Sunn matplan for hele uken
Spis helt vanlig mat og gå ned i vekt.
Hvis du ønsker å gå ned i vekt er noen justeringer i kostholdet veien å gå. Her er en matplan somviser deg hvordan du kan spise sunt og smart.
Sommerferien er over og mange gyver løs på hverdagen, rutiner og kanskje et håp om å kvitte seg med noen overflødige feriekilo på kjøpet.
Men vent litt før du tømmer kjøkkenskap for alt av kaloririke fristelser, og går til innkjøp av salat og grønnsaker.
– Skal du varig ned i vekt er det smartere å etablere vaner du kan leve med over tid, er rådet fra klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Enkelt kostholdsgrep: Så mye kalorier utgjør snacksen
– Små grep er derfor viktigere enn store endringer, sier ernæringsfysiologen.
Ramm har sett mange som brenner seg på at de tar i for mye.
– Fremfor å pine seg i noen uker og gjøre mange drastiske endringer man ikke trives med eller har mulighet til å fortsette med over tid, kan det være mye bedre å bare gå ett eller to skritt i en sunnere retning, forteller hun.
Det kan være lurt å tenke litt gjennom hva slags livsstil man ønsker å ha om tre måneder, ett år og tre år, ellers blir det vanskelig å holde unna de samme kiloene man slanker vekk.
I stedet for å kutte ut alt som er «usunt», kan man heller tenke at man bare skal spise litt mindre.
– For mange være stor hjelp i å finne den minste mengden kosemat, øl, burger, sjokolade eller annet man er spesielt glad i, som man kan være fornøyd med, sier kostholdseksperten og understreker det med å være fornøyd.
Dersom man har et høyt inntak av junk food, sukker, brus, alkohol eller snacks, så vil bare litt mindre mengde være bedre.
– Alle små skritt i sunnere retning vil hjelpe og ha effekt, forteller Ramm.
– Kroppen vår trenger næringsstoffer, vitaminer og mineraler hver dag for å opprettholde kroppens funksjoner og holde seg frisk, forklarer Ramm.
Dette får den gjennom maten vi spiser.
I praksis betyr det at det er visse matvaregrupper vi rådes av Helsedirektoratet til å spise hver dag (for eksempel frukt og grønt), og noen ukentlig (for eksempel fisk).
– Hvis du først fokuserer på alt det gode og næringsrike du bør spise, kan en naturlig konsekvens være at det blir mindre rom til de matvarene du forsøker å begrense, sier Ramm.
Helt konkret: Her er maten du bør spise hver dag
Nedenfor følger et menyforslag med helt vanlig mat du kan spise om du ønsker å forbedre kostholdet ditt eller gå ned i vekt. Oppskriftene er fra Vektklubbs oppskriftsdatabase og menyen er kvalitetssikret av klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Noen liker tryggheten og forutsigbarheten en kostholdsplan kan gi, andre liker å la seg inspirere og plukke opp noen tips. Det er ikke meningen at du må følge menyforslaget til punkt og prikke. Det viktigste er å spise sunn mat du liker. Alle er forskjellige og har ulike preferanser. Poenget med menyen er å vise at du kan ha et sunt kosthold, og gå ned i vekt, med helt vanlig mat i passe mengder.
Menyen gir til sammen litt i overkant av 1500 kcal, men det er individuelt hvor mye energi hver enkelt trenger hver dag.
Under oppskriftene kan du se oppsummering av anbefalte næringsstoffer i menyen.
Frokost (325 kcal):
1 porsjon havregrøt med eple, drue og mandler
Lunsj (425 kcal):
1 porsjon omelett med sjampinjong, løk og rucola
1 skive grovbrød med lettmargarin
2 glass skummet melk
Mellommåltid (180 kcal):
1 stk. knekkebrød med spicy magerost
0,5 stk. eple
1 beger skyr
Middag (460 kcal):
1 porsjon appelsinglasert ørret med blomkålris og spinat
Kveldsmat (165 kcal):
10 stk. cashewnøtter
2 stk. gulrot
0,5 stk. agurk
1 dl dipp av kesam og holiday kryddermiks
Sum: 1555 kcal
1 porsjon, 325 kcal, 2 min
35 gram havregryn
2 dl skummet melk
10 stk. mandler
0,5 stk. eple
10 stk. druer
1 ss cottage cheese
kanel
Slik gjør du det:
Bland havregryn og melk og varm i kjele eller mikro til grynene sveller til grøt. Tilsett mer væske om du ønsker. Topp med mandler, eple, druer, cottage cheese og kanel.
