Slik motiverer mor og datter hverandre til vektreduksjon
Lene Brekken (38) har gått ned 14 kilo og holdt vekten siden 2009. I fjor startet også moren Aud (61) med sin vektreise, og sammen har de vunnet kampen mot kiloene.
Det er enklere å lykkes med livsstilsendring når man er to! Synnøve Øhlund (35) fra Bodø har sammen med mannen endret kosthold og begynt å jogge flere ganger i uken. Her er Synnøves suksesshistorie:
Derfor slet jeg med vekten:
Jeg har vært overvektig hele livet. Opp gjennom årene har jeg prøvd forskjellige «lynkurer» slik som de fleste andre. Det var pulver-, suppe- og tablettkurer, men ingenting hjalp meg å gå ned i vekt og bli der.
Jeg har to barn på 16 og 9 år, men jeg kunne liksom ikke skylde på graviditeter heller, for det ble hverken verre eller bedre etter det. I tillegg har jeg en stillesittende jobb.
I august i 2016 bestemte jeg meg, sammen med min mann, at vi måtte gjøre noe. Vi hadde følt oss slappe og utilpass i lengre tid. Vi bestemte oss for å prøve noe som vi kunne gjøre sammen, og som innebar at vi kunne spise vanlig mat. 1. september 2016 meldte vi oss begge inn i Vektklubb.no.
Vi har motivert hverandre og heiet på hverandre. Det har i grunn vist seg å være overraskende lett.
Vi registrerte alt vi spiste i kaloridagboken, og det gikk noen dager før vi fant ut hva som var riktig kalorimengde for oss, fordi vi spiste først og registrerte etterpå. Det ga oss mange aha-opplevelser, og etter hvert lærte vi hvilken mat det var lurt å bruke kalorier på. Pizza, hamburgerbrød, tortillalefser, olje og smør i stekepannen var noen av matvarene jeg ble overrasket over at inneholdt mye kalorier.
Sjekk du og: Så mange kalorier inneholder hverdagsmaten
Det er mye enklere å være to om å endre livsstil, slik at ikke den ene drar frem en potetgullpose på en onsdag, mens den andre dypper gulrøtter.
For oss har det vært et poeng å spise så normal mat som mulig, spesielt for ungenes skyld. Vi spiser stort sett det samme til middag som vi gjorde før. Vi lager helt vanlig mat, men begrenser hvor mye vi spiser. Det er ingenting jeg har latt være å spise. Har jeg spist mat som inneholder mye kalorier så må jeg enten trene mer, eller kutte ned på mengden.
Les også: Så enkelt kan du spare hundrevis av kalorier
Det har vært en aha-opplevelse å lære å spise til jeg blir mett, i stedet for alltid å spise tallerkenen tom. Derfor maser jeg heller aldri på mine barn at de må spise opp.
Mannen min og jeg begynte å jogge og i starten prøvde vi å jogge sammen, men høydeforskjellen gjorde det vanskelig å holde tempo som passer hver av oss. Dessuten liker jeg å løpe med musikk på ørene, mens mannen min ikke gjør det. Vi løper heller hver for oss og er fornøyd med det. I begynnelsen vekslet jeg mellom å jogge og gå. Det var motiverende å kunne løpe lengre og lengre sammenhengende uten å måtte stoppe.
Kom i form: Slik klarer du å løpe 5 km på 10 uker
Jeg har en venninne som matcher mitt løpetempo. Hun er en skikkelig pådriver og har flere ganger dratt meg ut på tur der jeg har vært nølende. «Jo, det skal vi gjøre» sier hun bare.
I fjor sommer gjennomførte vi to en vandretur over Saltfjellet på den historiske Telegrafruta. Nesten 60 kilometer tilbakelagt på to døgn, og det med 17 kilos sekk på ryggen! Vi hadde med oss telt og stoppet da vi ble slitne. Det var nydelig vær hele turen, vi stoppet og fisket litt, fikk ikke napp, dessverre, men fikk løst både små og store hverdagsproblemer når man har har så god tid til å snakke med en god venninne!
Vi reiste også til Oslo for å løpe KK-mila sammen i august 2017. Fredagen gikk vi gjennom løypa for å kartlegge hvor bakkene var. Målet var å gjennomføre løpet på én time, men uansett så skulle vi løpe sammen. Kom i mål på 1 time og 2 minutter og er svært fornøyd med det.
Første gang jeg deltok i et mosjonsløp var et lokalløp her hjemme som var cirka 10 kilometer langt. Jeg oppdaget noe interessant: Da jeg underveis i løpet kjente at jeg begynte å bli sliten så jeg plutselig at jeg løp forbi flere personer, kanskje 15 stykker totalt! Det ga uante krefter og motivasjon til å holde ut lenger. Når jeg løper for meg selv blir jeg fortere sliten og sakker farten. Det er lettere å presse seg i en konkurransesituasjon, og ganske utrolig å oppdage den ekstra energien som er i meg selv.
