Kneprotese

Publisert: 2007-04-16 15:06

Jeg har nylig utført artroskopi av kneet og fikk tilbakemelding om at all brusk var slitt vekk. Menisken var ok, og jeg hadde mye "tareskog". Ikke vet jeg så mye om dette, men beskjeden jeg fikk var at det eneste som kan hjelpe mot mine smerter er kneprotese. Jeg er kun 44 år, og de mente jeg var alt for ung. Og tanken skremmer meg! Er det mulig for meg å trene opp kneet til å holde i mange år til? Forslag til hva jeg skal gjøre?<br /><br />Hilsen ei som ble litt deppa.<br />


Ja, det var ungt å få slitasje i så stor grad som det du beskriver!! De måtte vel ha sett dette på røntgen før operasjonen? Sannsynligvis har de vel tatt bort det verste av det som var ødelagt, skrapt bort litt taggete kanter i håp om at kneet vil holde noen år til.
Er det flere i familien med slitasjeplager fra hofter og knær er det nærliggende å anta at dette er arvelig belastning. Kanskje du i tillegg har hatt et yrke der du står og går mye, og har økt slitasjerisiko på den måten?
Det er nok dessverre slik som de sier, at til slutt er nok eneste løsningen en kneprotese. Man ønsker imidlertid alltid å utsette det så lenge som mulig. Det må jo da være så smertefullt at du ikke har noe alternativ.
Fysioterapi pleier å ha en bra forebyggende og smertelindrende effekt, sammen med forsiktig trening. Det bør være hovedsaklig i regi av en fysioterapeut, så du ikke overbelaster kneet. Du får da en rekvisisjon fra legen din der det står medisinsk treningsterapi og en for behandling. De fleste fysioterapeuter har treningsutstyr også.
I tillegg er det et nytt svært nyttig medikament som heter glukosamin, som jeg håper du er satt på av legen din. Dette "smører" leddet, gir større smertelindring og bygger faktisk opp brusk og kan utsette operasjon og protese lenge. Ibux og andre former for betennelsesdempende kan du bruke ved behov.
Du bør for øvrig få deg gode sko med støtdempende såler og gå minst mulig på asfalt og mest mulig i skog og mark!
Stå på, det er mulig å utsette dette her! Dessuten er det ingen katastrofe skulle det bli så ille at operasjon er eneste løsning. Jeg har pasienter som har måttet få både hofte og kneproteser når de er rundt 50-årene, og de er blitt komplett smertefri og arbeidsdyktige etterpå. Protesene varer opp til 20 år (og må da eventuelt skiftes) eller livet ut, så opp med smilet, dette skal nok gå bra!

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Venter på operasjon

Venter på operasjon

Sitter her med en kneskade og venter på operasjon (forhåpentligvis). Vridde kneet for seks uker siden og MR-bildene viste en kneskål litt ute av posisjon, samt avrivninger i senen opp til lårmuskulaturen. Fikk ikke time videre med ortoped før om fem uker.<br /><br />Hva kan jeg gjøre? Klarer ikke å gå nedoverbakker eller noe hopp eller sprett. Må nesten ta med at jeg bor i en bygd som er en stor skråning, så det er bare oppover eller nedover bakker der. Er så fortvila for ting tar tid, og ikke får jeg gått ut å trille eller noe. Har du noen gode treningstips til meg?<br /><br />Hilsen fra Anette<br />

Knær og jogging

Knær og jogging

Jeg har begynt å jogge litt, men merker at jeg får litt vondt i knærne mens jeg løper og dagen etterpå. Jeg er usikker på om dette skyldes "dårlige knær", og at jeg derfor ikke bør jogge. Eller om det er muskler og brusk som reagerer på ny treningsform? Jeg blir ikke støl andre steder, men får ubehag over og ved siden av kneskålene. <br /><br />Jeg er i begynnelsen av 30-årene, er ikke overvektig, og trener en del spinning og styrke. I sistnevnte aktivitet merker jeg ingenting i knærne, I tillegg går jeg mye i hverdagen. Når jeg deltar på høyintensitet aerobictimer hender det at jeg kjenner en litt "sliten" følelse i knærne. Jeg har ganske nye joggesko og aerobicsko til den treningen.<br /><br />Bør jeg være forsiktig med jogging, eller tror du det kan være noe som vil gå over etter hvert? Jeg har hørt at fysioterapeuter snakker om at brusk "trenes opp" når den belastes, og selv om det er ubehagelig, så er det rett og slett bra for kroppen.<br /><br />Jeg vil ikke ødelegge knærne mine, men synes det er moro å variere treningen. Hva skal jeg gjøre?<br /><br />Vennlig hilsen Line<br />

Knær og jogging

Knær og jogging

Jeg har begynt å jogge litt, men merker at jeg får litt vondt i knærne mens jeg løper og dagen etterpå. Jeg er usikker på om dette skyldes "dårlige knær", og at jeg derfor ikke bør jogge. Eller om det er muskler og brusk som reagerer på ny treningsform? Jeg blir ikke støl andre steder, men får ubehag over og ved siden av kneskålene. <br /><br />Jeg er i begynnelsen av 30-årene, er ikke overvektig, og trener en del spinning og styrke. I sistnevnte aktivitet merker jeg ingenting i knærne, I tillegg går jeg mye i hverdagen. Når jeg deltar på høyintensitet aerobictimer hender det at jeg kjenner en litt "sliten" følelse i knærne. Jeg har ganske nye joggesko og aerobicsko til den treningen.<br /><br />Bør jeg være forsiktig med jogging, eller tror du det kan være noe som vil gå over etter hvert? Jeg har hørt at fysioterapeuter snakker om at brusk "trenes opp" når den belastes, og selv om det er ubehagelig, så er det rett og slett bra for kroppen.<br /><br />Jeg vil ikke ødelegge knærne mine, men synes det er moro å variere treningen. Hva skal jeg gjøre?<br /><br />Vennlig hilsen Line<br /><br />

Kandidat til Vektklubbs kåring av Årets Medlem 2012: Linett Bjørkto (26)

Kandidat til Vektklubbs kåring av Årets Medlem 2012: Linett Bjørkto (26)

- Jeg har velegentlig vært overvektig siden 8. klasse på ungdomsskolen, etter en sykkelulykke hvor jeg fikk et veldig komplisert brudd i venstre ankel og var gjennom et par operasjoner. Dette skjedde helt i begynnelsen av skoleåret i helt ny klasse på helt ny skole, og derfor fikk jeg heller aldri noen venner. Jeg ble klassens utstøtte, og når man over lengere tid går og får vite at man ikke er verdt å snakke med og ikke er verdt noen ting, begynner man jo smått om senn å tro på det selv også. Samtidig som jeg hadde denne dumme ankelen min, med nerveskade og seneskade og sterkt nedsatt bevegelighet i halve foten.

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her