Størst av alt gjør kjærligheten!: Kiloene kommer fortere hos nyforelskede kvinner

Publisert: 2012-10-09 11:37

Kvinners størrelse påvirkes først og fremst av følelser. Og forelskelse veier tyngst på vektskålen.

EKSTRA KJÆRESTEKILO: Amalie Myklebust (20) gikk litt opp i vekt da hun ble sammen med kjæresten Håkon Bakken (20). Da VG møtte paret på Oslo S var det derimot salat som sto på menyen.

Trond Solberg / VG

Ernæringsfysiolog og forfatter Tine Sundfør.

NTB Scanpix

Man kan tro og håpe så mye man vil, men ifølge ekspertene er det lite tvil: Kvinners størrelse påvirkes i størst grad av følelseslivet deres, og av graden av lykke i parforhold.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør i Synergi Helse bekrefter at nye kjærlighetsforhold ofte kan resultere i vektøkning.

PROTOKOLL: Har gått opp i vekt på grunn av kjærligheten? Fortell oss din historie!

Mindre trening

- Når man er nyforelsket er det mange som føler for å kose seg litt ekstra i en lang periode. Man tillater seg flere utskeielser både fordi man selv er så lykkelig, og fordi man gjerne vil at partneren skal oppleve at man har det veldig koselig sammen. I tillegg setter man ofte av mer tid til å være sammen, og bruker mindre tid på trening - og da kommer kiloene fort, sier hun til VG.

Mye forskning

Det har blitt forsket mye på sammenhengen mellom nyetablerte kjærlighetsforhold og vektøkning, såkalte «kjærlighetskilo». En australsk studie fra 2010, basert på selvrapporterte svar fra 6000 australske kvinner mellom 18 og 23 år, antyder at kiloene i større grad smyger seg på kvinner med partner, enn på de uten.

Barnløse kvinner med partner, som i utgangspunktet veide rundt 63 kilo, la ifølge studien på seg gjennomsnittlig 6,8 kilo i perioden.

Single kvinner uten barn la på seg i gjennomsnitt omkring 5 kilo i perioden, ifølge New York Times.

Sundfør mener det ikke bare er lykkelig forelskelse som påvirker matinntaket vårt.

Kan være motsatt

- Mange erfarer også at det motsatte, nemlig at kjærlighetssorg eller andre triste opplevelser til god gammeldags trøstespising. Dette kan også forklares fysiologisk fordi raske karbohydrater i form av sukker og siktet hvetemel øker utskillelsen av såkalte «feel good»- endorfiner, som for en kort periode gjør at man faktisk føler seg litt bedre. Men denne følelsen er dessverre veldig kortvarig, sier hun.

Også ernæringsfysiolog Kari Bugge ved Grete Roede AS mener også store hendelser i livet kan gi utslag på vekten, som nyetablerte forhold.

- Noen spiser når de er ulykkelige - andre når de er lykkelige, og omvendt. Spesielt kvinner påvirkes kanskje til å ta litt større porsjoner når de flytter sammen med en mann som kan spise mye mer enn dem, sier hun.

I jobbsammenheng ser man også at følelsene kontrollerer matinntaket.

- Noen glemmer å spise når de er stresset, som for eksempel når de er ny i jobben. Andre småspiser dagen lang for å dempe stresset, og det helt uten å være det bevisst, sier Bugge.

- Merket forelskelsen på vekten

Amalie Myklebust (20) og kjæresten Håkon Bakken (20).

Trond Solberg

- Jeg la i hvert fall på meg tre kilo etter at jeg traff Håkon, nikker Amalie Myklebust (20), og sender et skøyeraktig blikk bort på kjæresten Håkon Bakken (20).

Paret ble sammen for ett år siden, og Amalie merket etter hvert at kiloene garadvis økte i takt med forelskelsen.

- Det var aller verst i starten. Vi var nok litt for glade i å gå på butikken og handle inn snop og cola, fordi vi skulle kose oss. Jeg sluttet helt å trene også, så det måtte vel gå som det gikk, smiler hun.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her