Matspaneren: Kefi fra Synnøve Finden

Publisert: 2017-03-06 10:40

Matspaneren har testet surmelkstypen «Kefi». Her er hennes mening.

Drikken kefir er visstnok en av de eldste surmelkstypene i verden og stammer fra områdene rundt Kaukasus. Ordet Kefir er tyrkisk og betyr «velsmakende» eller «behagelig». Selv forbinder jeg Kefir med noe min farfar helte over knust kavring til kveldsmat. Nå har Synnøve Finden laget kefir med fruktsmak i porsjonsflasker så flere får øynene opp for denne gamle surmelksdrikken.

Innhold:

Kefir er tradisjonelt laget av helmelk syrnet med kefirkorn, en blanding av ulike melkebakterier og gjær. Synnøves Kefi er laget av lettmelk, noe som gjør at den har mindre fett. I tillegg er Kefi tilsatt smak i form av fruktekstrakt og juice fra mango eller blåbær. Fruktekstrakten, fikk jeg opplyst fra Synnøve Finden, består av eple, drue og johannesbrød. Johannesbrød er en søt belgfrukt som kan brukes i både kaker og desserter, og til produksjon av godterier.

Kefi er ikke tilsatt vanlig sukker, men fruktekstraktet og fruktjuicen tilfører enkle sukkerarter og sødme til drikken. Totalt er det tilsatt nærmere 8 prosent frukt og juice i Kefi Mango, og 6,3 prosent i Kefi Blåbær. Påstanden «uten tilsatt sukker» kan ikke benyttes når produktet er tilsatt næringsmidler for sin søte smak, slik som frukt- og bærkonsentrat. (Synnøve Finden har fulgt reglene her og har ikke merket produktet med påstanden «uten tilsatt sukker».)

Smak:

Kefi er en lett perlende drikk, den er frisk og mildt syrlig. Jeg liker at den ikke er så søt som mange andre smaksatte surmelksprodukter. Personlig liker jeg best Mangovarianten, blåbærvarianten synes jeg er nokså smaksløs og uinteressant. Jeg kunne godt hatt Kefi Mango på frokostbordet, men da ville jeg foretrukket å kjøpe den som literskartong til en billigere pris, slik som man gjør med for eksempel Biola og Bio-Q. Kefi finnes dessverre kun i porsjonsflaske á 250 ml.

Hvor sunt er det?

Kefi er et syrnet lettmelksprodukt med mindre enn 1 prosent fett. Siden det er tilsatt frukt og fruktjuice er kaloriinnholdet noe høyere enn vanlig lettmelk. Kefi har litt mindre tilsatte sukkerarter enn lignende surmelksprodukter, som gjerne er tilsatt både vanlig sukker og fruktjuice, men det er ikke den helt store forskjellen på totalt sukkerinnhold.

Melkedrikker gir et verdifullt tilskudd av blant annet kalsium, B 12 og jod og kan gjerne inngå i et ellers sunt og variert kosthold. Velg gjerne varianter som ikke er tilsatt sukker til hverdags.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Pris:

25 kroner for en flaske med 250 ml. Det blir 100 kroner literen, og det synes jeg ikke det er verdt. Sender herved en oppfordring til Synnøve Finden om å lage denne drikken på literskartonger og prise den omtrent som andre smaksatte surmelksdrikker (30-35 kroner per liter).

Næringsinnhold per 100 gram vare (cirka 1 dl):

Kefi mango: 56 kcal, 0,9 gram fett, 9,1 gram karbohydrat, 3,2 gram protein.
En flaske med 250 ml gir cirka 140 kcal. Et glass som på bildet rommer cirka 1,5 dl og gir drøyt 80 kcal.
Kefi blåbær: 53 kcal, 0,9 gram fett, 8,2 gram karbohydrat og 3,2 gram protein.

Sammenlignet med lignende produkter:

Tine Kefir økologisk naturell: 61 kcal, 3,5 gram fett, 4 gram karbohydrat og 3,3 gram protein.
Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,4 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein.
Biola frukt og grønt: 49 kcal, 1,1 gram fett, 6,8 gram karbohydrat og 3 gram protein.
Biola bringebær: 54 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3 gram protein.
Bio-Q bringebær: 55 kcal, 0,1 gram fett, 10 gram karbohydrat og 3,5 gram protein.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her