Ned i vekt: Dette er muskelmaten du bør spise
Det er lurt å passe på proteininntaket for å hindre tap av muskler når du vil redusere vekten.
Produkter med tilsatt protein er unødvendig. De fleste får i seg mer enn nok proteiner gjennom vanlig mat, ifølge klinisk ernæringsfysiolog.
Proteiner er byggesteiner i kroppen. De er nødvendige for både vekst og vedlikehold.
Helsedirektoratet anbefaler at proteininntaket utgjør 10 til 20 prosent av energiinntaket.
– I vårt kosthold ligger vi i overkant av behovet på proteininntak. De som trener mye styrketrening kan ha behov for noe mer enn andre, men det er snakk om små forskjeller, sier Ragnhild Lekven Fimreite, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus, og driver nettstedet ernæringsfysiolog.no.
Hun sier at samtlige kan få i seg nok proteiner ved å ha et sunt og variert kosthold. Dermed kan du trygt droppe proteintilskudd.
– Spiser du animalske produkter, er kjøtt, fisk, kylling og meieriprodukter viktige proteinkilder. Jo renere form for kjøtt og fisk du inntar, jo mer proteiner får du i deg. Farseprodukter som for eksempel kjøttboller og pølser inneholder mindre protein og mer fett, sier Fimreite.
Fikk du med deg? Spis riktige proteinkilder – dropp proteinbaren.
For dem som ikke spiser kjøtt, anbefaler Fimreite å få i seg egg og meieriprodukter.
– Egg har blitt omtalt som en gullkilde fordi det inneholder biologisk fullverdig protein, men alle produkter fra dyreriket er fullverdige kilder. Så lenge du har noen animalske produkter, så kan du være trygg på å dekke proteiner i kosten. Ost, cottage cheese og til dels melk er gode kilder.
Spiser du plantebasert, er belgvekster essensielt.
– Bønner, linser, kikerter og erter inneholder mye proteiner og har en biologisk fullgod sammensetning, som også inkluderer de essensielle aminosyrene vi trenger. Andre kilder til protein er soya og tofu. Spiser du ikke dyreprodukter, må du være påpasselig på å få i deg nok proteiner, sier Fimreite og legger til:
– Korn er også proteinrike, men er ikke fullverdige i seg selv. Det er derfor det ofte blir anbefalt å ha en skive ost på brødskiven eller drikke melk til, for da får du i deg riktig sammensetning.
Les også: Dette må du tenke på når du kutter matvaregrupper.
Vektklubbs Matspaner og klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist trekker frem en tommelfingerregel for å sjekke om du får i deg nok protein.
– Får du i deg ett gram protein per kilo kroppsvekt, er du godt dekket. En toppidrettsutøver trenger litt mer, fra 1,2 til 1,8 gram per kilo. Men er du mosjonist og trener tre til fire ganger i uken er du innenfor tommelfingerregelen, sier Blomkvist og legger til:
– Det kan være vanskelig å vite hva for eksempel 60 gram protein per dag tilsvarer, men spiser du nok mat til å dekke energibehovet, og du får i deg variert mat fra mange ulike matvaregrupper daglig, så får du mest sannsynlig i deg nok proteiner. Proteinmangel er svært sjelden i Norge.
Anbefalt fordeling av de energigivende næringsstoffene er at karbohydrat bør bidra med 45–60 energiprosent, fett med 25–40 og protein med 10–20.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det er lurt å passe på proteininntaket for å hindre tap av muskler når du vil redusere vekten.
Både original og mager cottage cheese har lite fett og mye protein. Hvorfor TINE lager to typer skjønner ikke Vektklubbs matspaner.
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
Mer frukt, grønt, fullkorn og fisk. Her er de nye nordiske kostrådene som er best for både helsen og miljøet.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
Ikke vær redd for å spise deg mett selv om du vil ned i vekt. Nøkkelen ligger i hva du velger å spise deg mett på.