Debatten om ultraprosessert mat handler også om hvordan matindustrien og markedsføring kan påvirke våre matvalg.
Debatten om ultraprosessert mat handler også om hvordan matindustrien og markedsføring kan påvirke våre matvalg. Foto: Getty Images/iStockphoto

Ernæringseksperter uenige: Skal ultraprosessert mat få eget kostråd?

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-11-17 14:42

Debatten om ultraprosessert mat raser i Norge. Mens noen mener det bør komme et eget kostråd om denne typen mat, mener andre at begrepet er for upresis og favner mat som også gir helsegevinster.

De siste ukene (og året) skal det godt gjøres å overse avisoverskrifter, scrolle gjennom feeden eller slippe unna en lunsjsamtale om ultraprosessert mat.

Det er en økende bekymring for at vi spiser for mye ultraprosessert mat, som kan ha negative helseeffekter og til og med gjøre deg avhengig. Slik har det blusset opp en debatt i kostholds-Norge:

Bør nasjonale helsemyndigheter komme på banen med et eget kostråd om prosessering av mat, når Helsedirektoratet legger frem oppdaterte kostråd til neste år?

Dette strides ekspertene om:

JA: Det hevdes at det er en sterk sammenheng mellom et høyt inntak av ultraprosessert mat og økt risiko for livsstilssykdommer. NOVA-klassifiseringen er utviklet for å dokumentere helsekonsekvensene når kostholdet påvirkes av en profittdrevet industri.

NEI: NOVA-klassifiseringen er for upresis og favner mat som også gir helsegevinster. Det hevdes at vi ikke vet nok om sammenhengen mellom ultraprosessert mat og økt risiko for livsstilssykdommer.

Se mer om NOVA-klassifiseringen nederst i saken.

Matvarer som er opplagt usunne og som vi ofte forbinder med ultraprosessert mat.
Matvarer som er opplagt usunne og som vi ofte forbinder med ultraprosessert mat. Foto: Getty Images

Vektklubb har snakket med flere kostholdseksperter som gir deg sitt syn på debatten. Om du blir klokere eller mer forvirret gjenstår å se, for enkelt er det ikke.

Sunt eller usunt?

Noe det strides om er klassifiseringen og kriterier for hva som gjør noe ultraprosessert og ikke bare prosessert.

– Ultraprosessert mat omfatter mange matvarer, både de som er opplagt usunne, men også matvarer som vi kanskje ikke ser på som så usunne, og som vi kanskje egentlig med fordel kan spise, sier klinisk ernæringsfysiolog, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll.

– Jeg tror det blir vanskelig å fraråde hele gruppen ultraprosessert mat fordi den er såpass stor, sier klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Eli Anne Myrvoll.
– Jeg tror det blir vanskelig å fraråde hele gruppen ultraprosessert mat fordi den er såpass stor, sier klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Eli Anne Myrvoll. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hurtigmat, frossenpizza, pølser, brus, snacks og godteri er mat vi alle vet vi bør spise mindre av. Svært bearbeidet med lite hele råvarer, med tilsetningsstoffer og smaksforsterkere som skal gi helt spesielle egenskaper. Denne maten kategoriseres som ultraprosessert.

Forsket på tilsetningsstoff: Funn overrasket forskere

Men det samme gjør også en del grovbrød, knekkebrød, yoghurter og magre meieriprodukter. Mat som de tradisjonelle kostrådene sier vi fint kan spise. Det er dette som gjør begrepet omdiskutert.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Bearbeider mer og mer

– Selv er jeg mer opptatt av den usunne delen av ultraprosessert mat, og at vi stadig prosesserer maten vår mer og mer, sier Myrvoll.

Hun understreker at det fortsatt er mye vi ikke vet innen forskningen på ernæring og hvilke mekanismer som spiller inn i sykdomsutvikling, sier hun og utdyper:

– Vi vet lite om det er det ene tilsetningsstoffet, matens struktur, om det er fryktelig mange ingredienser eller hva det er med den sterkt bearbeidede maten som kan se ut som har uheldige helseeffekter, sier Myrvoll.

Slakter trenddrikk: – Dette er «ultraprosessert vann»

– Ernæringsforskning er kjempevanskelig. Så når Helsedirektoratet gir råd, da skal de vite ganske mye om det, sier hun.

