KALORIBOMBE: Denne bad boy’n fra Max Burger inneholder hele 760 kcal. Det er like mye kalorier som en Big Mac-burger og seks Chicken McNuggets.
KALORIBOMBE: Denne bad boy’n fra Max Burger inneholder hele 760 kcal. Det er like mye kalorier som en Big Mac-burger og seks Chicken McNuggets. Foto: Elisabeth Stigum

Ernæringsfysiologens klare beskjed om milkshake: – Styr unna!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-06-29 14:00

Milkshake inneholder like mange kalorier som en burger.

Artikkelen ble første gang publisert 7. juli 2021. Da het milkshakene fra Max Burger «Luksusshake» og de har nå byttet navn til «Premium Shake». Vi har oppdatert kaloriinnholdet og lagt inn årets smaker.

Det er fort gjort å svinge innom en av de store hurtigmatkjedene mens du er på farten og magen skriker etter mat. Men visste du at valg av drikke til menyen faktisk kan utgjøre et digert måltid i seg selv?

Går du «all in» og slenger på en milkshake ved siden av burger og fries blir middagen langt fra helmaks i et ernæringsperspektiv. En Premium shake med sjokolade fra Max Burger inneholder svimlende 760 kcal, og smaken crispy choco inneholder hele 826 kcal.

– Å herregud! Det er jo en tredjedel av dagsbehovet til folk flest, utroper klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Også klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm kaller på høyere makter:

– Å herregud, dette er drøyt! svarer Ramm når hun får høre kaloriinnholdet i milkshaken.

Vektklubb har tatt en nærmere titt på kaloriinnholdet i milkshakene fra de tre store hurtigmatkjedene i Norge, og tallene er langt fra «cool» om du ønsker å passe vekten i sommer. Milkshakene fra McDonald’s, Burger King og Max Burger inneholder alt fra cirka 315 kcal til 825 kcal, avhengig av størrelse, type, om den har kremtopp, søte sauser eller annet snadder tilsatt.

Smarte valg i isdisken: Småisen med lite kalorier

Expectation versus reality ...
Expectation versus reality ... Foto: Max Burger og Elisabeth Stigum

Flytende kalorier

– Metthetssignaler bruker gjerne tyve minutter, og på den tiden rekker man å drikke mye. Kombinasjonen av fett og sukker i milkshake gir også lite appetittregulering, påpeker Ramm som også er kostholdsekspert i Vektklubb.

Man kan rekke å slurpe i seg en stor mengde flytende kalorier på kort tid, uten å merke det.

– For mange vil milkshake gjerne bare komme på toppen av alt det andre vi spiser og derfor gjøre at vi får i oss mer kalorier, og ikke minst mye mer tilsatt sukker, enn det vi trenger, forklarer Ramm.

Myter og fakta: Syv ting du bør vite om sukker

I verstingshaken fra Max Burger, Premium shake crispy choco, inneholder 80 gram sukkerarter i følge hjemmesiden. Noe av dette er naturlig melkesukker, men en god del er tilsatt sukker.

– En person som trenger rundt 2000 kcal per dag bør ikke spise mer enn 50 gram tilsatt sukker daglig. En milkshake gir ofte mer enn det, sier Ramm.

– Mange kan nok se litt bort fra energien i drikke og tenker ikke på at det faktisk kan utgjøre så mye kalorier og sukker som det faktisk gjør, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
– Mange kan nok se litt bort fra energien i drikke og tenker ikke på at det faktisk kan utgjøre så mye kalorier og sukker som det faktisk gjør, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

Ikke til hverdags

Vektklubbs matspaner sammenligner milkshake som å drikke en stor softis, etter en nærmere titt på ingredienslisten.

– Milkshakes er ikke hverdagskost, og et godt eksempel på ultraprosessert mat vi bør spise mindre av, sier Blomkvist.

Studier på ultraprosessert mat tyder på at mat som er bearbeidet i svært stor grad er uheldig for helsen vår, utover at det ofte har et høyt kaloriinnhold.

Vektklubb spurte Max om hva de synes om å ligge på kaloritoppen over milkshakes fra de tre store hurtigmatkjedene.

– For oss i MAX er lidenskapen for smak ledende i alt vi gjør. Derfor setter vi alltid kvaliteten og smaksopplevelsen først når vi utvikler nye produkter, som for eksempel våre shakes, sier Lovisa Haeger, pressekontakt på MAX Burgers.

At milkshaken er sprengfull av kalorier er altså ikke en faktor, men de færreste kjøper vel milkshakes for å gjøre et sunt valg.

Fast food: Slik gjør du sunnere valg av hurtigmat

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få inspirasjon til hva du kan spise

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Kosemat en sjelden gang

Blomkvist har derfor et godt råd til «milkshakelovers»:

– Er milkshake det beste du vet, så for all del, kjøp deg en milkshake en gang iblant til spesielle anledninger. For av og til skal man spise noe som er himla godt bare fordi du synes det er godt, og ikke fordi det har noe for seg. Og da kan du gjerne drikke en liten milkshake, sier ernæringsfysiologen.

