Andel proteiner, karbohydrater og fett.

Publisert: 2010-08-30 15:16

Jeg lurte på om den fordelingen som er oppgitt på "kakediagrammet" kun gjelder under vektnedgang? Eller er denne fordelingen av karbohydrater, proteiner og fett noe en bør holde hele tiden, uansett om en slanker seg eller ikke?<br />Eller har dere andre anbefalinger for å holde et sunt kosthold mht. til denne fordelingen?<br />Hilsen Marianne


Hei! Den fordelingen som er oppgitt samvsvarer med myndighetenes anbefalinger for kostholdet, nemlig cirka 25-35 energiprosent fra fett, 55-65 energiprosent fra karbohydrater og 10-20 energiprosent fra protein.
Dette er en gunstig fordeling med tanke på variasjon i kostholdet og for å sikre at man får nok av alle næringsstoffer.
Fordelingen trenger ikke være slik hver dag, men det gjelder som et gjennomsnitt for flere dager.
Hilsen Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Kurver og diagrammer

Kurver og diagrammer

Hvordan virker sirkelen i Vektklubb.no? Det finnes tre energigivende næringsstoffer som vi må spise hver dag; karbohydrater, fett og proteiner (alkohol inneholder også energi (kalorier) men er ikke noe vi behøver). Det finnes offiesielle anbefalinger om hvor stor andel av våre kalorier som skal komme fra disse næringsstoffene. Disse er: 55-60 % fra karbohydrater, 10-15 % fra proteiner, og 25-30 % fra fett. Disse prosentene kalles energiprosenter, og må ikke blandes sammen med hvor mange gram fett/proteiner/karbohydrater/ som finnes i en matvare totalt. Sirkelen viser disse tallene som et kake-diagram. Eksempel: Kjøttdeig (høyst 10 % fett, og da mener man 10 % av vekten) består av fett og proteiner (og vann). Fettet gir 45 % av kaloriene og proteinet 55 %, Hvordan du senere komponerer et måltid som inneholder kjøttdeig, kommer til å påvirke hvordan sirkelen blir seende ut. Den behøver ikke være perfekt, og kan varierer fra måltid til måltid, og fra dag til dag. Det er alltid ditt totale inntak av kalorier som påvirker om du går ned i vekt – ikke om du spiser i tråd med anbefalingene. Når du beveger deg, forbruker du kalorier, men disse kaloriene har ingenting å gjøre med sirkelen, og derfor endres ikke denne. Man skal også huske at mat i Norge er veldig proteinrik, og derfor kan protein-”kakestykket” ofte bli litt større enn de andre. Vekten min registreres ikke under ”Diagrammer”. Det kan være slik at måldatoen din er passert, det vil si den datoen du selv satte da du logget deg inn første gang. Du kan se hvilken måldato du har om du ser i ruten øverst til høyre på "Startsiden". Om datoen er passert, må du nullstille din vektprofil og sette en ny måldato. Det gjør du under "Start" > ”Min vektprofil”. Hvorfor kan jeg ikke se mine kurver og diagram? Dette kan skyldes at du ikke har grafikkprogrammet Flash på PC’en din. Klikk her for å laste ned Flash gratis.

Kalorier og næringsstoffer

Kalorier og næringsstoffer

Er i gang med min første uke i Vektklubb.no. Jeg spiser hver dag litt i underkant av det kalorinivået som er anbefalt (føler at dette er nok, er ikke sulten). I tillegg trener jeg såpass mye at nivået ligger 600 #2013 800 kalorier under anbefalingen. Er dette greit? Jeg ser også av "kaken" at jeg ikke greier å få til den anbefalte fordelingen mellom karbohydrater, protein og fett. Fettandelen er for stor. Spiser lavkarbobrød. Bør jeg bytte til annet brød? <br />Mvh Trine Svarva

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her