Nordmenn har det siste året spist 31656 tonn snacks: Overvektig av genfeil

Inga Ragnhild Holst
Publisert: 2012-09-26 15:51

Noen føler at de legger på seg bare de kjenner duften av en kake. Forklaringen kan være en mutasjon på genene viser ny forskning.

- Vi har mye å gjøre, da må matlagingen gå fort, sier Stein Erik Hæg (42) fra Mo i Rana, og plukker med seg Grandiosa. Trine Sandberg planlegger innkjøpene sine. Og de er alltid sunne.

Ketil Born og Annemor Larsen

Den internasjonale studien viser at en feil i cellenes signalsystem gjør at energiomsetningen i kroppen ikke virker optimalt. Det er en antenne eller reseptor som heter GPR120 som gjør denne viktige jobben i kroppen vår.

Forskerne undersøkte derfor antennen både hos mus og hos 6942 sterkt overvektige mennesker. I musene slo de ut reseptorene deres og ga dem fet mat.

Da ble musene tykke og fikk fettlever. Samtidig studerte de genet for GPR120 hos de overvektige menneskene.

Da fant de ut at denne genmutasjonen ga 60 prosent større risiko for fedme.

- Det er funnet over 400 gener som påvirker appetitten, energistoffskiftet i kroppen og lysten til å være i aktivitet, sier Kjetil Retterstøl, førsteamanuensis i ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo til VG.

- Dette er nyttig kunnskap som kan brukes til å utvikle medisin mot overvekt. Det kan være mye verdt for medisinselskapene, for markedet er stort.

Arv eller miljø?

Globalt er 1,46 milliarder mennesker overvektige. Settes grensen ved overvekt ved BMI på 25 eller høyere, er fire av ti nordmenn overvektige. Men det er ikke genene alene som bidrar til fedme, mener Retterstøl.

- Det er en glidende overgang mellom arv og miljø. Er du disponert for fedme, kan du gjøre mye for at ikke genene skal ødelegge for deg.

Nordmenn kjøper enorme mengder snacks. Ifølge Nielsen Scantrack, som analyserer omsetningen i norsk dagligvarehandel, kjøpte nordmenn snacks for 3,45 milliarder kroner. Dette utgjør 31 656 tonn, opp 606 tonn i forhold til tilsvarende periode i fjor. Og vi bare elsker potetgull, til sammen ble det kjøpt utrolige 12 424 tonn av dette produktet som inneholder mellom 400 og 500 kalorier per 100 gram.

BARE MÅ HA DET: Stein Erik Hæg sier han er avhengig av Coca-Cola, men vil gjerne slutte. Da han forsøkte sist, gikk han raskt ned i vekt. Nå skal han igjen forsøke å gå litt ned i vekt, men det vanskelig å slutte med kosen.

Ketil Born

En av dem som er glad i snacks, er Stein Erik Hæg (42) i Mo i Rana. I handlekurven går det både Grandiosa, brus og sjokolade.

- Jeg tror nok at for de fleste er dårlige matvaner som gjør at folk blir tykke. Jeg er selv sjokoholiker og avhengig av cola. Pizza går det mye av fordi det går raskt, sier Hæg til VG.

Han veier 110 kilo, men nå skal ekstrakiloene bort.

- Det er egentlig ikke så mye som skal til. Jeg kuttet ut cola en periode og da gikk jeg ned mye.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Menn er tyngst

Det er ikke bare kaloriene du putter i deg og genene som påvirker vekten. Fedmen fordeler seg ulikt mellom landsdeler og kjønn. Menn i Nordland, Troms og Finnmark er landets rundeste, mens kvinner i Oslo er landet slankeste.

En annen fersk undersøkelse der helsesøstre målte vekt og livvidde på 3 500 tredjeklassinger i ti norske fylker, viser at 21,4 prosent av barna i de mest usentrale strøkene har fedme, mens bare 14 prosent av bybarna har det.

