SPAR KALORIER: Lag din egen snacks fremfor å kjøpe poser i butikken. Se oppskrift på dette potetgullet i saken. Oppskrift og foto: Matprat.no
SPAR KALORIER: Lag din egen snacks fremfor å kjøpe poser i butikken. Se oppskrift på dette potetgullet i saken. Oppskrift og foto: Matprat.no

6 sunnhetsfeller du bør være obs på

Silje Bjørnstad
Publisert: 2017-03-17 10:09

Grønnsakschips og energibarer er ikke slankesnacks. Her får du tips til hvordan du kan gjøre smartere valg som gjør at du har kontroll på både næringsinnhold og kalorier!

Det er ikke alltid lett å vite hva som er det smarteste valget i butikkhyllene. Mange matvarer markedsføres som sunne og slankende, men det kan fort bli mange unødvendige ekstrakalorier hvis du ikke er bevisst på mengden du putter i deg.

1) «Sunnere chips»

De siste årene har det blitt populært med ulike typer av grønnsakschips og «sunnere potetgull».

Produktene blir gjerne markedsført som et sunt snacksalternativ, men det kan fort bli for mye av det gode.

Legg merke til at kaloriinnholdet ofte blir oppgitt per porsjon på fremsiden av posene og ikke per 100 gram. Dette kan føre til at man misforstår hvor mange kalorier som faktisk er i en hel pose.

I likhet med tradisjonelt potetgull så er det også en del fett og kilokalorier i disse «sunnere» chipsproduktene. For eksempel er det mange klassiske potetgullposer som inneholder cirka 500-525 kcal per 100 gram, mens mange ulike typer grønnsakschips ligger på rundt 450 kcal per 100 gram.

Spiser du en porsjon potetgull på 30 gram får du i deg cirka 150 kcal, mens samme porsjon med grønnsakschips bidrar med omkring 135 kcal.

Med andre ord så er det ikke nødvendigvis så enormt store kaloriforskjeller på vanlig potetgull og «sunnere chips».

Husk også at grønnsakschips ikke på noen som helst måte kan erstatte det å spise vanlig frukt og grønnsaker. Man vet at varmebehandling og annen type bearbeiding bidrar til at innholdet av ømfintlige vitaminer minsker.

TIPS: Lag heller dine egne chips hvor du selv har kontroll på hvilken olje du bruker og mengden som blir brukt. Spis også hele frukter og grønnsaker - da får du i deg færre kalorier, mer mettende fiber, samt mange flere gode næringsstoffer per porsjon!
Spar kalorier - lag ditt eget potetgull

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

2) Juice

Fruktjuice og nektar lages av frukt, så da må det jo være sunt og slankende, eller?

Ikke nødvendigvis. Ett glass juice inneholder faktisk like mange kalorier som ett glas brus. Drikker du mye juice får du i deg en god del fruktsukker, men du får ikke i deg alle de gode næringsstoffene som finnes i fruktens naturlige form.

Når man lager juice så minsker nemlig innholdet av de gode næringsstoffene som finnes i råvarene, og det er et større eller mindre tap av vannløselige vitaminer og fiber.


TIPS: Spis hele frukter og grønnsaker. Da får du i deg flere gode næringsstoffer og mer fiber som er med på å gi en bedre metthetsfølelse enn når du drikker et glass juice. Juice med fruktkjøtt vil også være et smartere alternativ enn ferdigfiltrert juice.

SPIS FRUKT OG GRØNT: Hold deg til naturlig frukt og grønnsaker. Dropp juice, tørket frukt og syltetøy. FOTO: FREDRIK SOLSTAD, VG
SPIS FRUKT OG GRØNT: Hold deg til naturlig frukt og grønnsaker. Dropp juice, tørket frukt og syltetøy. FOTO: FREDRIK SOLSTAD, VG

3) Energibarer

I dag er det et stort utvalg av ulike sportsbarer på markedet. Det finnes både energibarer, proteinbarer, diettbarer og måltidserstattere.

Energibarer inneholder ofte mye energi i form av raske karbohydrater og kan derfor passe godt når du trenger noe raskt påfyll.

Om du ønsker å gå ned i vekt er det likevel ikke nødvendigvis en energibar som er det lureste valget i forbindelse med en treningsøkt. Det er fort gjort at de kaloriene du forbrenner på trening raskt blir erstattet av en bar eller to.

Vær også klar over at mange barer inneholder like mange kalorier, eller mer, enn en tradisjonell sjokoladebar.

Som med alt annet må man se på helheten i kostholdet og mengden man spiser.