Tips: Bli glad i løping!
Man kan godt si at livet er forandret. Vi finner løsninger i en hektisk hverdag som gjør at aktivitet og sunt kosthold er mulig. Og best av alt, det føles så godt å ha kommet dit jeg er nå, og at jeg klare å fortsette å holde meg her. Ja, vi koser oss på lørdager med potetgull og sjokolade, men da kan jeg løpe en tur på formiddagen for å «tjene inn» ekstra kalorier først. Genialt!
I dag er vi enda medlem i Vektklubb.no, og jeg har totalt gått ned 14 kilo siden jeg meldte meg inn.
Jeg har satt meg et mål å jogge tre til fire ganger i uken. 5-10 km hver gang. På lørdager pleier jeg å ta en langtur på rundt én mil. Jeg synes det er mye lettere å holde orden på kaloriregnestykket når jeg trener i tillegg til å passe på hva jeg spiser. Når jeg trener får jeg «minuskalorier» og kan dermed slappe litt mer av i forhold til inntaket.
Jeg har hatt psoriasis artritt siden 2008. Denne sykdommer gjør at man har vondt i leddene, og for meg var det spesielt nakke, håndledd og rygg som verket. For å få bukt med smertene må man ukentlig ta en dose med ganske sterk medisin. Etter hvert som vekten min minsket og formen ble bedre, skjedde det ofte at jeg glemte å ta medisinen min. På mitt tyngste kunne jeg ofte kjenne at det var på tide med en ny dose like før den ukentlige medisineringen. Etter hvert som jeg tok tak i livsstilen min har smertene avtatt. Jeg har derfor snakket med legen min og er i gang med å trappe ned medisineringen, og til sommeren håper jeg å være medisinfri. Jeg tror det er takket være kostholdet, og at jeg har redusert sukkerinntaket. I tillegg til treningen hvor jeg har fått bygd opp styrken i kroppen. Jeg merker det er bra for leddene å være i aktivitet. Dette motiverer meg også til å fortsette min sunne livsstil.
1. Få med deg samboeren/partneren på livsstilsendring. Det er lettere å være to som kan motivere hverandre gjennom dagene.
2. Finn en treningsform som er lett tilgjengelig. For meg var det jogging. Jeg kan jogge overalt og ta med joggesko på ferie. Er du på treningssenter er du litt mer bundet, men du kan gå tur overalt i verden og når som helst.
3. Pass på at du spiser det du har lyst på og heller kontroller hvor mye eller juster med trening. På lørdager har jeg en egen potetgullpose, eller en egen sjokolade. På forhånd har jeg registrert kosemat, for da vet jeg hvor mye det «koster». Og så jogger jeg på morgenen eller formiddagen i forkant av en fest.
Se bilder: Så stor er en «porsjon» potetgull
4. Skaff deg et aktivitetsarmbånd og en treningsapp. Da kan du følge din egen utvikling, og du kan konkurrere mot partneren din eller en venn om å ha gått flest skritt per uke.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
John gikk ned 24 kilo: Han fant nøkkelen til et sunnere liv
Hilde ville bli en bedre utgave av seg selv: Gikk ned 26 kilo
Venninnene Maren og Charlotte har kjempet hardt sammen, og nå har de gått ned 60 kilo
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lene Brekken (38) har gått ned 14 kilo og holdt vekten siden 2009. I fjor startet også moren Aud (61) med sin vektreise, og sammen har de vunnet kampen mot kiloene.
Øystein Haugland (47) fra Os oppdaget at en stadig med passiv og stillesittende livsstil ikke lot seg kombinere særlig godt med en stor apetitt. Sakte krøp vekten oppover til han til slutt ikke likte å se bilder av den tunge kroppen. Da bestemte han seg for å ta tilbake kontrollen.
Nina Vilhelmshaugen Dørre (33) har gått ned hele 32 kilo og holdt den nye, lavere vekten i over to år. Mammakiloene kvittet hun seg med takket være joggeskoene og loggføring av alt hun spiser og drikker. I september skal hun løpe sitt første halvmaraton.
I fjor sommer besteme Lisa Havness (41) fra Asker seg. Hun ryddet skapene og kvittet seg med alt som kunne ødelegge for progresjonen. Viljestyrken og motivasjonen var endelig på plass.
Det er aldri for sent å gripe fatt i egen helse, det kan Vektklubb-medlem Aud Brekken (60) fra Sunndalsrøra skrive under på! Med fokus på riktig mat og riktig mengde, samt mange herlige fjellturer, har hun gått ned 15 kilo siden mai 2017.
Fra angst og depresjon til nyutdannet yogalærer. Nå har Linda Åsebø (59) lært å ta vare på seg selv og har det godt med et sunnere kosthold, yoga og trening.