- Hvis man skal kunne gjøre noe med fedmen, må man innse at det handler også om kultur og trender, sier Kjetil Retterstøl.

Hjemme hos Trine Sandberg på Fjellhamar, like nord for Oslo, er det lite sjanse for at noen skal legge på seg. Hun har gjort seg kjent med bloggen, Trinesmatblogg.no, hvor hun skriver om sunn og rask hverdagsmat.

- Jeg tror fedme skyldes både miljø og gener. Mange tror for eksempel at det tar lang tid å lage mat. Det tar ikke lengre tid å lage en sunn middag enn det tar å varme opp en ferdigpizza, sier Trine Sandberg til VG.

- Jeg har tre barn og jobber som jurist, så jeg har ikke mer tid enn andre, sier hun og putter rødbeter, laks og bringebær i handlekurven sin.

TRINES KURV: Rødbeter, vårløk, sitroner og gulrøtter er noen av de ingrediensene jurist og matblogger Trine Sandberg bruker til hverdags. Den eneste ferdigmaten Trine kjøper, er sushibrett.

Annemor Larsen / VG

Treningsgen

Blant de mange genene som påvirker vekten vår, finnes det også gener som kan påvirke lysten til å bevege seg, forklarer Kjetil Retterstøl.

- Derved kan man ha få en lavere terskel for å røre på seg. Det finnes også gener som påvirker appetittreguleringen og gjør at noen har vanskeligere for å tøyle lystene sine. Suget er rett og slett sterkere.

MATPLAN: Jurist og blogger bak Trinesmatblogg.no planlegger innkjøpene sine. Høyt utdannede kvinner er landets slankeste.

Annemor Larsen / VG

Hos Grete Roede sier folk av og til at de kan ha gener som gjør at de legger lettere på seg:

- Du kan bruke det som en unnskyldning eller et utgangspunkt til å ta grep, sier Jeanette Roede, kommunikasjonssjef i Grete Roede.

Hun mener at folk i dag har flere kosedager enn hverdager.

- Det er kos fra fredag til søndag. Det er påskefeiring og vi begynner med julemat allerede i november. Barna feirer bursdager flere ganger. Kos deg gjerne, men prøv å få fem hverdager og to kosedager, sier Roede og oppfordrer:

- Ta lørdagen tilbake!

Dette spiser vi - egentlig

En bolle inneholder 278 kcal.

Linn Cathrin Olsen / VG

Mange er opptatte av å spise sunt. Men statistikken viser at mange av oss spiser mye sukker.

- Det ble solgt 63 millioner boller fra norske kiosker og bensinstasjoner i fjor. Hver rosinbolle inneholder 278 kalorier. Til sammenligning er det 118 kalorier i en 100 grams indrefilet.

- Vi bruker dobbelt så mye penger på sukkerholdig mat som på fisk. Gjennomsnittshusholdningen brukte i 2007-09 hele 6.166 kroner per år på sukker, sjokolade og brus, mens de brukte 2.950 kroner på fisk. I perioden 1997-99 brukte husholdningene 4.696 kroner på søtsaker.

- Vi har de siste 52 ukene kjøpt snacks i dagligvarehandelen for 3,45 milliarder kroner. Hele 45 prosent av snacksen var potetgull.

Kilder: Grete Roede, Statistisk sentralbyrå, Nielsen Scantrac

Fedmen koster flesk

Med fedme følger hjerte- og karsykdom, diabetes og flere krefttyper.

Disse sykdommene belaster verdens helsebudsjetter. USA brukte et sted mellom fire og syv prosent av helsebudsjettene til å dekke fedmerelaterte sykdommer.

I tillegg regner man der med ekstrautgifter til tidligpensjon og redusert effektivitet. WHOs generaldirektør Margareth Chan trakk i fjor frem at u-land vil være ekstra utsatt når også deres befolkning legger på seg og dermed pådrar seg de fedmerelaterte sykdommene.

Kilder: The Lancet, WHO

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her