UTEPILS: Det handler ikke om hva du drikker, men hvor mye du drikker som avgjør kaloriinntaket.
UTEPILS: Det handler ikke om hva du drikker, men hvor mye du drikker som avgjør kaloriinntaket. Foto: Mimsy Møller / Samfoto

Slik unngår du kalorismell i utepilssesongen

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-07-07 09:28

Sommeren er i gang, og for mange av oss kan det være fort gjort å kose seg med en øl for mye i uken. Her er rådene for en litt mer kalorivennlig utepilssesong.

Anette Skarpaas Ramm, er klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs egen kostholdsekspert.
Anette Skarpaas Ramm, er klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs egen kostholdsekspert. Foto: Frode Hansen / VG

Når det endelig er mulig å sitte ute med en øl eller et glass vin, som det er i disse månedene, kan alkoholinntaket øke. Men for dem som ønsker å leve sunt og som er i ferd med å endre livsstil, kan utepilsen være en stor ødeleggelsesfaktor for den påbegynte livsstilsendringen. Så med utepils, som alt annet som påvirker livsstilen, gjelder måtehold og å finne en god balanse.

Kommentar: Ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din

Unngå de unødvendige kaloriene

Alkoholholdig drikke inneholder mye energi og lite vitaminer og mineraler. Kroppen bruker vitaminer og mineraler i omsetningen av alkohol.

Alkohol er ofte noe vi drikker i tillegg til det vanlige inntaket av kalorier fra mat og drikke. Det er også vanlig at vi inntar mer kalorier når vi drikker alkohol. Særlig ved festlige anledninger eller når vi skal unne oss litt ekstra i ferier. Det at vi merker en vektøkning i perioder med mer alkohol kan derfor skyldes kombinasjonen av et økt inntak av mat, snacks og drikke. Dersom man klarer å kontrollere kaloriinntaket kan man fint nyte alkohol i ny og ne, uten å risikere en drastisk vektoppgang.

Nesten for godt til å være sant: Isen du kan spise hver dag i sommer

SPAR KALORIER: Et godt tips for å holde kalorinivået nede kan være å drikke øl fra vinglass istedenfor ølglass som på bilde.
SPAR KALORIER: Et godt tips for å holde kalorinivået nede kan være å drikke øl fra vinglass istedenfor ølglass som på bilde. Foto: Geir Otto Johansen

Pass på mengden

Det er greit å være oppmerksom på at det er en del kalorier i det vi drikker. Du har kanskje hørt at det er mer kalorier i en halv liter øl enn i et glass vin? Det kan være fakta, men mengde energi inntatt fra alkoholholdige drikker avhenger jo av mengden som drikkes. Størrelsen på ølen og vinglasset er avgjørende for hva som gir minst energi. Dersom du skal ta hensyn til kaloriinntaket, bør du fokusere på hvor mye du drikker fremfor hva du drikker. Velg det du har lyst på og begrens heller mengden. For dem som liker øl og kan drikke mange i løpet av en kveld, så kan det være greit å vite at seks halvlitere øl kan dekke halve energibehovet ditt for en hel dag. En flaske vin har omtrent like mye energi som tre halvlitere med øl. Kaloriinnholdet i vin kan variere litt fra merke til merke. Dette avhenger blant annet av sukkerinnhold og alkoholprosent. Dersom man legger til to halvlitere med øl hver dag i tillegg til det normale kostholdet, så kan du risikere å gå opp nesten en halv kilo per uke.

Hold deg fresh i sommer: Sunne og aktive ferietips!

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Spis fornuftig

De som har bestemt seg for å leve sunnere, og spesielt de som har gått ned i vekt, mister ofte litt dømmekraft når de drikker. I tillegg til kaloriene fra alkoholen, skal det ikke så mye til å unne seg mer mat eller snacks. Prøv derfor å velge fornuftig mat under, og etter alkoholinntaket. Burgeren du velger å spise på vei hjem er kanskje veldig god akkurat der og da, men ikke så veldig god å våkne opp med dagen etter. Tenk lenger frem, og velg smart.

Ikke la det ødelegge for treningen

Etter å ha inntatt alkohol kan kroppen bli dehydrert. Vi kan få hodepine og føle oss slappe. Dette er ikke et godt utgangspunkt for å opprettholde gode treningsrutiner. Er dette tilfelle, kan du tenke at all fysisk aktivitet er bedre enn ingenting, og kroppen tåler å bevege seg. Husk også å fylle på med væske underveis i økten. En gåtur i frisk luft er godt for kropp og sjel. Rehydrer kroppen, spis noe sunt og få på joggeskoene. Når du er i gang føles det nok greit likevel.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik unngår du de verste helgeutskeielsene

Spar du 1000 kcal på kinoturen, uten å kutte ut godteri

Smarte tips for å holde deg mett

Ute av fitness-boblen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her