Sausen er det «sting» i, men grønnsakene måtte matspaneren tilsette selv. En viktig forutsetningen for at middagen skal bli sunn. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Kan spicy saus gjøre middagen sunnere?

Publisert: 2016-05-10 11:17

Kort og godt: Nei, det er alle komponentene på middagstallerkenen som avgjør sunnhetsgraden. Middagsbasen thai red curry er i seg selv er verken spesielt sunn eller usunn. Tilsett mer grønnsaker så blir det vektvennlig, slår matspaneren fast!

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, tester sunnhetsgraden av nye matvarer i artikkelserien «Matspaneren».

Tidligere i år dukket det plutselig opp tre nye middagsbaser i kjøledisken som skal gjøre det litt enklere å lage «saus» til middager. Jeg har testet thai red curry fra meieriprodusenten Tine. I tillegg finnes ferdigbasene arrabiata pastasaus og base for fiskegryte.

Innhold:

Middagsbasen med Thai red curry-smak inneholder blant annet kokosmelk, grønnsaker og eksotiske smakstilsetninger som ingefær, sitrongress og rød karripasta. Selv skal du kun tilsette stekte biter av kyllingfilet og koke ris til.

Det er bittelitt grønnsaker i middagsbasen, blant annet gulrøtter, fennikel, sjalottløk og vannkastanjer. Men delt på 3-4 porsjoner blir ikke dette særlig mye grønt og det monner lite med tanke på de anbefalte «fem om dagen», hvorav minst tre porsjoner bør være grønnsaker.

Tips: For å øke grønnsaksinnholdet i middagen kan du servere med for eksempel salat eller dampet brokkoli, eller gjøre som meg: bland inn en mengde friske, oppkuttede grønnsaker i gryteretten.

Hvordan smaker det?

– Jeg brukte to pakker middagsbase, men i stedet for å doble kyllingmengden tilsatte jeg heller mye grønnsaker.

Sausen hadde litt sting, nok til at mor syntes den var spennende, men lite nok til at også barna på tre og seks år likte den. Basen har karakteristiske asiatiske smaker av ingefær, lime og sitrongress. Jeg syntes retten smakte godt og spicy, samtidig som den passer hele familien, og det skulle kanskje bare mangle med tanke på at mesterkokk Karla Siverts har vært med på å utvikle retten.

De ekstra grønnsakene jeg valgte å tilsette gjorde gryteretten mer fargerik og knasende.

Hvor sunt er det?

Skal du like gjerne bruke tid på å gjøre retten sunnere, som å kutte opp grønnsaker, er det kanskje like lett å lage red curry selv? Det kan du lage av kokosmelk, red curry paste og ønskede krydder.

Som det meste av ferdigmat så inneholder også denne retten en del salt, men når basen blandes med (usaltet) kyllingkjøtt og grønnsaker så vil saltinnholdet per porsjon bli akseptabelt. En fjerdedel av middagsbasen vil gi deg et saltinntak på cirka 1,6 gram (maks anbefalt daglig inntak av salt er 5 gram).

Som i de fleste middagsretter er det sammensetningen av de ulike komponentene som avgjør sunnhetsgraden. Middagsbasen i seg selv er verken spesielt sunn eller usunn, men gjør du som jeg og tilsetter mye grønnsaker i tillegg til kyllingfilet, så vil retten totalt sett bli en sunn og rask middag.

Du kan også gjøre retten enda sunnere og mer næringsrik ved å bytte ut den hvite risen med for eksempel kokte poteter, søtpoteter, quinoa, byggryn eller belgfrukter. Kyllingbitene kan også byttes med biter av fisk eller hvorfor ikke satse på en kjøttfri middag og bytte kyllingen med et vegetarisk alternativ som Quorn i biter som ligner på kylling. Her er altså mange muligheter hvis du rasker med deg en ferdig middagsbase i handlekurven.

Av de tre middagbasene fra NÅ-serien til Tine vurderer jeg Thai red curry og fiskegryten som sunnere alternativer enn Arrabiata pastasaus ettersom denne basen inneholder bacon og skal tilsettes kjøttdeig. Helsedirektoratet anbefaler at vi begrenser inntaket av rødt kjøtt og kjøttprodukter til maks 500 gram i uka. Du kan selvsagt også gjøre denne retten mye sunnere selv ved å bytte kjøttdeigen med ulike oppkuttede grønnsaker som for eksempel gulrot, løk, fennikel, squash og paprika, samt velge fullkornspasta framfor hvit pasta.

Pris: cirka 50 kroner for en pakke middagsbase på 500 gram beregnet til 3-4 porsjoner.

Tilberedt slik som foreslått på pakken, bare med enda mer grønnsaker.

Næringsinnhold:

Per 100 gram base
Energi: 107 kcal
Fett: 7,7 gram
Karbohydrat: 6,5 gram
Protein: 2,1 gram
Kostfiber: 1,6 gram
Salt: 1,3 gram
Per porsjon som tilberedt etter anvisning (125 gram base, 100 gram kylling og 160 gram kokt ris): 423 kcal, 11 gram fett, 49 gram karbohydrat, 31 gram protein, 2,5 gram kostfiber og 1,8 gram salt

Tine NÅ Arrabiata middagsbase, per 100 gram base: 110 kcal, 8,4 gram fett, 6,2 gram karbohydrat, 2,3 gram protein, 1,3 gram kostfiber og 0,8 gram salt

Tine NÅ Fiskegryte middagsbase, per 100 gram base: 117 kcal, 8 gram fett, 9 gram karbohydrat, 1,8 gram protein, 1,2 gram kostfiber og 1,3 gram salt

Følg matspaneren på instagram: @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Hvor sunt er egentlig kaviar?

Søtpotetfries, bedre enn pommes frites?

Er det mulig å lage sunn nugatti?

Er skyr kokos det optimale mellommåltidet for slankere?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her