Matspaneren: Findus creamy coconut wok
Har det kanskje blitt litt mye pølser og burgere på grillen i sommer? Har du lyst på noe litt sunnere, men som samtidig er skikkelig raskt og lettvint? Matspaneren har testet wokblanding med ferdig saus.
Kort og godt: Nei, det er alle komponentene på middagstallerkenen som avgjør sunnhetsgraden. Middagsbasen thai red curry er i seg selv er verken spesielt sunn eller usunn. Tilsett mer grønnsaker så blir det vektvennlig, slår matspaneren fast!
Tidligere i år dukket det plutselig opp tre nye middagsbaser i kjøledisken som skal gjøre det litt enklere å lage «saus» til middager. Jeg har testet thai red curry fra meieriprodusenten Tine. I tillegg finnes ferdigbasene arrabiata pastasaus og base for fiskegryte.
Middagsbasen med Thai red curry-smak inneholder blant annet kokosmelk, grønnsaker og eksotiske smakstilsetninger som ingefær, sitrongress og rød karripasta. Selv skal du kun tilsette stekte biter av kyllingfilet og koke ris til.
Det er bittelitt grønnsaker i middagsbasen, blant annet gulrøtter, fennikel, sjalottløk og vannkastanjer. Men delt på 3-4 porsjoner blir ikke dette særlig mye grønt og det monner lite med tanke på de anbefalte «fem om dagen», hvorav minst tre porsjoner bør være grønnsaker.
Tips: For å øke grønnsaksinnholdet i middagen kan du servere med for eksempel salat eller dampet brokkoli, eller gjøre som meg: bland inn en mengde friske, oppkuttede grønnsaker i gryteretten.
Sausen hadde litt sting, nok til at mor syntes den var spennende, men lite nok til at også barna på tre og seks år likte den. Basen har karakteristiske asiatiske smaker av ingefær, lime og sitrongress. Jeg syntes retten smakte godt og spicy, samtidig som den passer hele familien, og det skulle kanskje bare mangle med tanke på at mesterkokk Karla Siverts har vært med på å utvikle retten.
De ekstra grønnsakene jeg valgte å tilsette gjorde gryteretten mer fargerik og knasende.
Som det meste av ferdigmat så inneholder også denne retten en del salt, men når basen blandes med (usaltet) kyllingkjøtt og grønnsaker så vil saltinnholdet per porsjon bli akseptabelt. En fjerdedel av middagsbasen vil gi deg et saltinntak på cirka 1,6 gram (maks anbefalt daglig inntak av salt er 5 gram).
Som i de fleste middagsretter er det sammensetningen av de ulike komponentene som avgjør sunnhetsgraden. Middagsbasen i seg selv er verken spesielt sunn eller usunn, men gjør du som jeg og tilsetter mye grønnsaker i tillegg til kyllingfilet, så vil retten totalt sett bli en sunn og rask middag.
Du kan også gjøre retten enda sunnere og mer næringsrik ved å bytte ut den hvite risen med for eksempel kokte poteter, søtpoteter, quinoa, byggryn eller belgfrukter. Kyllingbitene kan også byttes med biter av fisk eller hvorfor ikke satse på en kjøttfri middag og bytte kyllingen med et vegetarisk alternativ som Quorn i biter som ligner på kylling. Her er altså mange muligheter hvis du rasker med deg en ferdig middagsbase i handlekurven.
Av de tre middagbasene fra NÅ-serien til Tine vurderer jeg Thai red curry og fiskegryten som sunnere alternativer enn Arrabiata pastasaus ettersom denne basen inneholder bacon og skal tilsettes kjøttdeig. Helsedirektoratet anbefaler at vi begrenser inntaket av rødt kjøtt og kjøttprodukter til maks 500 gram i uka. Du kan selvsagt også gjøre denne retten mye sunnere selv ved å bytte kjøttdeigen med ulike oppkuttede grønnsaker som for eksempel gulrot, løk, fennikel, squash og paprika, samt velge fullkornspasta framfor hvit pasta.
Pris: cirka 50 kroner for en pakke middagsbase på 500 gram beregnet til 3-4 porsjoner.
Per 100 gram base
Energi: 107 kcal
Fett: 7,7 gram
Karbohydrat: 6,5 gram
Protein: 2,1 gram
Kostfiber: 1,6 gram
Salt: 1,3 gram
Per porsjon som tilberedt etter anvisning (125 gram base, 100 gram kylling og 160 gram kokt ris): 423 kcal, 11 gram fett, 49 gram karbohydrat, 31 gram protein, 2,5 gram kostfiber og 1,8 gram salt
Tine NÅ Arrabiata middagsbase, per 100 gram base: 110 kcal, 8,4 gram fett, 6,2 gram karbohydrat, 2,3 gram protein, 1,3 gram kostfiber og 0,8 gram salt
Tine NÅ Fiskegryte middagsbase, per 100 gram base: 117 kcal, 8 gram fett, 9 gram karbohydrat, 1,8 gram protein, 1,2 gram kostfiber og 1,3 gram salt
Følg matspaneren på instagram: @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no
Søtpotetfries, bedre enn pommes frites?
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har det kanskje blitt litt mye pølser og burgere på grillen i sommer? Har du lyst på noe litt sunnere, men som samtidig er skikkelig raskt og lettvint? Matspaneren har testet wokblanding med ferdig saus.
Ferdigretter kan være et enkelt valg når du trenger mat kjapt. Det er særlig én egenskap du bør se etter blant supper og små ferdigretter for å velge smart og sunt.
Indisk curry er ofte en fest i munn, men her har ikke Findus truffet spikeren, synes Vektklubbs matspaner. Likevel, tommel opp for flere plantebaserte og veganske ferdigmatalternativer!
Fjordland har kommet med vegetariske salater for folk i farta. Matspaneren testet de tre ulike variantene.
Suppe er fint for deg som ønsker en lett og mager middag. Endelig er det mulig å finne suppevarianter som ikke er så salte at det svir i munn.
Suppe er en god, sunn og mager middag. Nå har matspaneren testet ferdigsuppene fra suppemerket Mere suppe, der én porsjon gir deg hele to av «5 om dagen».