Har du egg kan du alltid lage et mettende måltid.
Har du egg kan du alltid lage et mettende måltid. Foto: Shutterstock

Derfor er egg en slankefavoritt

Elisabeth Stigum, Nanna Johannessen
Publisert: 2023-11-20 14:37

Egg blir blant ernæringseksperter ofte betegnet som supermat. Og dette er hvorfor:

Hardkokt, bløtkokt, stekt, omelett, eggerøre eller posjert, hvordan liker du egget servert?

Les også: Derfor er egget bra for deg – syv ting du må vite

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2010, men er oppdatert med nye tall, statistikk og lenker.

Kalorier i egg

Egg kan spille en viktig rolle i vektbalansen. Et middels stort egg (55 gram) inneholder 79 kalorier og gir oss 12 prosent av anbefalt daglig dose av proteiner.

Et egg i samme størrelsen stekt i myk margarin tilsvarer 102 kalorier, mens et egg stekt i smør er 103 kalorier.

Det er derfor et utmerket valg på frokostbordet for deg som vil passe vekten.

Det sunneste alternativet er kokt egg eller eggerøre fremfor stekt egg.

Dersom du skal steke egg anbefaler vi bruk av teflonpanne for å begrense mengden stekefett og unngå at egget svir seg fast.

Egg til frokost bidrar til økt metthetsfølelse grunnet proteininnholdet, noe som kan gjøre at man spiser mindre utover dagen.

Ett egg om dagen forsyner kroppen med 2,5 mikrogram av vitamin D, som er 1/4 av anbefalt daglig inntak. Vitamin D er essensielt for beinstruktur og forebygging av hjertesykdom.
Les mer om solskinnsvitaminet her!

BMI-kalkulator: Regn ut din BMI

Legg inn nåværende vekt, høyde og ønsket vekt, så får du vite din BMI og når du kan nå ditt mål.

cm
kg
kg

Nordmenn elsker egg

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 13,3 kilo egg i året. Det vil et snitt på 211 egg per person årlig eller cirka 1/2 egg om dagen. Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging, ifølge Budsjettsnemnda for jordbruket i 2019.

Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g. Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall.

Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten. En stor eggeplomme kan inneholde rundt 60 kcal, og eggehviten 15 kcal.

Kolesterol i egg

Eggeplommen inneholder en del kolesterol. Men kolesterol i matvarer bidrar lite til den samlede kolesterolmengden i kroppen, og har derfor relativt liten betydning for kolesterolnivået i blodet for mange. Med mindre man er arvelig disponert for høyere kolesterol.

Inntaket av mettede fettsyrer og transfettsyrer har mye større betydning for kolesterolnivået i blodet enn hva inntaket av kolesterol fra maten har.

Likevel kan det være nyttig for den som høyt blodkolesterol å begrense inntaket av egg til to i uken.

Men som tidligere nevnt er det enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett og transfett og å ha et sunt og variert kosthold.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Oppbevaring

Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap. Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, standardisert etter europeisk regelverk. Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier, faktisk opp til flere måneder.

Du kan helt trygt kan spise norske egg så bløte du ønsker, og gjerne rå!

I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.

Prøv disse sunne oppskriftene med egg (tilgjengelig for Vektklubb-medlemmer):

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her