Hvor mye kalorier er det på fatet?
Klarer du å anslå kalorimengden på tre ulike porsjoner med spaghetti og kjøttsaus?
Å spise passe mengde mat kan være utfordrende. Hvis du ikke vet hva maten inneholder, eller hvor stor porsjonen din faktisk er, kan det være lett å spise for mye.
– Det kan være vanskelig å anslå vekt og kalorimengde i et blandet måltid, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Særlig om man forsyner seg raust av ris og saus kan kaloriinnholdet i denne middagsretten stige betraktelig. Kostholdsekseperten selv gjettet en litt lavere kalorimengde på de tre porsjonene enn det Vektklubb hadde veid og regnet ut.
– Oi, var det såpass ja, sa Ramm du hun fikk høre fasiten.
Se også: Hvor mange kalorier er det i spaghettimiddagen?
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Middag er for de fleste det mest kaloririke måltidet. Om man ønsker å gå ned i vekt, eller unngå vektoppgang, og spiser fire til fem måltider om dagen (mellommåltid inkludert), er det vanlig at middagen utgjør omtrent 400–500 kcal. Det er omtrent i samme størrelsesorden som en ferdigrett fra Fjordland. For å unngå å spise for mye, men samtidig bli mett, er det lurt å velge matvarer som metter uten å gi for mye kalorier.
– Et godt tips er å bruke tallerkenmodellen og fylle halve middagsfatet med grønnsaker, råder kosteksperten.
Grønnsaker har svært lav energitetthet. Det betyr at porsjonsstørrelsen, volumet på maten, kan være større dersom du spiser mer grønnsaker. Og motsatt, spiser vi mat som har høy energitetthet, eller mange kalorier, bør vi begrense porsjonsstørrelsen, fordi det er mindre mengde som skal til før det utgjør tilstrekkelig med energi, har Ramm tidligere forklart Vektklubb om hvordan man kan spise mer, men smart, og likevel gå ned i vekt.
Her ser du tre bilder med ulik porsjonsstørrelse av samme middagsrett bestående av stekt kyllingfilet, ris, brokkoli og kremet kyllingsaus. Klarer du å anslå kalorimengden?
Tallerken 1: Cirka 100 gram kyllingfilet stekt i litt fett (145 kcal), cirka 100 gram kokt ris (125 kcal), cirka 100 gram dampet brokkoli (30 kcal) og cirka 30 gram kremet saus (80 kcal) = cirka 380 kcal.
Tallerken 2: Cirka 150 gram kyllingfilet stekt i litt fett (220 kcal), cirka 175 gram kokt ris (175 kcal), cirka 100 gram dampet brokkoli (30 kcal) og cirka 60 gram kremet saus (160 kcal) = cirka 625 kcal.
Tallerken 3: Cirka 200 gram kyllingfilet stekt i litt fett (290 kcal), cirka 250 gram kokt ris (310 kcal), cirka 100 gram dampet brokkoli (30 kcal) og cirka 120 gram kremet saus (320 kcal) = cirka 950 kcal.
Oppskrifter: Tre middager med kylling til under 500 kcal
Foruten å velge den minste tallerkenen, finnes det flere triks for å spare kalorier til dagens hovedmåltid og fremdeles bli mett. Spiser du for lite kan du også risikere at du ikke blir særlig mett og ende opp med å snoke i skapene på jakt annen mat kort tid etter middagen. Da vil vinningen gå opp i spinningen. Her en noen råd som gjør middagen sunn og mettende:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Klarer du å anslå kalorimengden på tre ulike porsjoner med spaghetti og kjøttsaus?
Hvor god er du til å anslå hvor stor en porsjon er?
Vi har sammenlignet hvor mye mat eller snacks du får for 500 kcal. Resultatet overrasker!
Unner du deg ekstra god mat i helgen? Det kan fort utgjøre svært mye kalorier. Vektklubb gir deg sunnere forslag til mat som gir helgefølelse og som sparer kalorier.
Alle vet at en gulrot er et bedre alternativ enn en smågodtpose, men det er jo ikke et realistisk bytte. Vi har funnet frem en rekke sunnere valg, som ikke er milevis fra originalen.
Mange tenker at potet er noe man må spise mindre av for å gå ned i vekt, men poteten er full av næring og metter godt.