Dette bør du få i deg dagen derpå
Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til «junk food».
Egg blir blant ernæringseksperter ofte betegnet som supermat. Og dette er hvorfor:
Hardkokt, bløtkokt, stekt, omelett, eggerøre eller posjert, hvordan liker du egget servert?
Les også: Derfor er egget bra for deg – syv ting du må vite
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2010, men er oppdatert med nye tall, statistikk og lenker.
Egg kan spille en viktig rolle i vektbalansen. Et middels stort egg (55 gram) inneholder 79 kalorier og gir oss 12 prosent av anbefalt daglig dose av proteiner.
Et egg i samme størrelsen stekt i myk margarin tilsvarer 102 kalorier, mens et egg stekt i smør er 103 kalorier.
Det er derfor et utmerket valg på frokostbordet for deg som vil passe vekten.
Det sunneste alternativet er kokt egg eller eggerøre fremfor stekt egg.
Dersom du skal steke egg anbefaler vi bruk av teflonpanne for å begrense mengden stekefett og unngå at egget svir seg fast.
Egg til frokost bidrar til økt metthetsfølelse grunnet proteininnholdet, noe som kan gjøre at man spiser mindre utover dagen.
Ett egg om dagen forsyner kroppen med 2,5 mikrogram av vitamin D, som er 1/4 av anbefalt daglig inntak. Vitamin D er essensielt for beinstruktur og forebygging av hjertesykdom.
Les mer om solskinnsvitaminet her!
Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 13,3 kilo egg i året. Det vil et snitt på 211 egg per person årlig eller cirka 1/2 egg om dagen. Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging, ifølge Budsjettsnemnda for jordbruket i 2019.
Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g. Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall.
Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten. En stor eggeplomme kan inneholde rundt 60 kcal, og eggehviten 15 kcal.
Eggeplommen inneholder en del kolesterol. Men kolesterol i matvarer bidrar lite til den samlede kolesterolmengden i kroppen, og har derfor relativt liten betydning for kolesterolnivået i blodet for mange. Med mindre man er arvelig disponert for høyere kolesterol.
Inntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer har mye større betydning for kolesterolnivået i blodet enn hva inntaket av kolesterol fra maten har.
Likevel kan det være nyttig for den som høyt blodkolesterol å begrense inntaket av egg til to i uken.
Men som tidligere nevnt er det enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett og transfett og å ha et sunt og variert kosthold.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap. Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, standardisert etter europeisk regelverk. Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier, faktisk opp til flere måneder.
Du kan helt trygt kan spise norske egg så bløte du ønsker, og gjerne rå!
I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.
Prøv disse sunne oppskriftene med egg (tilgjengelig for Vektklubb-medlemmer):
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til «junk food».
Du har kanskje hørt om dietten som innebærer at du spiser så lite karbohydrater at du går inn i en såkalt ketose? Det er keto-dietten, men den er slett ikke for alle.
Diettene lover sunnere kropp, vektnedgang og bedre helse på rekordtid - men fungerer det egentlig?
Mange opplever at vekten sakte, men sikkert kryper opp igjen etter å ha slanket seg. Men det er mulig å «lure» kroppen til å være fornøyd med mindre energi.
Ifølge eksperten er det spesielt én type mennesker 5:2-dietten passer for.
På denne listen finnes ingen slankebarer eller shaker. Vektklubb-medlemmer som ønsker å redusere vekten spiser faktisk mest av helt vanlig mat.