SLANKEMAT: Helt vanlige matvarer som brød, egg, frukt og melk er blant de matvarene Vektklubbs medlemmer loggfører i kaloridagboken - og som får de ned i vekt.

Vektklubb 10 år - har slanket bort 946 tonn!: Disse vanene får nordmenn ned i vekt

Publisert: 2015-05-26 07:11

175 000 personer har lykkes med å gå ned i vekt med VGs slanketjeneste. At det er kalorikontroll som skal til for å finne trivselsvekten, er det liten tvil om.

HELSETOPP: Helsedirektør Bjørn-Guldvog gratulerer Vektklubb på 10-årsdagen.

Vektklubb.no, som baserer seg på Helsedirektoratets offisielle råd om kosthold og trening, ble lansert for nøyaktig 10 år siden. I løpet av tjenestens levetid har medlemmene registrert matvarer i kaloridagboken hele 122 millioner ganger, og loggført 9,9 millioner treningstimer, noe som tilsvarer omtrent 2000 ganger joggende rundt ekvator. Resultat: Norges befolkning er blitt 946 tonn lettere.

– Vi takker for det gode arbeidet Vektklubb har gjort i 10 år, og gratulerer med dagen. Det er viktig med gode støttespillere som bidrar med saklig informasjon og motivasjon i folkehelsearbeidet, sier Helsedirektoratet-toppsjef Bjørn Guldvog.

Se de 3 suksessfaktorene som kjennertegner de som lykkes med livsstilsendring lenger ned i saken!

Vanlig mat

Ser vi på de mest populære matvarene som er registrert av medlemmene i Vektklubb er det «helt vanlig» mat som topper listen:

Design: Kristine Tesdal / VG
 1. Grovbrød
 2. Eple
 3. Banan
 4. Vann
 5. Skummet melk
 6. Gulrot
 7. Kokt skinke, pålegg
 8. Kaffe, filter
 9. Agurk
 10. Egg

På treningssiden er det aktivitetene lett gange, gå raskt, lett styrketrening, sykling ute, spinning, jogging og gå med barnevogn som får opp pulsen til medlemmene på slanking.

FOREBYGGENDE HELSE: Avdelingsdirektør i helsedirektoratet, Henriette Øien, mener politikerne må ta grep for å forebygge overvekt.

– Man må ikke ta på seg treningsklær og gå på treningsstudio for å være fysisk aktiv. Ta trappen, la bilen stå, ta med en ryggsekk til butikken når du skal handle, gjør små grep som funker for de fleste, oppfordrer Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Den norske befolkning blir bare fetere og fetere. Rapporter viser at 53 prosent av nordmenn er overvektige, det vil si har en BMI (kroppsmasseindeks) over 25. Tilknyttet Vektklubb er flere av landets ledende fageksperter på fedme og slanking, samtidig er alle rådene som gis basert på forskning.

Helsedirektoratets Øien påpeker at flere piler likevel peker rett vei.

– Sukkerforbruket har gått ned, hovedsakelig fordi vi drikker mindre sukret brus. Vi spiser mer frukt, grønt og fisk som er svært positivt for helsen. Dessverre er usunn, fet og energirik mat også svært tilgjengelig til alle døgnets tider, og ofte til en rimelig pris. Det blir fort mange fristelser som det kan være vanskelig å stå imot, sier hun.

Ny mediehverdag

VG-SJEF: Torry Pedersen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG er mest stolt av at Vektklubb.no bygger på vitenskapelig dokumenterte råd.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør, Torry Pedersen er mest stolt av at tjenesten er vitenskapelig basert.

– Vektklubb driver seriøs formidling av råd for å få en helsemessig sunn vekt. Vi har bidratt med enormt mye folkeopplysning på dette feltet, sier Pedersen og trekker spesielt frem tidligere redaksjonell leder Nina Schmidts innsats i å bygge opp klubben.

Så langt har Vektklubb bidratt med 175 millioner kroner til Norges største mediehus. Pengene brukes blant annet til å finansiere viktig og ressurskrevende journalistikk, i et tøft mediemarked der de tradisjonelle inntektskildene som avissalg og annonsesalg stadig synker.

Jakten etter nye digitale inntektskilder var bakteppet for oppstarten av VGs slanketjeneste, påpeker Pedersen.

Anbefalt fordeling av næringsstoffer i kostholdet: 10-20 % protein, 25-40 % fett og 45-60 % karbohydrater. Vektklubb gjør det enkelt å følge Helsedirektoratets kostanbefalinger og ta tilbake kontrollen over vekten.

– Våre gode kolleger i Aftonbladet hadde allerede gjort en grundig utredning på hva det var mulig å ta betalt for på nett, det var betting, porno og slanking. De to førstnevnte var utelukket for VG å drive med, sier Pedersen.

Pedersen som var ansvarlig redaktør på VG Nett, og Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør for papiravisen, bestemte etter nøye vurdering og samarbeid med Norges fremste fedmeeksperter at VG skulle satse på en tjeneste som kunne dekke det enorme informasjonsbehovet som da eksisterte, og kombinere dette med smarte verktøy som kunne hjelpe brukerne til å få et mer helsebringende kosthold og atferdmønster. Vektklubb så dagens lys 25. mai 2005.

– Det har vært hundrevis av dietter og slankemetoder opp gjennom årene. Vi har konsekvent holdt oss til at det som gir varig vektnedgang og livsstilsendring er sunnere kosthold og mer mosjon, ingenting annet.

De beste rådene

Det amerikanske vektregisteret har over 10 000 medlemmer og publiserte nylig en rapport som forteller historiene til dem som lyktes har klart å holde vekten. Dette er de tre største suksessfaktorene:

 1. Personene er i fysisk aktivitet minst én time hver dag, for eksempel ved å gå en lang tur eller trene.
 2. De veier seg regelmessig og tar konsekvensene hvis de har gått opp i vekt, enten ved å spise mindre, trene mer osv.
 3. De har gjennomført varige endringer i kostholdet med mindre fett og sukker.
Design: Kristine Tesdal / VG

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Hva bør du spise for å gå ned i vekt?

4 måter å styrke skjelettet

Slik får du et tidseffektivt døgn med sunn mat og trening

Forumvennene i Vektklubb har vært uvurderlige

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her