Kilo som forsvinner raskt, kommer raskt tilbake: Gå sakte ned i vekt

Publisert: 2012-04-20 13:41

Mange slanketilbud frister med store og raske vekttap på ti kilo eller mer på bare en måned.

VEIDE 103 KILO: Anita Haugedal (52) fra Nordagutu i Telemark innså at det var hun som måtte gjøre jobben, og fikk vilje nok til å ta av hele 41 kilo. – Jeg tok et skikkelig oppgjør med alle unnskyldningene, forteller hun.

Foto: privat/Mattis Sandblad

Å gå ned fire kilo i vekt på en uke ved en streng slankediett, er ikke umulig, men det bør unngås, mener overlege og fedmeforsker Jøran Hjelmesæth.

– Å gå veldig raskt ned i vekt, uten at man har en god plan for varig vektreduksjon i tillegg, fører ikke til at overvekten blir borte for godt, slår Hjelmesæth fast.

Ifølge Hjelmesæth som leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, er det mulig å ta av tre-fire kilo på en uke ved å følge en ekstrem diett.

– Et stort og raskt vekttap skyldes hovedsakelig at sukkerlagrene i leveren og muskulaturen tømmes, væsken i kroppen tappes og man mister fett og muskelmasse, forklarer han.

Det siste fra slankebransjen i USA er en ny ekstremdiett, The K-E diet, som lokker med opptil ti kilos vekttap på ti dager, ved at du inntar 800 kalorier og null karbohydrater om dagen – uten å føle sult. Slanketilbudet er rettet mot vordende bruder som må innta intravenøs væske gjennom en slange i nesen for å oppnå vekttapet.

– Helt håpløst, sier Hjelmesæth.

Overlege Jøran Hjelmesæth sitter i fagpanelet til Vektklubb.no. Han leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning.

Foto: Alf Øystein Støtvig

Det overrasker han ikke dersom en ekstrem lavkalori- og lavkarbodiett som dette fører til stort og raskt vekttap, men han anbefaler det ikke til den som ønsker å gå ned i vekt og bli der.

– Etter en tid med svært lavt inntak, begynner man å spise normalt igjen, og fyker opp i vekt. Mange blir større enn de var i utgangspunktet, sier han.

Anita (52) tok av 41 kilo

Etter 30 år med stor overvekt, kvittet Anita Haugedal (52) fra Telemark seg med 41 kilo på ett år. Ikke en eneste uke har hun opplevd at vekten har stått stille.

Anita, som er elektrooperatør av yrke, har fulgt myndighetenes råd om anbefalt vektreduksjonstempo på en halv kilo til ett kilo i uken, til punkt og prikke: I snitt har hun tatt av 800 gram, som tilsvarer vekten av to pakker margarin, i uken.

NÅ: Her er Anita stylet i silketopp (1100 kr) og jakke (2800 kr) fra Mariette.no, wrangler jeans (799 kr) fra Carlings/Torggata og Dala clogs (1099 kr) fra Mittlillehjem.no. Styling: Tom Greni. Hår: Una Namløs/Floww Frisører

Foto: Mattis Sandblad

Å gå ned 41 kilo opplevde hun ikke som spesielt hardt.

– Det som var fordømt vanskelig, var å bestemme seg, sier hun.

Anitas vektnedgang fra 103 til 62 kilo har ikke stoppet opp en eneste gang. Overlege og fedmeforsker Jøran Hjelmesæth er imponert over den stabile prosessen.

– Å minke hver uke, slik Anita har klart, er fantastisk godt gjort, sier han.

Selv tror Anita den uavbrutte vektreduksjonen skyldes at hun trappet opp mosjonen gradvis ettersom formen ble bedre.

Anita er ekstra stolt over å ha nådd 62 kilo. Etter år med mislykket slanking, hadde hun nemlig først innfunnet seg med den store overvekten, for så å bestemme seg for fedmeoperasjon.

Men etter at hun drøftet saken med leger ved Tønsberg sykehus stilte alt seg annerledes.

– Etter samtalen for fem år siden, ombestemte jeg meg. Jeg forsto at ved å bli operert risikerte jeg å bli arbeidsufør. Og diett måtte det bli uansett. Da ville jeg heller klare det selv, sier Anita.

Hun strevde likevel noe år til med motivasjonen før hun fant vektreduksjonsverktøyet hun fant nyttig. I januar 2011 meldte Anita seg inn i Vektklubb.no.

I tillegg til vektnedgangen har Anita fått bedre selvtillit og blitt kvitt plager i knær og rygg, og kommet i generelt god form.

Anita synes det er morsomt å pynte seg igjen etter at hun tok av hele 41 kilo på ett år. På bildet er hun stylet av Vektklubb.no i silketopp (1100 kr.) og jakke (2800 kr.) fra Mariette.no, Wrangler jeans (799 kr.) fra Carlings/Torggata og Dala clogs (1099 kr.) fra Mittlillehjem.no. Styling: Tom Greni. Hår: Una Namløs/Floww Frisører.

Er du plaget med diabetes, høyt blodtrykk, tung pust, rygg- og knesmerter, søvnplager eller infertilitet? Hvordan kan slike lidelser bedres ved å gå ned i vekt? Be om råd fra lege og professor i ernæring Christian A. Drevon som stiller tett på nett mandag 23.april kl 15. Han sitter i fagpanelet i Vektklubb.no, og har lang erfaring med å hjelpe folk ned i vekt.

Derfor bør du trene

Gøran Paulsen er postdoktor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Nils Bjåland

Når kroppen blir lettere, settes energiforbruket ned. Derfor blir det hardere å gå ned i vekt etter hvert, og også å holde vekten, forklarer Gøran Paulsen, førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole.

– Hvis du derimot trener samtidig som du har en moderat vektreduksjon, vil det for de fleste bremse graden av muskelmassetap og tap av forbrenningen, sier Paulsen.

Trening er også positivt fordi muskelmassen som organ regulerer insulinfølsomhet og glukosenivået i kroppen.

Overlege og fedmeekspert Jøran Hjelmesæth sier at det er en positiv sammenheng mellom mosjon, bedre søvn, og et mer normalt og sunt kostholdsmønster.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

- Hvis du velger 1 stk gulrot fremfor 1 stk grillpølse, vil du spare hele 44.895 kcal og du kan gå ned 6,41 kilo på ett år.
- Hvis du velger 1 glass (2,5 dl) Pepsi max fremfor 1 glass Coca-cola, vil du spare hele 30.660 kcal og du kan gå ned 4,38 kilo på ett år.
- Hvis du velger 1 skive kokt skinke fremfor 1 skive servelat , vil du spare hele 5.475 kcal og du kan gå ned 0,78 kilo på ett år.

Regnestykket forutsettene at du gjør dette valget daglig.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her