1 porsjon, 250 kcal, ca. 10 min
5 stk. sjampinjong
1 ts flytende margarin
2 stk. egg
2 ss vann
noen skiver paprika
noen skiver rødløk
1 neve rucola
Slik gjør du det:
Stek sjampinjongen i litt margarin og sett til side når ferdig.
Bland egg og vann og ha i den varme pannen. Når omeletten så vidt begynner å stivne, ha i tynne skiver av løk og paprika. Topp omeletten med stekt sopp og en neve rucola.
4 porsjoner, 460 kcal per porsjon, 30 min
750 g ørretfilet, uten skinn og ben
2 dl appelsinsaft, ferskpresset
2 ss sitronsaft
2 ss honning, flytende
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
2 kvaster timian
3 ts maisenna
tørket chili, knust
olje, til steking
salt og kvernet pepper
Tilbehør:
appelsin, skiver
1 stk. blomkål, revet til blomkålris
200 g spinat, renset, fersk
persille, hakket (kan sløyfes)
Slik gjør du det:
Skjær ørreten i fire jevne stykker og krydre stykkene med salt og kvernet pepper.
Varm litt olje i en stekepanne og stek ørreten raskt på begge sider (den skal fortsatt ha en «rå» kjerne). Løft fiskestykkene ut av pannen så lenge.
Slå vekk stekefettet og tilsett appelsinsaft, sitronsaft, honning, hvitløk, smør og timian. La det koke til mengden er omtrent halvert.
Rør maisenna ut i et par spiseskjeer vann eller appelsinsaft. Jevn sausen med maisenna til passe tykkelse (ikke sikkert du trenger alt).
Smak appelsinsausen til med salt og pepper og legg ørreten tilbake i pannen. Øs litt saus over hvert stykke og dryss over en klype chili. Pynt med noen tynne appelsinskiver og litt ekstra timian.
Stek blomkålrisen raskt (cirka 2–3 minutter) over høy varme i en stekepanne med litt olje. Krydre med salt og pepper og bland eventuelt inn litt hakket persille.
Fres spinaten over høy varme til den kollapser (rør gjerne med et hvitløksfedd festet til en gaffel – hvitløkgaffel), krydre med salt og pepper.
Legg blomkålris, spinat, ørret og saus pent på tallerkener og server.
1 porsjon, ca. 70 kcal, 1 min
1 dl mager kesam
1 ss holiday dipp kryddermiks
Mest populært: Dette spiser Vektklubb-medlemmer til middag
Ifølge kostrådene anbefales vi hver dag å spise:
I tillegg bør vi spise to til tre fiskemiddager i uken, og gjerne fiskepålegg, hvorav 200 gram fet fisk i uken.
Anbefalt: 5 porsjoner, det vil si 500 gram
1 stk. eple = 120 gram
10 stk. druer = 60 gram
2 skiver paprika = 50 gram
2 skiver løk = 30 gram
5 stk. sjampinjong = 75 gram
¼ blomkål = ca. 100 gram
Spinat = 50 gram
2 stk. gulrot = 140 gram
0,5 stk. agurk = 80 gram
Sum: 705 gram / 7 porsjoner
Anbefalt: 70–90 g
Havregrynsgrøt = 35 gram
1 skiver ekstra grovt brød = ca. 25 gram
1 stk. knekkebrød = 12 gram
Sum: 72 gram
Anbefalt: 3 porsjoner
2 dl skummet melk i havregrøten
1 glass skummet melk til lunsj
1 beger skyr
1 dl mager kesam
Sum: 4 porsjoner
Anbefalt: 1 neve nøtter (20 gram)
10 mandler i havregrøt
10 cashew til kvelds
Sum: 1 neve nøtter
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Spis helt vanlig mat og gå ned i vekt.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
Trenger du sunn matinspirasjon? Her er forslag til hva du kan spise til frokost, lunsj, middag og kvelds.
Ser du på kiloprisen og porsjonerer maten utover uken, kan det bli billig å spise sunt.
Vil du ned i vekt eller få bedre helse, kan noen få enkle kostholdsgrep gjøre underverker. Men det krever bevisste valg. Vektklubbs kostholdsekspert, Anette Skarpaas Ramm, deler sine beste tips:
Her får du en smakebit på menyer og oppskrifter fra Vektklubb.