Kulden brenner kalorier

Jørn Kaalstad
Publisert: 2012-06-07 13:34

Her er en kald nyhet som varmer folk som slanker seg.

BRRRRRENNER FETT: Bading i kaldt norsk sommervann er bra for fettforbrenningen, mener amerikanske forskere.

ROGER HARDY/SAMFOTO

Savner du den gode varmen fra pinsehelgen? Vel, i det kjølige juniværet kan du i hvert fall trøste deg med at du brenner flere kalorier!

Amerikanske diabetesforskere har nemlig funnet ut at kulde stimulerer det brune fettet i kroppen. Og, det er bra fordi det brune fettet brenner kalorier!

Les mer om studien her

Brunt fettvev finnes naturlig i kroppen og består av celler som forbrenner fett for å produsere varme og for å holde kroppstemperaturen oppe. Forskerne ved Joslin Diabetes Center ville finne ut hva som trigger det brune fettet. Tidligere har man trodd at det ble aktivert av virkestoffet efedrin.

Bivirkninger

Efedrin, som er et slimløsende middel, har blitt brukt som et slankemiddel fordi det bidrar til å øke forbrenningen av kalorier. Men, stoffet har bivirkninger, og er derfor ikke egnet som slankemiddel. Denne studien viser at efedrin slett ikke har noen gunstig effekt på det brune fettet, ifølge Science Daily.

Forskere har i årevis forsøkt å finne virkestoffer som aktiverer det brune fettet - uten hell. Men, den gode nyheten, i hvert fall for oss som bor i polare strøk, er at kulden virker!

I studien, som er støttet av det nasjonale amerikanske helseinstituttet, ble et utvalg testpersoner gitt injeksjoner med efedrin, mens et tilsvarende utvalg ble påsatt kuldevester. En kontrollgruppe ble injisert med saltvann.

Etter to timer målte man aktiviteten i det brune fettet hos testpersonene ved hjelp av CT-scanner.

Ifølge Science Daily fant forskerne ut at testpersonene som hadde fått efedrin og saltvann hadde uendret aktivitet i det brune fettet, mens personene med kuldevester hadde oppnådd en betraktelig økning i aktiviteten i det brune fettet.

Kuldevester

Interessant nok viste studien også at efedrin-injeksjoner og kuldevester førte til like høy kaloriforbrenning hos testpersonene.

Det betyr at efedrin gir økt kaloriforbrenning - men ikke på grunn av at det stimulerer det brune fettet.

Studien konkluderer med at forskerne bør lete etter virkestoffer som etterligner kuldens gunstige effekt på kroppens brune fett. Et slikt stoff vil i så fall være et bivirkningsfritt bidrag til å bekjempe den vestlige verdens fedmeproblem, ifølge Science Daily.

En annen løsning kan være å designe spesielle kuldevester, foreslår de amerikanske forskerne.

I Norge vil det i store deler av året trolig være tilstrekkelig å kle seg litt lettere...

Hva mener du om dette? Skriv din kommentar på våre facebooksider.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Bli med Vektklubb på en spennende og sunn treningsreise til Island. Med på turen blir vår motivasjonsekspert Øyvind Hammer. LES MER OG SE PROGRAMMET HER

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her