De ser søte ut, og det er de også. For mens palmeoljen er borte, og melet har blitt grovere er sukkermengden fremdeles skyhøy, på lik linje med annen kjeks.
De ser søte ut, og det er de også. For mens palmeoljen er borte, og melet har blitt grovere er sukkermengden fremdeles skyhøy, på lik linje med annen kjeks. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Blir en kjeks sunn dersom man tar bort palmeoljen og bruker fullkornhvetemel?

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-08-13 15:52

De fleste vet at kjeks hører til matgruppen «kosemat». Har Sætre likevel klart å forvandle disse barnekjeksene til et litt sunnere alternativ?

Gjende har kommet med en ny variant av Sætres velkjente Gjendekjeks som jeg har testet og satt under lupen.

Innhold:

Gjende eventyrkjeks er en pakke små kjeksfigurer som først og fremst appellerer til familiens yngste medlemmer. Eventyrkjeksene inneholder mindre salt, sukker og fett enn Gjende original, og er fri for palmeolje. Det står tydelig på pakningen at kjeksen har 51 prosent fullkorn. Ved å se på innholdsfortegnelsen ser jeg at kjeksen også inneholder sukker (nummer to på ingredienslista), hvetemel, vegetabiske oljer av solsikke, shea og kokos, naturlige kostfiber (hva er forresten det Sætre?), sirup (altså enda mer sukker), natron og salt, i tillegg til emulgator (soyalecitin) og aromaer.

PRIS: Cirka 35 kroner for en pakke med 175 gram kjeks.
PRIS: Cirka 35 kroner for en pakke med 175 gram kjeks. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Smak:

Joda, dette smaker som den velkjente Gjendekjeksen. Jeg må innrømme jeg synes de er gode, og mine tre små jenter i alderen snart tre år til fem år utbryter spontant at kjeksene var kjempegode, så det er slett ikke noe å si på smaken. Mor selv synes kanskje kjeksene er i overkant søte, men så er vel ikke en 36 år gammel matkritisk ernæringsfysiolog Sætres hovedmålgruppe heller… Søte, gode kjeks som burde falle i smak hos de fleste barn (og mange voksne). Men er det noe sunt da?

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Sætre jobber med å erstatte palmeolje i alle sine kjeks, og har kommet langt på vei. Utstrakt bruk av palmeolje har vært i søkelyset de siste årene, først og fremst fordi det medfører miljøskadelig nedhogging av regnskog, men også fordi det er en olje som er full av mettet fett. All ære til Sætre for at de vil redusere bruken av palmeolje, men denne palmeoljen må da erstattes med noe, og det kan være vanskelig å finne oljer som gir de riktige bakeegenskapene og den riktige smaken. Noe mettet fett må det derfor være for å kunne lage sprø, holdbare kjeks.

I Gjende eventyrkjeks er det brukt olje av solsikke, shea og kokos. De to sistnevnte har mye mettede fettsyrer og brukes først og fremst for å gjøre kjeksene sprø (og gi god smak), mens solsikkeolje er en olje med mye umettede fettsyrer. Totalt inneholder eventyrkjeksene 16 gram fett per 100 gram hvorav 6 gram er mettet fett.

De som har fulgt med i media hva angår ernæring de siste årene har nok fått med seg at ekspertene strides om mettet fett er så farlig som tidligere antatt, og hva som er et passende fettinntak. Det de samme såkalte ekspertene derimot ikke er så uenige om, er at sukkerinntaket bør begrenses i hele befolkningen. Disse kjeksene inneholder sukker, dessverre mye sukker, omtrent 20 prosent. Det er mye. Kjeksene er svært søte, så min påstand, og bønn til Sætre er at de kunne lagd disse kjeksene med mindre sukker uten at det ville gått nevneverdig utover smaken.

Fire kjeks veier kun 10 gram, noe som gir 44 kcal. En akseptabel liten snack for et vektklubbmedlem som har lyst på noe søtt.
Fire kjeks veier kun 10 gram, noe som gir 44 kcal. En akseptabel liten snack for et vektklubbmedlem som har lyst på noe søtt.

Les også: Søtere liv uten sukker?

Kjeksene er bakt med fullkornhvetemel noe som gjør at kostfiberinnholdet er høyt, hele 14 gram per 100 gram. Dette er på linje med grove knekkebrød, men kjeksene bør altså ikke forveksles med knekkebrød selv om de er grove! Eventyrkjeksene inneholder 0,6 gram salt per 100 gram, det er akseptabelt. Til sammenligning inneholder for eksempel Tom og Jerry kjeks, også denne fra Sætre, mer enn dobbelt så mye salt per 100 gram, nemlig 1,5 gram, og det er mye.

Det skal godt gjøres å lage slike søte, sprø kjeks sunne. Det er kanskje heller ikke hovedpoenget med kjeks, kjeks er å anse som et nytelsesmiddel, ikke en hverdagsmatvare. Når man først skal ha en søt kjeks, altså som «lørdagsgodt» eller kos en sjelden gang, så vil det være å foretrekke å velge disse med fullkorn og mye kostfiber framfor tilsvarende kjeks bakt på kun hvetemel, mer fett og enda mer sukker og salt, noe som er tilfellet for den originale Gjendekjeksen.

Kjeksene er gode, og kanskje hakket sunnere enn mange andre «dessertkjeks», men sunne vil jeg ikke akkurat kalle de. De er imidlertid små, så fire kjeks blir kun 10 gram, noe som gir 44 kcal. En akseptabel liten snack for et vektklubbmedlem når søtsuget river.

Næringsinnhold

per 100 gram vare

440 kcal, 16 gram fett hvorav 6,1 gram mettet fett, 60 gram karbohydrat hvorav 21 gram enkle sukkerarter, 7,7 gram protein, 14 gram kostfiber og 0,6 gram salt.

Sammenlignet med lignende kjeks:

• Sætre bokstavkjeks: 420 kcal, 12 gram fett hvorav 1,6 gram er mettet fett, 63 gram karbohydrat hvorav 19 gram enkle sukkerarter, 7,9 gram protein, 12 gram kostfiber og 1,5 gram salt.

• Sætre Tom og Jerry: 450 kcal, 13 gram fett hvorav 1,8 gram er mettet fett, 76 gram karbohydrat hvorav 30 gram er enkle sukkerarter, 5,8 gram protein, 1,3 gram kostfiber og 1,5 gram salt.
• Freia sjokojungel: 495 kcal, 21 gram fett hvorav 10,5 gram er mettet fett, 70 gram karbohydrat hvorav 33 gram enkle sukkerarter, 6,4 gram protein, 2 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
• Gjende original: 480 kcal, 19 gram fett hvorav 7,1 gram er mettet fett, 69 gram karbohydrat hvorav 23 gram enkle sukkerarter, 6 gram protein, 3,4 gram kostfiber og 0,7 gram salt.

(Sætre har foreløpig ikke svart på henvendelse om nøyaktig mengde tilsatt sukker eller differensiering av oljene som er brukt.)

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Andre matvarer matspaneren har testet:

Fullkornschips - sunnere potetgull?

Kokosolje er verre en palmeolje

Vårruller med grønnsaker

Slik lager du en kjøttfri taco med soya-«kjøttdeig»

Hjemmebakt brød i form

Kremet risotto som ikke er for fet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her