For mye av et bestemt produkt er aldri sunt. Spiser du så mange barer at det går utover inntaket av vanlig mat bør du justere på kostholdsvanene dine.


TIPS: Lag dine egne energibarer eller energikuler. Bruk for eksempel havregryn, nøtter, kokos og litt tørket frukt. Da vet du eksakt hva produktet inneholder i tillegg til at du kan lage porsjonsstørrelser som passer deg og ditt behov. Dette vil også ofte være et rimeligere alternativ for lommeboken!

Sunn helgekos du enkelt lager selv

4) Tørket frukt

Frukt har en deilig søtsmak fordi det har et naturlig innhold av fruktsukker.

Spiser du derimot tørket frukt risikerer du å få i deg en del tilsatt sukker i tillegg til det naturlige fruktsukkeret. Industrien skylder på at sukker bedrer smak, konsistens og holdbarhet, men husk at flere gode næringsstoffer går tapt under bearbeiding.

Noen biter av tørket frukt kan være et fint snacksalternativ eller som topping på for eksempel havregrøt og yoghurter. Likevel kan det blir mange ekstrakalorier og et unødvendig høyt sukkerinntak hvis du stadig går rundt og småspiser på tørket frukt.

Selv om det kan sies å være et naturlig snacksprodukt, så inneholder små poser med tørket frukt mer energi enn en banan eller et eple. Eksempelvis inneholder 100 gram tørket aprikos 248 kcal, mens fersk aprikos inneholder 52 kcal per 100 gram!


TIPS: Du får mer igjen av å spise ferske frukter fordi disse inneholder vann samt fiber, og et høyere innhold av vitaminer og mineraler. Spiser du et eple i stedet for en pose tørket frukt, er det større sjanse for at du får i deg færre kalorier, samt at det metter bedre. Lag heller din egen variant av tørket frukt der du unngår bruk av tilsatt sukker.

TØRKET FRUKT: Trodde du dette var sunt? Litt kan du spise, men du bør heller prøve å spise fersk frukt. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG.
TØRKET FRUKT: Trodde du dette var sunt? Litt kan du spise, men du bør heller prøve å spise fersk frukt. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG.

5) Frokostblanding

Det finnes mange ulike frokostblandinger på markedet. Dette er et kjapt og enkelt måltidsalternativ, men det kan være store forskjeller på produktene.

Dessverre er det mange frokostblandinger som bidrar med mye tilsatt sukker, men lite mettende protein og fiber. Da øker sjansen for at du blir raskt sulten igjen og at du totalt sett spiser mer i løpet av dagen, noe som kan føre til at du går opp i vekt på sikt.

TIPS: Sammenlign næringsinnholdet på ulike frokostblandinger når du er i butikken. Velg de variantene som har en høy andel fullkorn, lite tilsatt sukker og lavere kaloriinnhold per 100 gram. Du kan også lage din egen frokostblanding med naturlig næringsrike ingredienser som havregryn, nøtter og frø.

Lag din egen granola

6) Syltetøy

SUKKERFELLE: Bringebærsyltetøy er utrolig godt, men kjøpt syltetøy inneholder utrolige mengder sukker! FOTO: FRODE HANSEN/VG
SUKKERFELLE: Bringebærsyltetøy er utrolig godt, men kjøpt syltetøy inneholder utrolige mengder sukker! FOTO: FRODE HANSEN/VG

Selv om syltetøy er laget med bær er det store mengder tilsatt sukker i de fleste produktene. Noen typer inneholder så mye som 40 prosent sukker (!), like mye som mengden bær. Les på innholdsfortegnelsen og gå for den typen som har en høy andel bær, og som gjerne er sukkerredusert.

Det kan også være lurt å tenke på mengden syltetøy man bruker. Et tynt lag syltetøy på brødskiven går helt greit, og kan skje kan du heller erstatte syltetøyet med bær i skiver?

Silje Bjørnstad (29)
Ernæringsrådgiver, frilansjournalist, trenings- og kostholdscoach. Bachelorgrad i ernæring, studerer personlig trening. Treningsblogger på siljebjornstad.blogg.no
På Instagram: @silje_bjornstad til øvelser og økter på sosiale medier og internett.
Silje Bjørnstad (29) Ernæringsrådgiver, frilansjournalist, trenings- og kostholdscoach. Bachelorgrad i ernæring, studerer personlig trening. Treningsblogger på siljebjornstad.blogg.no På Instagram: @silje_bjornstad til øvelser og økter på sosiale medier og internett. Foto: Tiril Guttorm

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her