Fem proteinrike lunsjer som metter
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Trenger du inspirasjon til matpakken? Sjekk ut seks enkle og sunne oppskrifter fra matbloggerne som du enkelt kan lage selv!
Påfyll av næringsrik mat er smart for å komme seg gjennom en lang arbeids- eller skoledag. Tørre brødskiver, svett ost eller den samme gamle salamipølsa er kanskje ikke det som frister mest. Å spise sunt og godt til lunsj trenger ikke være så vanskelig, så lenge du bare planlegger litt.
Bloggerne Linda Marie Stuhaug, Maren Erdvik og Camilla Aastorp Andersen har delt sine tips til hvordan du kan være sikker på å få med deg en sunn niste.
– Lag nisten klar kvelden i forveien. Dette har jeg gjort de siste årene, og det funker bra. Da er det bare å ta den med seg om morgenen, og dårlig tid er ikke lenger en unnskyldning for at lunsjen atter en gang ble droppa eller måtte kjøpes ute, forteller Linda Stuhaug, og fortsetter:
– Man bør tenke på at matpakken skal inneholde næringsrik mat som gjør magen mett, holder blodsukkeret stabilt og konsentrasjonen på plass resten av dagen. Vi er alle ulike og spiser forskjellig, så her gjelder det å finne ut hva man trives med.
Selv har hun alltid en god dose proteiner og sunt fett, fiber fra grønnsaker, og varierer gjerne mellom karbohydratkilder som lomper, frukt, søtpotet eller potet, forteller Stuhaug.
– Farger er alltid fristende – jo flere, jo bedre!
Kom i gang med treningen: Her får du tips til smart innetrening
Maren Erdvik syns det er viktig å tenke på at matpakken skal inneholde både godt med proteiner, grove karbohydrater og sunne fettsyrer.
– Sunne fettsyrer kan være utfordrende å få med seg, men det er ikke verre enn å legge et par skiver avokado på brødskiven, ha makrell i tomat som pålegg, eller ha med en neve usaltede nøtter.
Det viktigste for Maren er at matpakken er fristende, og deler derfor Linda sitt tips om å lage nisten ferdig kvelden før. Hennes favoritter er matmuffins, grove vafler eller pannekaker, lomper med fyll og grovt brød med proteinrikt pålegg. Ved siden av har hun gjerne en frukt eller oppkuttede grønnsaker.
Se oppskrifter lenger ned!
– Hvis du ikke rekker å lage mat, men må kjøpe ferdig, vil jeg anbefale lomper med proteinrikt pålegg. Kjøp en pakke speltlomer, en pakke skinke og litt ruccola eller annen salat. Vips, så har du en supergod, enkel og sunn wrap. Alternativt er meieriprodukter et supert valg. Både skyr, kesam og cottage cheese er proteinrikt og godt. Tilsetter du litt friske bær, en banan og usaltede nøtter har du en næringsrik lunsj.
Lite penger på konto? Slik handler du sunt på budskjett
Camilla Aastorp Andersen, også kjent som treningsfrue, mener det beste tipset er å ikke gjøre det så komplisert og vanskelig for seg selv.
– Du kommer langt med en avokado og noen egg, eventuelt rundstykker fra fryseren. Jeg pleier alltid å ha med meg nøtter i vesken, sammen med vann og frukt. Da slipper jeg å gå for pølsa på Statoil eller sjokoladen på vei hjem.
Hun mener det viktigste er å bruke søndagen til å planlegge de første dagene av uken. For å lage en næringsrik og sunn matpakke er hun opptatt av å få i seg både proteiner, karbohydrater og sunt fett. Dersom tiden ikke strekker helt tid sørger hun for å alltid få i seg proteiner i form av egg, meieriprodukter og proteinshake.
Svake magemuskler? Prøv disse tre øvelsene
Linda Marie Stuhaug (du finner disse oppskriftene + flere på lindastuhaug.no):
Du trenger:
2 egg
En skvett vann/melk
Masse krydder
Slik gjør du det:
1. Bland sammen ingrediensene. Steik som en tynn pannekake.
2. La omeletten avkjøle seg før du fyller med det pålegget og tilbehøret du ønsker. Noen eksempel er ruccola, røkelaks, avokado og rødløk, eller spekeskinke, ruccola og tomat.
