IKKE SUKKERFRI: Selv om yoghurten ikke inneholder tilsatt sukker eller søtstoff inneholder den fremdeles sukker fra fruktjuice, yoghurten selv og fruktbitene.
IKKE SUKKERFRI: Selv om yoghurten ikke inneholder tilsatt sukker eller søtstoff inneholder den fremdeles sukker fra fruktjuice, yoghurten selv og fruktbitene. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Tine Yoghurt Uten tilsatt sukker eller søtstoffer med mango og aprikos

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-10-15 12:04

En fruktyoghurt uten tilsatt sukker eller kunstige søtstoffer, det må jo være en god nyhet, eller? Vektklubbs matspaner har lagt den sukkerreduserte yoghurten under lupen!

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb. Hver måned tester hun to nye produkter for å se hvor sunne de egentlig er.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb. Hver måned tester hun to nye produkter for å se hvor sunne de egentlig er. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Nå har høstens nyheter kommet for fullt i butikkene, og tradisjonen tro så pleier også Tine å komme med noen nyheter i yoghurtsegmentet. Nå kan du få kjøpt en yoghurt som hverken er tilsatt sukker eller søtstoffer.

Innhold:

Yoghurten er laget av melk, mangojuice, aprikosjuice, mango og aprikos. Yoghurten er laktoseredusert og er tilsatt D-vitamin.

Produktet er ikke sukkerfritt ettersom både fruktjuice, frukt og melk bidrar med enkle sukkerarter. Men produktet er ikke tilsatt sukker i form av farin (bordsukker).

Hva smaker det?

Yoghurten er mindre søt enn lignende fruktyoghurter som er tilsatt sukker eller søtningsmidler. Den har likevel en passe søtlig smak som kommer av den relativt store mengden frukt og fruktjuice (13 % juice og 4 % frukt). Det at yoghurten er laktoseredusert bidrar også til litt søtsmak.

Jeg liker at den ikke er så søt, og at den smaker mye av mango og aprikos. Jeg liker også at den er fyldig med mange fruktbiter. Og så liker jeg fraværet av søtningsmidler, som jeg ofte synes kan gi en litt emmen eller «kunstig» bismak. Det er mulig noen vil synes denne yoghurten er for lite søt, men i min gane er den ganske så perfekt!

Yoghurten kommer kun i stort beger på 850 gram.
Yoghurten kommer kun i stort beger på 850 gram. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Yoghurten har et middels høyt fettinnhold, altså mindre fett enn i yoghurt naturell og «vanlig» fruktyoghurt, men mer fett enn typiske «lettyoghurter». Kaloriinnholdet er på nivå med yoghurt naturell, og det er jo akseptabelt.

Produktet er som nevnt ikke sukkerfritt, siden det har sukkerarter fra frukt og melk. Fruktjuice tilsettes gjerne i «sukkerfrie» produkter for å gi søtsmak (og smak av en bestemt frukt). Nivået av sukkerarter er dermed lavere enn i «vanlig» fruktyoghurt som er tilsatt sukker, men noe høyere enn i «lettyoghurter» (som f.eks yoplait 0%) og yoghurt naturell. Det er fint at yoghurten er tilsatt vitamin D, da det kan være vanskelig for mange å få i seg nok D-vitaminer.

– Jeg synes yoghurten er god som den er, men hvis du vil ha et litt mer mettende mellommåltid kan du gjerne tilsette et par spiseskjeer kornblanding. 150 gram yoghurt med 0,5 dl korn vil gi i underkant av 200 kcal som funker bra som mellommåltid. En lett og god dessert får du ved å toppe yoghurten med litt frukt eller bær, foreslår matspaneren.
– Jeg synes yoghurten er god som den er, men hvis du vil ha et litt mer mettende mellommåltid kan du gjerne tilsette et par spiseskjeer kornblanding. 150 gram yoghurt med 0,5 dl korn vil gi i underkant av 200 kcal som funker bra som mellommåltid. En lett og god dessert får du ved å toppe yoghurten med litt frukt eller bær, foreslår matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Alt i alt synes jeg absolutt at denne yoghurten er et positivt og smart tilskudd til «yoghurtfamilien» og jeg ser gjerne at Tine lanserer flere produkter som er uten tilsatt sukker eller søtstoffer.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 69 kcal
Fett: 2,7 gram, hvorav 1,8 gram mettet fett
Karbohydrat: 7 gram, hvorav 6,9 gram sukkerarter
Protein: 4 gram

En porsjon á 150 gram (som på bildene av yoghurt i kopp) gir cirka 103 kcal.

Sammenlignet med lignende produkter:

• Tine yoghurt Mango og pasjon (5 % tilsatt sukker): 85 kcal, 3,1 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 11 gram karbohydrat hvorav 10 gram sukkerarter og 3,7 gram protein.

Q Frokostyoghurt melon/pasjon (4 % tilsatt sukker): 76 kcal, 2,7 gram fett hvorav 1,8 gram mettet fett, 8,2 gram karbohydrater hvorav 7,8 gram sukkerarter og 4,6 gram proteiner.

• Tine yoghurt naturell (uten tilsatt sukker): 69 kcal, 3,4 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 5,6 gram karbohydrat hvorav 5,6 gram sukkerarter og 4,1 gram protein.

Synnøve gresk yoghurt fersken (tilsatt sukker, ikke merket med prosentandel): 68 kcal, 0 gram fett, 11 gram karbohydrater hvorav 9,1 gram sukkerarter og 5,9 gram protein.

• Yoplait Double 0% Fersken/pasjon (tilsatt søtstoffer): 42 kcal, 0,1 gram fett, 6,2 gram karbohydrater hvorav 5,8 gram sukkerarter og 4 gram protein.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.

Andre yoghurter og mellommåltid matspaneren har testet:

Skyr

Niste - økologisk yoghurt fra Rørosmeieriet

Go'morgen Zero uten tilsatt sukker

Skyr-proteindrikk

Go'morgen shake

Tine havregrøt med topping

Gresk yoghurt fra Synnøve, blåbær og kokos

Eldorado kvarg

Smoothiebowl fra Fjordland

YT protein

Propud proteinpudding fra Njie

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her