Ubehandlet eller minimalt prosessert mat som frukt, grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter, fisk, egg og kjøtt.
Ubehandlet eller minimalt prosessert mat som frukt, grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter, fisk, egg og kjøtt. Foto: iStockphoto

Samtidig har hun ikke noe problem med å fremme mer hjemmelaget mat, og står valget mellom to produkter er det den med kortest ingrediensliste og mest råvare som handler i Myrvolls egen handlekurv.

Mener vi har dekkende kostråd

– Den ultraprosesserte maten som er uheldig for oss er allerede dekket med andre kostråd, sier Jacob Juel Christensen. Han er klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Universitetet i Oslo og mener at det ikke trengs et eget råd spesifikt om ultraprosessert mat.

Han trekker frem eksempler:

– Som å begrense mengden bearbeidet kjøtt, velge matvarer med mindre salt og unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Spis variert: Se Helsedirektoratets kostråd

– Vi er alle enige om at det er bra å spise mest mulig råvarer, frukt og grønt, understreker Jacob Juel Christensen.
– Vi er alle enige om at det er bra å spise mest mulig råvarer, frukt og grønt, understreker Jacob Juel Christensen. Foto: Viveca Carina Susann Knudsen / Universitetet i Oslo

Spørsmålet er om NOVA-kategoriseringen fanger opp noe mer enn det som kan forklares ved at en god del av denne maten er kaloririk og næringsfattig.

– Etter vi har tatt i bruk NOVA-klassifiseringen i forskning ser vi at prosessering har betydning for kvaliteten på maten, sier Susann Stave. Hun har master i samfunnsernæring og jobber i Barnematbyen.

Hun var en av dem som sto skuffet igjen da Nordisk råd for ernæring utelot et eget kostråd om ultraprosessert mat i våres.

– Vi lever i det som kalles et fedmefremmende samfunn, der de usunne valgene er de enkleste valgene, sier Susann Stave.
– Vi lever i det som kalles et fedmefremmende samfunn, der de usunne valgene er de enkleste valgene, sier Susann Stave. Foto: Ida Bjørvik / Privat

– Poenget med NOVA-klassifiseringen er ikke å sammenligne grovbrød med boller, eller å finne ut hvilke fiskekaker som er ultraprosessert, sier Stave og fortsetter:

– NOVA-klassifiseringen er et forskningsverktøy og ble laget for å undersøke hva som skjer når en befolkning går fra et tradisjonelt kosthold til et industrialisert.

Matmiljøet vårt har endret seg

Statistikk viser at flertallet i Norge er overvektige eller har fedme. Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere advart mot en forverring av overvekt og fedme i Europa. Samtidig slår WHO fast at det ikke er mangel på viljestyrke som er grunnen til at vektpilene peker oppover, men at det snarere er et samfunnsproblem.

– Jeg er veldig overrasket over at fagfolk ikke har sett at NOVA-klassifiseringen og den dokumentasjonen vi har fått, er ekstremt verdifull å bruke opp mot helsemyndigheter og politikere som tar beslutninger, som dokumentasjon på at matmiljøet vi har fått er usunt og at vi må gjøre noe med det, sier Simon Erling Nitter Dankel, som er professor i ernæring ved Universitetet i Bergen.

– Det er utrolig dumt at den nyanseringen står i veien, for dette kan brukes aktivt til å si at nå må vi virkelig ta tak i det problematiske matmiljøet vi har, sier professor Simon Erling Nitter Dankel.
– Det er utrolig dumt at den nyanseringen står i veien, for dette kan brukes aktivt til å si at nå må vi virkelig ta tak i det problematiske matmiljøet vi har, sier professor Simon Erling Nitter Dankel. Foto: Jørgen Barth

Dankel mener det er en tapt mulighet at de som utvikler kostrådene ser bort ifra globaliseringen, kommersielle drivkrefter og påvirkning. Et eget kostråd kan legge føringer mot matindustrien til å lage bedre mat mot oss.

– Vi trenger åpenbart reguleringer av matindustrien, for det er ingen som kommer til å trekke seg tilbake selv, sier Stave.

