LUGARPROGRAM: – Utfordringen med treningen er at jeg jobber på sjøen og er mye på reise. Vi er ofte langt ute i Nord-Atlanteren, og derfor har jeg fått et helt eget spesialtilpasset lugarprogram slik at jeg kan opprettholde styrketreningen, sier Olav Grande.

Olavs helseverdier blinket rødt: Trente bort diabetes type 2

Publisert: 2013-07-07 16:16

Olav Grande (23) var så overvektig at han sto i fare for å miste jobben som fisker.</p><p>

Fra januar i år har fiskeren fra Tromsø gått ned førti kilo og blitt frisk fra diabetes type 2!

FØR: – Jeg hadde kroppen og helsen til en sekstiåring, sier Olav. Han hadde skyhøyt blodsukker og fikk konstatert diabetes type 2 som tyveåring.

– Det hele startet som et veddemål med brødrene mine. Fra januar i år skulle alle tre gå ned ti, femten kilo hver.

De ukentlige veiingene viste at Olav med sine 145 kilo gikk raskest ned i vekt.

– Jeg var jo den største, så jeg hadde mest å ta av. Jeg følte at det gikk såpass greit at jeg ville fortsette med slankingen, selv etter at veddemålet var over.

Kunne miste helseattesten

Olav er fisker på båten Tromsbas. For å få en helseattest, som kreves for å jobbe om bord, må man ha BMI (kroppsmasseindeks) under 35.

– Jeg elsker jobben min, men i og med at jeg var en stor mann risikerte jeg at jeg ikke ville få lov til å reise på havet.

Olav har vært kraftig og stor i flere år, men bekymret seg egentlig ikke over at formen var dårlig, eller at overvekten var farlig. For moro skyld målte han blodsukkeret sitt med farens blodsukkerapparat ved juletider for tre år siden.

– Testen viste at jeg hadde et blodsukkernivå på 19 mmol/l. Jeg trodde det var feil, men da jeg målte blodsukkeret dagen etterpå, fikk jeg målinger på 10, 15 og 17 mmol/l.

Normalverdien skal ligge mellom 4,5 og 7, avhengig av om man måler før eller etter et måltid. Hos legen fikk Olav den nedslående beskjeden om at han hadde fått diabetes type to, og at verdiene for blodtrykk og kolesterol også var for høye.

På grunn av hans unge alder fortalte legen at han kunne snu situasjonen ved å legge om til en sunnere livsstil og kosthold.

Veide maten

Likevel tok det tre år før Olav gjorde alvor av det. Motivasjonen var ikke til stede før veddemålet med brødrene kom på bordet i januar. Etter å ha gått ned en del kilo på egen hånd, meldte Olav seg inn i Vektklubb for å få orden på kostholdet i mars i år.

– Dagboken i Vektklubb har vært genial for å følge med på kaloriene. Jeg kjøpte en kjøkkenvekt og veide alt jeg spiste for å få kontroll. Og så har jeg brukt nøkkelhullmerket for å velge sunnere matvarer.

Nå spiser Olav ren mat og har kuttet ut det fete tilbehøret.

– Før var jeg ikke vant til kjøttsmaken, biff smakte jo egentlig bare bearnéssaus.

Formen var dårlig da han bestemte seg for å begynne å trene.

– Jeg startet forsiktig med å gå på tredemølle, og med mine 145 kilo var dette svært tungt. Planen var å jogge, men det klarte jeg ikke, så jeg måtte heller spasere fort. Selv da var jeg så sliten at jeg måtte sette meg ned etter ti minutter.

Lost foran apparatene

Hver dag i to måneder gikk Olav på møllen, det tok lang tid å bygge opp kondisjonen. I styrkestudio følte han seg rådvill.

En ung, nyutdannet personlig trener ble redningen.

– Han sa til meg «Olav, før sommeren er du en ny mann». Og det har han fått rett i.

Olav har trent hver dag, annenhver dag styrke og kondisjon. To av kondisjonsøktene er med høy intensitet.