Du trenger:
Lomper, juster antall etter behov (du trenger to lomper til en toast)
Valgfritt pålegg, for eksempel grønn pesto, skinke/spekeskinke og ost
Krydder, for eksempel pepper, grovkverna chili, grillkrydder
Vaffeljern
Slik gjør du:
1. Smør pålegg på den ene lompa, klapp over en ny som topping og stek i vaffeljern til de er lett sprø.
2. Server straks som rykende varm, vent litt så det blir enda sprøere, eller nyt den kald - den er like god da.
Maren Erdvik (du finner disse oppskriftene + flere på marenerdvik.blogg.no):
Du trenger:
60 g havregryn
3 ss cottage cheese
3 egg
1 ts bakepulver
100 g skinke
Ost
Salt, pepper og kryddermix
Slik gjør du det:
1. Bland havregryn, egg, bakepulver og krydder i en bolle. Tilsett krydder og miks sammen med en stavmikser. Du får da en fin og jevn røre.
2. Kutt skinke, brokkoli og ost i biter og tilsett det i røren.
3. Rør godt rundt, og tilsett bittelitt vann hvis nødvendig. Røren skal være relativt tykk, og på grunn av brokkolibittene vil den være litt klumpete.
4. Spray muffinsformene, og fordel røren i de. Dryss gjerne litt oregano på toppen.
5. Inn i ovnen på 225 grader i ca. 20 minutter.
Du trenger:
Speltmel
2 egg
4 gulrøtter
1 ts bakepulver
2 ss cottage cheese
2 ss kesam
søtning og kanel
1 ss smør eller olje
Slik gjør du det:
1. Kok gulrøttene til de er møre, hell av vannet.
2. Finn frem en bakebolle, og ha de andre ingrediensene i den. Rør godt sammen.
3. Tilsett så gulrøttene, og bruk en stavmikser til en jevn, fin røre. Tilsett litt vann om nødvendig.
4. Finn frem stekepannen og skru godt opp varmen. Så er det bare å steke i vei.
Camilla Aastorp Andersen (du finner disse oppskriftene + flere på treningsfrue.no):
Du trenger:
4 egg
2 ss yoghurt naturell
Bacon i terninger
1 pk kalkunpålegg
1/2 ts bakepulver
Brokkoli
Paprika i små biter
Salt & Pepper
Slik gjør du det:
1. Legg paprika, brokkoli, bacon og kalkunpålegg i små muffinsformer. Selv liker jeg å ha muffinsformene i egne former slik at de ikke flyter ut under steketiden.
2. Deretter visper du sammen egg, yoghurt, bakepulver, salt og pepper før du heller dette over muffinsformene. Ikke fyll de helt til toppen – da renner de bare ut igjen. Du kan evt strø på litt gulost om du vil ha det på toppen av muffinsene.
3. Sett de inn i ovnen på enten varmluft 220 grader 8-10 minutter, eller over/undervarme 200 grader samme tid. Disse er virkelig gode, og kan nytes både kalde som varme.
Du trenger:
300g cottage cheese
250g havregryn
2 egg
1 ss solsikkekjerner (kan sløyfes)
En klype salt
1 ts bakepulver
Slik gjør du det:
1. Ingrediensene blandes og knuses sammen med en stavmikser til nesten alt av klumper er blandet sammen. Du må ikke få ut alle cottage cheese klumpene, men få røra jevn og fin.
2. Sett de på bakepapir og stek de i ovnen mens du setter på nytraktet kaffe. De skal steke på ca. 210 grader (varmluft) i ca. 10-12 minutter. Stek de til de er gyllen på toppen.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Planlegg for å spise en sunn lunsj som holder deg mett lenge. Her får du forslag til matpakke som kan passe både voksne og barn.
Har du havregryn, egg og cottage cheese kan du raskt lage sunne og mettende proteinrundstykker!
Pakk med deg en sunn og god matpakke for ekstra turglede i helgen!
Vektklubb-ekspert Silje Bjørnstad viser hvordan du enkelt kan lage sunne matpakker.
Bytt ut den vanlige helgesnacksen med noen sunnere varianter. Vi har samlet hele ni oppskrifter på sunn snacks til deg her.