– Men denne reguleringen og arbeidet med å gjøre matproduksjon og matsystemene våre bedre, det kan vi helt fint gjøre uten NOVA-klassifiseringen og begrepet ultraprosessert mat, mener Christensen.

Og da sikter han til at det er bedre å gi kostråd rettet mot matvaregrupper og ikke skjære alt som er bearbeidet over en kam.

Drives av profitt

– Mange henger seg veldig opp i grenseovergangen mellom prosessert og ultraprosessert, men i forskningen må man lage skille en plass. Da har man sagt at det som skiller ultraprosessert fra prosessert, er en mer omfattende prosessering der hensikten er profitt, sier Dankel.

Han er også utdannet matteknolog og vet en ting eller to om matproduksjon. Enkelt forklart har industrien to mekanismer i produksjonen for å skape profitt:

– Enten å spare penger ved å bytte ut eller bruke mindre næringsrik råvare eller å trigge til økt forbruk, og som regel begge deler, forklarer Dankel.

Med de billige ingrediensene hvetemel, sukker, vegetabilsk fett og tilsetningsstoffer kan industrien lage tusenvis av ulike matvarer, som for eksempel ulike varianter av søt kjeks.
Med de billige ingrediensene hvetemel, sukker, vegetabilsk fett og tilsetningsstoffer kan industrien lage tusenvis av ulike matvarer, som for eksempel ulike varianter av søt kjeks. Foto: iStockphoto

En rykende fersk analyse, publisert i tidsskriftet Globalization and Health, har sett på hvordan motiver som profitt har påvirket og endret matindustrien når det gjelder utviklingen av ultraprosesserte produkter.

– Hovedfunnene er at ultraprosessering har blitt en hovedstrategi for profittmaksimering innen det industrielle matsystemet, forklarer Dankel.

Dette har igjen gitt aktørene som driver ultraprosessering betydelig makt i form av ressurser og evner til å spre seg globalt, aggressiv markedsføring og lobbyvirksomhet, med hensikt om å forme matsystemene og forbruksmønstre i sin favør.

Else Kåss Furuseth ber om endring: – Skjerp dere!

Salget bestemmer

Som Vektklubbs matspaner legger Eli Anne Myrvoll stadig nye matvarer under lupen for å undersøke hvor sunne de er, slik at vi som forbrukere kan ta mer opplyste valg.

Test av leverpostei: Mister pusten av ingredienslisten

I over ti år har Myrvoll testet hundrevis av matnyheter. Mange produkter med kort levetid, selv om de både er et sunnere valg og mindre bearbeidet enn lignende produkter.

– Et produkt jeg savner er Niste fra Rørosmeieriet, men den ble nok for dyr for folk flest.

Ble for dyr og tatt av markedet.
Ble for dyr og tatt av markedet. Foto: Eli Anne Myrvoll

Mellommåltidet besto av økologisk yoghurt med lite tilsatt sukker samt müsli, og kostet 28 kroner i 2018.

– Da blir det nok lett til at man velger en Go’morgen-yoghurt som ofte er på tilbud til under halve prisen, sier Myrvoll.

NOVA-klassifiseringen:

Gruppe 1 – Ubehandlet eller minimalt prosessert mat: Helt ubehandlet mat som frukt, grønnsaker, bær, sopp, kjøtt og egg. Inneholder også mat hvor uspiselige deler er fjernet og mat som er tørket, most, kokt, fryst, vakuumpakket eller utsatt for andre prosesser som ikke tilfører salt, olje eller fett.

Gruppe 2 – Prosesserte kulinariske ingredienser: Matvarer basert på gruppe 1-varer og ingredienser som er vanlig å bruke i matlaging. For eksempel salt, sukker, smør, honning eller eddik.

Gruppe 3 – Prosessert mat: Maten du får når du kombinerer varer fra gruppe 1 og gruppe 2. Har som regel to eller tre ingredienser. For eksempel saltede nøtter, røkt kjøtt, ost eller hjemmebakt brød.

Gruppe 4 – Ultraprosessert mat: Industrielt fremstilt mat med mange ingredienser der flere er uvanlige på kjøkkenet, for eksempel fargestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Ofte omfattende bearbeidet. For eksempel margarin, kjeks, brus, iskrem, pølser.

Kilde: FNs organisasjon for ernæring og landbruk

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her