Sara Johannessen Meek / VG

Sunne oppskrifter vi har lyst på etter ferien

Publisert: 2021-08-09 15:57

Det skal smake godt å velge sunt!

Sommeren er på hell, hverdagen vender tilbake og det samme gjør lysten på lett og sunn mat. Vi i Vektklubb er nok ikke alene om å ha kost oss med grillmat, noe godt i glasset og snacks litt oftere enn vanlig. Det er deilig med ferie, men det er jammen godt med rutiner og hverdagsliv igjen også.

– Mange veier seg etter ferien og tenker at de må gjøre noen drastiske endringer for å «rette opp» dersom det har blitt mye alkohol, snacks, store porsjoner, is, lite trening og sene kvelder, forteller Vektklubbs kostholdekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Tenker du mye på tallet på vekten anbefaler hun heller at du bruker en uke på å komme inn i rutiner du trives med, fremfor et altfor strengt kosthold eller treningsregime.

– Bruk heller tid på planlegging, matinnkjøp, matlaging og det å få inn noe fysisk aktivitet, råder Ramm.

Slik blir du sunnere: Små grep er viktigere enn store endringer

Fokuser på det du vil gjøre mer av, som å spise mer frukt og grønt, spise nok mettende mat og gjerne bruke mest mulig råvarer, drikke vann, bevege deg litt hver dag og få inn gode søvnrutiner, tipser hun.

Her har vi samlet sammen fem fristende oppskrifter, fulle av grønnsaker og gode næringsstoffer som gjør det enkelt å spise sunn mat som smaker godt.

Salat med bakt søtpotet og cottage cheese

Melk.no

Salat er mer enn en bolle med grønne salatblader. Bruker du mettende ingredienser som søtpotet, nøtter, kjerner og en proteinkilde som cottage cheese, blir salaten et måltid som du faktisk blir mett av. Grønnsaker er mat du kan spise et stort volum av uten at det gir mye kalorier. Så dersom du er glad i å spise store middagsporsjoner; less på med grønnsaker.

Gå til oppskrifte her (kun for Vektklubb-medlemmer)

Gresk salat med vannmelon og stekt halloumi

Sara Johannessen Meek / VG

En deilig og lett salat med masse smak. Her får du det søte fra vannmelonen, salt fra oliven og fylde fra grillet halloumiost. Spis gjerne med grovt brød eller tilsett litt pasta om du ønsker å bruke oppskriften som middagsrett.

Gå til oppskriften (kun for Vektklubb-medlemmer)

Smoothiebowl med mango og avokado

Frukt.no

Har du lyst på noe syrlig og søtt så er denne tropiske og fyldige smoothiebowlen noe for deg. Med avokado, valnøtter og havregryn får du en deilig tykk smoothie som både metter og gir nyttig næring. De gode fettkildene vil også bidra til et langsommere opptak av karbohydratene, og du kan dermed unngå en rask blodsukkerstigning. I smoothier, pureer og «mos», der frukten og bærenes struktur er brutt ned, kan opptaket av karbohydrater gå fortere enn om man hadde spist frukten hel.

Se oppskrifter her (kun for Vektklubb-medlemmer)

Brødskive med fiskekake og gulrot

Brodogkorn.no

Mange sverger til enkel og ujålete mat, rett og slett fordi det går raskt å lage, metter og hvis du er medlem av Vektklubb så er det fort gjort å loggføre i kaloridagboken. Grovt brød med fiskekake, majones og gulrot er suveren kombinasjon som både inneholder mye protein, sunt fett, fullkorn og en grønnsak.

Se næringsfordeling her (kun for VK-medlemmer)

Potetsalat med aspargesbønner og egg

Frukt.no

Fort deg og prøv denne salaten med nypoteter før sesongen er over. Nypotetene er ekstra saftige og fulle av smak jo ferskere de er. Sammen med aspargesbønner, sukkererter, varmrøkt laks, egg og en god sennepsdressing er middagen komplett.

Sjekk oppskrift her (kun for VK-medlemmer)

Grov pizza med grønnsaker

Melk.no

En sunn og god oppskrift på kosemat til helgen. Pizza med grov bunn og topping som består av grønnsaker. Om du liker kjøtt på pizzaen kan du for eksempel toppe med spekeskinke. Legg på etter pizzaen er ferdigstekt, sammen med ruccolasalat og pinjekjerner. Nam!

Se oppskrift her (kun for VK-medlemmer)

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her