Sukkerinnhold i yoghurt: – Ingen grunn til bekymring
Det er dessverre en misoppfatning at det er for mye sukker i yoghurt.
Et beger av de fettfattige, proteinrike og kunstig søtet yoghurtene inneholder knappe 62 og 69 kcal per beger. Et fint alternativ for dem som ønsker små, mettende mellommåltid med lavt kaloriinnhold.
Synnøve Finden har allerede en god markedsandel med sin svært fettfattige greske yoghurt og har nå utvidet til to nye smaksvarianter uten tilsatt sukker; en med granateple og rose, og en med sitron, lime og jasmin.
Felles for de greske yoghurtvariantene til Synnøve Finden er at de er laget på skummetmelk, noe som gir det lave fettinnholdet. De to nye smaksvariantene består av 80 prosent yoghurt og 20 prosent «smaksblanding» av blant annet frukt, fruktjuicekonsentrat og tilsetningsstoffer som fortykningsmiddel, surhetsregulerende midler, holdbarhetsmidler, søtningsmidler og aroma.
Pris: Cirka 20 kroner for et beger med 150 gram.
Sist testet: Bare Bra Supergrøt
Smak er og blir en særdeles subjektiv ting å vurdere. Jeg synes mange yoghurtvarianter med kunstig søtning smaker nettopp litt «kunstig», men det er en smakssak og også en vanesak. De fleste klarer fint venne seg til nye smaker hvis man går inn for det, så da blir det kanskje et spørsmål om hva man vil lære seg å like.
Matspaneren har tidligere testet: Slankefavoritten Skyr
Jeg ble dessverre ikke helt overbevist over noen av de nye smakene av gresk yoghurt, men Synnøve Finden skal ha for kreativiteten ved å tilsette aroma av rose og jasmin i yoghurt. Så de som er ivrige etter å prøve nye smaksvarianter må teste og gjøre seg opp sin mening. Selv er jeg nokså tradisjonell i yoghurtveien og blir veldig glad når jeg finner nyheter med for eksempel rene frukt- eller bærsmaker og lite tilsatt sukker.
Jeg er glad i vanlig gresk yoghurt og synes den fete, originale varianten toppet med litt nøtter eller granola og honning er helt nydelig, men den inneholder jo mye mettet fett som helsemyndighetene oppfordrer oss til å begrense inntaket av.
Det er derfor bra at det finnes alternativer med mindre fett til hverdagsbruk.
Når det gjelder spørsmålet om man skal velge yoghurt med eller uten tilsatt sukker så er jo det et spørsmål både om hva som er det smarteste valget og hva som smaker best. Det er jo ikke slik at vanlig hvitt sukker er gift akkurat, men det er heller ikke noe vi bør spise så veldig mye av. Kunstige søtstoffer skal ifølge helsemyndigheter og mattrygghetsorganer være trygge å bruke i de mengdene som er tillatt tilsatt i mat, så det å velge kunstig søtede produkter der du vanligvis ville valgt et sukkerholdig produkt kan være en bra måte å redusere sukkerinntaket på.
Les også: 7 ting du bør vite om sukker
Gresk yoghurt uten tilsatt sukker er fettfattig, kalorifattig og noe mer proteinrikt enn vanlig yoghurt og vil derfor være et godt valg for mange, kanskje særlig de som har som mål å redusere vekten og ønsker små, mettende mellommåltider med lavt kaloriinnhold.
Per 100 gram og per beger (150 g):
• Gresk yoghurt uten tilsatt sukker med sitron, lime og jasmin: 41 kcal, 0 gram fett, 5 gram karbohydrat hvorav 4 gram sukkerarter og 5,3 gram protein.
Et beger gir 61,5 kcal og 8 gram protein.
• Gresk yoghurt uten tilsatt sukker med granateple og rose: 46 kcal, 0 gram fett, 6 gram karbohydrat hvorav 5 gram sukkerarter og 5,3 gram protein.
Et beger gir 69 kcal og 8 gram protein.
Her sammenlignes Synnøves gresk yoghurt uten tilsatt sukker med et utvalg av yoghurt som selges i vanlige matbutikker. Av utvalget har Synnøves gresk yoghurt uten tilsatt sukker nest minst kalorier per porsjon.
Næringsinnhold viser per 100 gram og per beger/porsjon (NB, ulike porsjonsstørrelser). Rangert etter høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram.
• Salakis Gresk yoghurt original: 134 kcal, 10 gram fett hvorav 6,6 gram mettet fett, 5,8 gram karbohydrat og 5,2 gram protein. Selges i pakninger av 1 kilo.
En porsjon med 150 gram gir 200 kcal, 15 gram fett og 7,8 gram protein.
• Tine yoghurt granateple og bringebær (tilsatt 5 prosent sukker): 84 kcal, 3,1 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 10 gram karbohydrat og 3,7 gram protein. Selges i pakninger av 850 gram.
En porsjon med 150 gram gir cirka 126 kcal, 4,6 gram fett og 5,5 gram protein.
• Synnøve gresk naturell: 71 kcal, 2 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 4,9 gram karbohydrat, 8,3 gram protein. Selges i pakninger av 350 gram og 750 gram.
En porsjon med 150 gram gir cirka 107 kcal, 3 gram fett og 12,5 gram protein.
• Tine yoghurt naturell: 69 kcal, 3,4 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 5,6 gram karbohydrat og 4,1 gram protein. Selges i pakninger av 500 gram eller 850 gram.
En porsjon med 150 gram gir cirka 104 kcal, 5 gram fett og 6 gram protein.
• Synnøve gresk yoghurt med jordbær (tilsatt sukker): 68 kcal, 0 gram fett, 11 gram karbohydrat og 5,9 gram protein.
Et beger à 150 gram gir cirka 102 kcal og 8,9 gram protein.
• Q-meieriene frokostyoghurt naturell: 63 kcal, 3 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 4 gram karbohydrat og 5 gram protein. Selges i pakninger av 800 gram.
En porsjon med 150 gram gir cirka 95 kcal, 4,5 gram fett og 7,5 gram protein.
• Skyr blåbær (uten tilsatt sukker, med søtstoffer): 61 kcal, 0,2 gram fett, 5 gram karbohydrat, og 10 gram protein.
Et beger à 160 gram gir cirka 98 kcal og 16 gram protein.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det er dessverre en misoppfatning at det er for mye sukker i yoghurt.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Mindre tilsatt sukker i «sjokoladeost» fremfor tradisjonelle sjokoladepålegg, men begge typene inneholder mer enn dobbelt så mye mettet fett og salt som Nugatti.
Osten inneholder lite fett og kalorier, men mye salt. Klemmeost er også mer bearbeidet enn vanlig ost, og er derfor ikke blant de sunneste påleggene.
Er supergrøten like super som produsenten hevder? Les Vektklubbs matspaners vurdering av porsjonsgrøten!