Matspaneren tester Smudi pålegg
Lerum har lansert et nytt pålegg, en slags smoothie i smørbar form til brødmåltidet. Hvor sunt er det egentlig? Vektklubbs matspaner har smakt og testet.
Lerum har nå kommet med et nytt syltetøy uten tilsatt sukker med hele åtti prosent frukt/bær.
Syltetøyet er søtet med sukralose. Sukralose er et søtstoff som er framstilt av vanlig sukker, men som er forandret på en slik måte at det gir søtsmak uten å tilføre kalorier.
Syltetøyet er et godt alternativ for deg som liker å bruke syltetøy på brødskiva, men som helst vil redusere inntaket av sukker og kalorier. Lerum skriver på sine hjemmesider at dette er et syltetøy som "gir en unik smaksopplevelse av ekte frukt og bær #2013naturen kan nærmest kjennes på smaken".
Det synes jeg Lerum har helt rett i! Jeg har smakt to varianter av syltetøyet, nemlig eple- og pæresyltøy og fersken- og appelsinsyltetøy. Syltetøyet smaker som lett søtet frukt, og det lave kaloriinnholdet gjør at det nesten er som å putte ren frukt rett på skiva.
Ikke verst spør du meg. Jeg gleder meg til å smake de to andre syltetøytypene med jordbær og bringebær/eple.
Næringsinnhold per 100 gram vare: 64 kcal, 0,4 gram protein, 19 gram karbohydrat (hvorav 10 gram fra frukten) og 0,1 gram fett.
En spiseskje syltetøy på 20 gram gir bare 13 kcal.
Pris fra 22 til 25 kroner.
Her er kaloriinnholdet i andre lett-syltetøy:
1 ss Lerums uten tilsatt sukker, 13 kcal
1 ss appelsinmarmelade lett, Nora, 30 kcal
1 ss eplemos m. biter, lett, Nora, 22 kcal
1 ss jordbærsyltetøy lett, Nora, 26 kcal
1 ss boysenbærsyltetøy lett, Nora, 26 kcal
1 ss appelsinmarmelade Heistad uten sukker, 4 kcal
1 ss jordbærsyltetøy Heistad uten sukker, 5 kcal
Av klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Redaksjonen i Vektklubb.no tilføyer
Det kunstige søtstoffet sukralose bekymrer miljøforskere. Det er målt sukralose i sjøen flere steder i Norge, viser målinger gjort av Norsk institutt for luftforskning (NILU).
- Sukker er en viktig energikilde for livet på jorden. Søte smaker gir også viktige signaler til organismers næringssystem, og vi kan bare spekulere i hvilken grad sukralose kan påvirke økosystemene i vann, sier seniorforskerne Christian Dye og Martin Schlabach ved NILU i en artikkel på NILUs egne nettsider.
85 prosent av stoffet går gjennom våre tarmkanaler uten å bli tatt opp - og stoffet skylles derfor rett ut i sjøen med urinen.
Forskerne understreker at stoffet ikke er farlig for mennesker og dyr, men er bekymret for hvordan stoffet vil påvirke livet i vannet, ettersom renseanleggene ikke klarer å rense bort sukralosen.
Anslagsvis slippes det ut mellom seks og syv tonn sukralose i miljøet årlig.
Ettersom flere og flere produkter, som Lerums nye syltetøy, søtes med sukralose, antas denne mengden å øke.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lerum har lansert et nytt pålegg, en slags smoothie i smørbar form til brødmåltidet. Hvor sunt er det egentlig? Vektklubbs matspaner har smakt og testet.
Kanskje det nærmeste du kommer hjemmelaget syltetøy fra butikken, men hvor sunt er det?
Er du blant de som bekymrer deg litt over sukkerinnholdet i ketchup? Idun har nå kommet med en nøkkelhullsmerket ketchup uten verken tilsatt sukker eller kunstig søtning.
Nå har jo puls satt søkelys på at aspartam ikke er så bra som vi ønsker å tro. Merker selv at jeg er klarere i hjernen og magen er ikke så oppblåst uten dette kunstige søtstoffet. Men gjelder dette alle kunstige søtstoff? Har gått over til å bruke Splenda men er litt usikker på om dette er noe bedre alternativ?<br /><br />Hilsen fra Lotte
Lavt sukker- og kaloriinnhold gjør denne yoghurten, og andre sukkerreduserte yoghurter, til et sunt valg.
Bedre enn sukkerholdig brus, konkluderer matspaneren. Men det er et men ...