdepunktene for at det skal være nødvendig å «avgifte» kroppen er totalt fraværende. Det er leveren som gjør denne jobben i kroppen, og de fleste som har overlevd en vanlig julebordsesong kan attestere at den tåler nokså store belastninger.”

Fra Samtiden nr Fra Samtiden nr 1 2012

Hvis et menneske slutter å drikke seks liter cola daglig og opplever økt livskvalitet som følge av dette, er det neppe skjedd noe mirakel.

Fra Samtiden nr. 1 2012.

Allmennpraktiserende leger har fått et nytt og ifølge ryktene omfattende problem å hanskes med: Pasientene kommer i håp om å få diagnostisert ulike matintoleranser for å forklare uspesifiserte ubehag. Kroppen gjør opprør mot den «unaturlige» livsstilen.

Fra Samtiden nr. 1 2012.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

5 timer

52minutter

0 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her