VK-kokkens oppskrift: Bæ-sesong!
Lammekjøtt er godt uansett hvor det kommer fra, men det er ingen tvil om at det norske lammekjøttet som havner i diskene hver høst befinner seg i verdenstoppen.</p><p>
Nå bør også norske kjøttspisere lære seg navnene Hereford, Charolais, Simmentaler, Aberdeen Angus og Limousin.
BIFFSJEKK: Her sjekker du hvordan du finner ut hvilken rase kjøttet ditt er laget av.
Gisle Oddstad / VG
TV-KOKK: Ole Martin Alfsen.
Frode Hansen / VG
Nå kan du nemlig få vite hvilken rase biffen du kjøper i butikken kommer fra.
VG testet i fjor Gildes nyhet med langtidsmørnede biffer, sammen med et utvalg biff fra andre kjøttprodusenter.
Nå har kjøttgiganten tatt skrittet videre. Indrefileter, entrecoter og andre biffer som er merket langtidsmørnet skal nå også påføres rasens navn.
En av de som hilser velkommen flere kjøttraser i butikkene, er TV-kokk og kokebokforfatter Ole Martin Alfsen.
Hereford rasen er røde med hvitt hode. Aberdeen Angus er derimot svarte og uten horn.
Espen Braata / VG
- Det har vært lite forutsigbarhet i hva vi finner i kjøttdisken frem til i dag. Folk etterspør også andre kjøttkvaliteter, sier Alfsen.
Han forklarer at med Angus kan du forvente deg mer marmorering enn med Limousin. Da får du i stedet et lysere kjøtt som ikke har like mye marmorering.
Til nå har biffkjøtt vært et samlebegrep for de møreste biffene fra storfe, og hovedsakelig kommet fra storferasen norsk rødt fe.
Kjøttet i den nye serien kommer fra fem europeiske raser som avles opp i Norge. Rasene er avlet frem i generasjoner for sine gode kjøttegenskaper, og skal være spesielt godt egnet til saftige og møre biffer.
- Ved å beite ute i norsk natur og fôres på gress, får kjøttet fintrevlede muskler og blir dermed ekstra smakfullt og mørt, forteller informasjonssjef Eli Strand i Nortura.
Charolais rasen er kremgule i fargens, mens Lomousinrasen er gyllenbrune med lys mule.
Fredrik Sandberg / Scanpiz
I tillegg til at biffen er merket med hvilken rase kjøttet kommer fra, er det en skala fra én til seks som viser mørhetsgraden.
Aberdeen Angus og Hereford: Smakfull, mørt og saftig kjøtt med god fettmarmorering. Fine muskelfibre og godt fordelt intramuskulært fett. Aberdeen er en skotsk rase, mens Hereford er britisk.
Charolais og Limousin: Mør, lys og mager kjøttkvalitet. God kjøttfylde med lite fett. Begge er franske raser.
Simmentaler: Smakfull, mørt og saftig kjøtt. God kjøttfylde med lite fett. Sveitsisk rase.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lammekjøtt er godt uansett hvor det kommer fra, men det er ingen tvil om at det norske lammekjøttet som havner i diskene hver høst befinner seg i verdenstoppen.</p><p>
Oslo/Bangkok (VG): Masse grønnsaker, friske urter og rent kjøtt gjør thaimat til perfekt slankekost.
Matbutikkene kan sabotere for vektnedgangen din. Her er fem triks de bruker for å få deg til å handle mer usunn mat.
Selv om kroppen klarer seg på svært lite karbohydrater, er det ingen grunn til å kutte dem helt ut ifølge ekspertene.
Mer kjøtt, mer smak og færre kalorier – her er pølsene du bør velge til grillfesten.
Unngå å ty til fristende øl og søtsaker når solen varmer. Her er den kalorivennlige og smakfulle maten som er perfekt å ha med på piknik i sommer.