FØR OG ETTER: Vekten er ikke lenger en begrensning i hverdagen for Terje.

Svever høyt etter slankekur: Terje (31) har gått ned 35 kilo

Publisert: 2013-04-03 09:11

Timer med TV-spilling gjorde Terje Klungervik (31) så tung at han ikke klarte å holde følge med moren på tur. I dag hopper han fallskjerm!</p><p>

Nå er han 35 kilo lettere, og en aktiv fallskjermhopper!

Slik så Terje ut for 35 kilo siden. Ikke kjempestor, men i veldig dårlig form.

- Jeg fikk en skikkelig «wake-up call» i 2008 da jeg skulle gå en skogstur med moren min. Hun gikk i normalt tempo, men jeg klarte ikke å holde tritt. Jeg sto faktisk og ventet i skogen på min bestefar på over åtti år som startet ti minutter etter oss. Han gikk i det tempoet jeg klarte å følge.

Etter denne episoden gikk Terje på vekten. Den viste sjokkerende 99 kilo. Terje er 169 cm høy, og med den vekten hadde han en BMI på 34,7, som tilsvarer sterk overvekt eller fedme.

Ble sprek som få

Vernepleieren fra Trondheim er nå en aktiv fallskjermhopper, og går fra de fleste i turløypene i Bymarka.

Det hadde han aldri trodd for seks år siden, da var det TV-spill som opptok mesteparten av fritiden.

– Jeg vekslet mellom å studere, jobbe og spille TV-spill. Jeg kunne spille i åtte timer i strekk. Når man spiller online med andre spillere, bruker man ikke mye tid på å lage mat. Sier du at du skal være borte i to minutter, har du den tiden på å hive i deg noe spiselig. Det gikk mye i cola og fastfood for å holde konsentrasjonen oppe.

Helse var aldri i fokus før det ble et problem. Terje brydde seg ikke om maten var sunn eller usunn, så lenge det smakte godt.

– Jeg kunne bake et lass av kanelboller og spise fem stykker på en kveld.

Til slutt sa det stopp.

Tips fra mor

Terje er mer energisk etter at han kvittet seg med alle de ekstra kiloene. Her er han stylet av Vektklubb i G-star jeans (1199 kr), dressjakke fra Valient (1099) fra Carlings,T-skjorte fra Rockmerch (249 kr) og Noodles jet high sko fra Shoe-bar (799 kr). Styling: Tom Greni.

Moren tipset ham om Vektklubb.no, da hun selv hadde gode erfaringer med tjenesten. Det første Terje gjorde som Vektklubb-medlem var å bytte ut cola med cola zero.

– Det tok tre måneder å venne seg til lettbrus. Jeg hatet det og syntes smaken var forferdelig. Men det er kun en vanesak og nå føler jeg omvendt, at vanlig brus ikke smaker godt.

Terje skjønte at han tidligere hadde spist alt for mye mat.

– Men jeg hadde aldri i verden klart å gå ned i vekt bare ved å spise salat. Jeg hadde ikke holdt ut i lengden om jeg ikke kunne spise den maten jeg liker. Jeg har i grunn ikke endret hva jeg spiser, jeg spiser fortsatt spagetti, taco og hamburger, bare i mindre porsjoner enn jeg gjorde før.

For å gå ned i vekt ved å endre kostholdet har Terje jobbet mye med det mentale.

– Det handler mest av alt om å trene opp viljestyrken. Det er nyttig å lære seg at det ikke er farlig å være sulten av og til, man må jo ikke være stappmett hele tiden. Dessuten har jeg øvd meg på ikke å løpe til butikken hver gang jeg får lyst på noe godt.

Terje har alltid vært slank av natur og var en av de få som dro inn i militæret tynn som en flis, og kom ut igjen med en del ekstra kilo - takket være ett år med kjøkkentjeneste.

- Det å være rundt mat fra klokken seks om morgenen til seks om kvelden førte til mye unødvendig spising.

Annonse
kampanje

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og ukentlige menyforslag.

Må tåle å være litt sulten

For å gå ned i vekt ved å endre kostholdet har Terje jobbet mye med det mentale.

- Det er viktig å være streng mot seg selv og ikke finne på unnskyldninger. Det er faktisk ingen som tvinger meg til å spise, det er bare jeg alene som må ta ansvar for mine egne handlinger.

Et visdomsord på facebook tente en ny motivasjon i han: «Når var siste gang du kunne si at dette er første gang jeg har prøvd?».

Han begynte på swingkurs, meldte seg inn i NTNU Fallskjermklubb og i år gikk han på ski for første gang på 15 år.

- Jeg ville presse meg ut av komfortsonen. Å kaste seg ut av et fly er definitivt ikke komfortabelt. Etter et tandemhopp bestemte jeg meg for å gjennomføre kurs og sertifisering slik at jeg kan hoppe alene uten instruktør.

Dette fullførte Terje i fjor sommer. Se ham hoppe i fallskjerm her

- Det er vektbegrensninger på hvilken fallskjerm du har lov å hoppe med. Fra august til februar i 2013 gikk jeg fra å veie 84 kilo til 64,5 kilo, som var målet mitt. Nå kan jeg hoppe med den fallskjermen jeg vil. Utfordringen etter vektreduksjonen er nå å holde seg i samme vektklasse, men dette bruker jeg som motivasjon til å holde på min nye livsstil.

- Det er vektbegrensninger på hvilken fallskjerm du har lov å hoppe med ut ifra hvor mye du veier. Nå kan jeg hoppe med den fallskjermen jeg vil, sier Terje Klungervik. Her hopper han ut av et Turbo Finist-fly over Oppdal.

Bruker naturen fremfor treningssenter

Vekten er ikke lenger en begrensning i hverdagen for Terje. Selv om hans nye hobbyer innebærer fart og spenning er det fremdeles gåturer som er den aktiviteten Terje gjør mest av.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli glad i å gå tur. Da jeg var på mitt tyngste holdt jeg på å dø bare av tanken på å røre litt på meg. I starten av livsstilsomleggingen begynte jeg å gå noen små turer, men det var i hovedsak kostholdet som gjorde at jeg gikk ned i vekt.

Etter hvert har det blitt mange turer i bymarka i Trondheim, og Terje prøver å gå helst en mil av gangen i snitt to ganger i uken, noen ganger oftere. For tre år siden prøvde Terje seg på sine første løpesteg.

- Jeg sprang mellom to lyktestolper, og gikk mellom åtte. Gradvis økte jeg lengden med løping til jeg klarte å springe én kilometer uten stopp. I dag kan jeg fint løpe én mil, men veien hit har vært lang.

For tredje år på rad skal Terje være med på St. Olavsloppet, som går fra Østersund i Sverige til Trondheim. Løpet er en fire dagers landeveisstafett. Terje løper for Trondheim kommune avdeling Heimdal- og Kattemboa.

- Vårt motto er «Vi løper i kommunalt tempo». Det viktigste er ikke å vinne, men å delta, spesielt på banketten.

- Jeg har fått god støtte fra familie og venner og fått mye skryt for hvor mye jeg har gått ned. Jeg føler at jeg har fått mer energi til å gjøre nye ting, og ikke bare sitte foran dataen hele dagen og døse. En annen fordel med å veie mindre er at jeg faktisk klare å gå fra de fleste på tur nå, og jeg får mindre vondt i ryggen og knærne når jeg løper.

Med en vekt på 64,5 kilo har Terje en BMI på 22,6, og befinner seg i kategorien normalvektig.

Les om flere som har lykkes i Vektklubb.no:

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

19 timer

19minutter

39 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her