SE OLAVS LUGAR-TRENINGSPROGRAM HER

BARE POSITIVT: – Selv den lengste vei starter med ett steg. Det var tungt i starten og jeg hadde lyst til å gi opp, men små endringer ga meg resultater. Jeg tror ingen som har gått ned i vekt og fått bedre helse har angret, sier Olav Grande (23) fra Tromsø.

Fra XXXXL til L

Blodsukkeret, blodtrykket, kolesterolet og hvilepulsen gikk ned etter hvert som formen bedret seg og kiloene forsvant.

Nylig var Olav hos lege for å ta den obligatoriske helsetesten. Da var blodsukkeret hans normalt.

– Legen kunne nesten ikke tro at hvilepulsen min var blitt så lav, før var den skyhøy. Jeg var blitt kvitt diabetesen min. Tungpustheten og hjertebanken er også borte. Jeg ble så glad at jeg hadde lyst til å gi legen en klem. Før kunne jeg sitte rolig i sofaen og plutselig begynne å svette. Nå svetter jeg kun på trening, sier Olav fornøyd.

– Og så er det veldig gøy endelig å passe inn i størrelse large!

– Senker blodsukkeret

FÅ OPP PULSEN: – Sykling, løping, skigåing eller stavgang i motbakker er super kondisjonstrening. Størst effekt får man av å trene med høy intensitet der man får opp pulsen, sier professor Jørgen Jensen.

– Det Olav har fått til er helt fantastisk, sier Jørgen Jensen, professor i idrettsbiologi ved Norges idrettshøgskole og spesialist på cellebiologi og effekter av trening.

Han forteller at fysisk aktivitet bedrer insulinfølsomheten.

– Ved trening brukes glykogenlagrene i musklene opp, noe som gjør at sukker fra blodet føres inn til musklene for å fylle opp lagrene igjen, og slik bidrar til å senke blodsukkernivået, sier Jensen.

Glykogen er glukose lagret i musklene, og betegnes som kroppens drivstoff. Insulin er hormonet som frakter glukose fra blodet og inn i musklene.

– Studier viser at personer med nylig oppdaget insulinresistens eller glukoseintoleranse som går over til et kosthold med mindre mettet fett og mer kostfiber, samt begynner å trene, kan snu sykdommen og dermed unngå å utvikle diabetes type 2, sier Jensen.

Har man først fått diabetes type 2, kan skaden på betacellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen være så stor at den ikke lar seg reversere.

Jensen anbefaler unge å trene utholdenhet i 45 til 60 minutter tre ganger i uken, gjerne med høy intensitet der én økt er intervalltrening. For personer over femti år bør den ene av de tre utholdenhetsøktene byttes ut med styrketrening.

Treningens effekt på insulinfølsomheten vil forsvinne i løpet av en uke til ti dager. Å trene regelmessig over tid er derfor viktig.

Men det hjelper ikke bare å satse på trening hvis man er overvektig med diabetes type 2. Vektnedgang og kosthold er også viktig.

IKKE FERDIG NÅ: De største oppgavene ligger foran han, påpeker professor Jøran Hjelmesæth. - Utfordringen er å normalisere kostholdet uten å gå opp i vekt.

– Å spise lite, og selve vektnedgangen er egentlig nok, sier professor Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold. Hjelmesæth er også leder i Norsk forening for fedmeforskning.

Utskillelsen og følsomheten for insulin bedres ved vektreduksjon, noe som igjen senker og stabiliserer blodsukkerverdiene hos pasienter med nylig oppdaget diabetes type 2.

Men Hjelmesæth fraråder å droppe treningen.

– Fremover vil Olav merke den største effekten av fysisk aktivitet. Forbrenningen hans vil øke med styrket muskulatur. Om han klarer å holde på de gode kostholdsvanene, gir det bedre forutsetninger for å holde vekten.

Diabetesforbundet oppfordrer personer med diabetes type 2 til å være i aktivitet med moderat intensitet en halvtime hver dag.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her