Raseskille i kjøttdisken

Publisert: 2012-09-18 11:24

Nå bør også norske kjøttspisere lære seg navnene Hereford, Charolais, Simmentaler, Aberdeen Angus og Limousin.

BIFFSJEKK: Her sjekker du hvordan du finner ut hvilken rase kjøttet ditt er laget av.

Gisle Oddstad / VG

TV-KOKK: Ole Martin Alfsen.

Frode Hansen / VG

Nå kan du nemlig få vite hvilken rase biffen du kjøper i butikken kommer fra.

VG testet i fjor Gildes nyhet med langtidsmørnede biffer, sammen med et utvalg biff fra andre kjøttprodusenter.

Nå har kjøttgiganten tatt skrittet videre. Indrefileter, entrecoter og andre biffer som er merket langtidsmørnet skal nå også påføres rasens navn.

Kokken nikker

En av de som hilser velkommen flere kjøttraser i butikkene, er TV-kokk og kokebokforfatter Ole Martin Alfsen.

Hereford rasen er røde med hvitt hode. Aberdeen Angus er derimot svarte og uten horn.

Espen Braata / VG

- Det har vært lite forutsigbarhet i hva vi finner i kjøttdisken frem til i dag. Folk etterspør også andre kjøttkvaliteter, sier Alfsen.

Han forklarer at med Angus kan du forvente deg mer marmorering enn med Limousin. Da får du i stedet et lysere kjøtt som ikke har like mye marmorering.

Til nå har biffkjøtt vært et samlebegrep for de møreste biffene fra storfe, og hovedsakelig kommet fra storferasen norsk rødt fe.

Kjøttet i den nye serien kommer fra fem europeiske raser som avles opp i Norge. Rasene er avlet frem i generasjoner for sine gode kjøttegenskaper, og skal være spesielt godt egnet til saftige og møre biffer.

- Ved å beite ute i norsk natur og fôres på gress, får kjøttet fintrevlede muskler og blir dermed ekstra smakfullt og mørt, forteller informasjonssjef Eli Strand i Nortura.

Charolais rasen er kremgule i fargens, mens Lomousinrasen er gyllenbrune med lys mule.

Fredrik Sandberg / Scanpiz

I tillegg til at biffen er merket med hvilken rase kjøttet kommer fra, er det en skala fra én til seks som viser mørhetsgraden.

Lær deg navnene

Aberdeen Angus og Hereford: Smakfull, mørt og saftig kjøtt med god fettmarmorering. Fine muskelfibre og godt fordelt intramuskulært fett. Aberdeen er en skotsk rase, mens Hereford er britisk.

Charolais og Limousin: Mør, lys og mager kjøttkvalitet. God kjøttfylde med lite fett. Begge er franske raser.

Simmentaler: Smakfull, mørt og saftig kjøtt. God kjøttfylde med lite fett. Sveitsisk rase.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her