Å bruke milkshake som en del av en lunsj fraråder hun på det sterkeste, og ber oss styre unna. Hun oppfordrer heller til å velge vann, kullsyrevann eller lettbrus som er kalorifritt til maten.

– Hold kosematen til spesielle anledninger og ikke drikk milkshake flere ganger i uken, sier Blomkvist.

Lyst på noe søtt: Fem hverdagsdesserter med mindre sukker

– Mange bruker milkshake som drikke sammen med hamburgermeny, men dette hører ikke hjemme sammen med en lunsj. Milkshake er en dessert og må inntas deretter, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
– Mange bruker milkshake som drikke sammen med hamburgermeny, men dette hører ikke hjemme sammen med en lunsj. Milkshake er en dessert og må inntas deretter, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Privat

Størrelsen og sjokoladen som teller

Alle de tre kjedene tilbyr ordinære milkshakes i smakene jordbær, sjokolade og vanilje. McDonald’s mediumstørrelse er like stor som Burger King og Max Burgers minste størrelse.

Minst:

  • Den minste størrelsen man får kjøpt av de ordinære shakes, rundt 2–2,75 dl (ut ifra hva vi har klart å regne oss frem til eller spore opp opplysningen om), inneholder rundt 285–325 kcal.

Mellom:

  • Stor størrelse hos McDonald’s og medium størrelse hos Burger King, er cirka 3,5–4 dl, og de ordinære shakene inneholder rundt 400 kcal. Medium størrelse hos Max er også rundt 4 dl, men gir i snitt 450–500 kcal da deres milkshake inneholder mer energi per 100 gram enn McDonalds og Burger King, cirka 130 kcal mot cirka 110 kcal.

Stor:

  • Stor størrelse hos Burger King og Max Burger er litt under 5 dl, og de ordinære shakes med jordbær, sjokolade og vaniljesmak inneholder rundt 465–530 kcal hos Burger King og 560–615 kcal hos Max Burger.

Premium shakes:

Oi oi oi, her må du være forberedt! Alle tre hurtigmatkjedene har ulike luksusshake eller premium shakes med crispy choko, Oreo, kokos, karamell, banansplitt, kaffe og diverse. Det er gjerne sauser og kremtopp og mer pynt. Premium shake med minst kalorier er Premium shake plantebasert vanilje eller jordbær fra Max Burger med «bare» 395 og 400 kcal. Så er det luksusshake kokos fra McDonald’s med 419 kcal. Resten av milkshakene med «litt attåt» inneholder fra 440 kcal og opp til 680 kcal, med Premium shake crispy choco fra Max som troner alene på toppen med 825 kcal.

Et sunnere alternativ: Lag vannmelonslush

Foto: Produsentene

Kaloriinnhold milkshakes

Her er en liste over kaloriinnholdet i de øvrige milkshakes fra McDonalds, Burger King og Max Burgers (utenom de ordinære). Vi har rangert kaloriinnholdet fra høyest til lavest kaloriinnhold per enhet. Næringsinformasjon er hentet fra produsentenes hjemmesider.

Premium shake sjokolade fra (Max) = 759 kcal
Premium shake sjokolade plantebasert (Max) = 678 kcal
Oreo shake (McDonald’s) = 576 kcal
Premium shake mango & pineapple = 571 kcal
Premium shake pear (Max) = 544 kcal
Premium shake espresso karamell (Max) = 538 kcal
Creamy Oreo shake (Burger King) = 500 kcal
Premium shake jordbær (Max) = 503 kcal
Premium shake vanilje (Max) = 489 kcal
Creamy banana split shake (Burger King) = 469 kcal
Premium shake pære plantebasert (Max) = 449 kcal
Creamy salty caramel shake (Burger King) = 441 kcal
Creamy shake coconut (Burger King) = 431 kcal
Creamy coffe caramel shake (Burger King) = 430 kcal
Creamy chocolate shake (Burger King) = 416 kcal
Premium shake jordbær plantebasert (Max) = 401 kcal
Premium shake vanilje plantebasert (Max) = 395 kcal
Mango milkshake, liten størrelse (McDonald’s) = 203 kcal

Så mye er 500 kcal

For å gi et bilde på hvor mye 500 kcal er, så tilsvarer det to grove brødskiver med ost og skinke, et eple, ti jordbær og et glass skummet melk. Et lite måltid altså, men med flere nyttige næringsstoffer som kroppen har bruk for, for eksempel fiber, vitaminer og mineraler. Brødmåltidet med frukt inneholder heller ikke tilsatt sukker, som milkshaken har en god del av.

Se bildene: Så mye mat og snacks får du for 500 kcal

Skulle du bytte ut milkshaken med en is, for eksempel den klassiske PinUp vaniljeisen med sjokoladetrekk (111 kcal per stykk), så går det omtrent fem av dem på en stor milkshake.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her