Magnar Kirknes / VG

En ekstra porsjon, et ekstra kakestykke og litt julekonfekt?: Slik kan du takke nei i julen

Publisert: 2012-11-28 16:49

Julen byr på mange fristelser. Her gir vi deg forslag til hvordan du kan avstå fra de overflødige kaloriene.

Det skjer noe hver helg i desember. Julebord, familieselskap, avslutninger og fester. Det florerer av tilbud om fet julemat, søte julekaker, bakst, konfekt, marsipan, gløgg og andre kaloribomber. Selvfølgelig skal du kose deg i juleuken, men hvis julen starter allerede i slutten av november og varer til langt ut i januar, da bør du øve på hvordan du høflig, men bestemt, kan takke nei.

Les også: Kos deg i julen med bedre samvittighet

I forkant av et juleselskap kan det være lurt å bestemme seg for hvor mye du synes det er greit å spise. Vær realistisk. Kanskje én porsjon er riktig for deg? Én porsjon middag, én porsjon dessert og én alkoholenhet?

Står du ovenfor buffetbordet kan du velge mest av de sunneste og magreste rettene, men kun fylle på tallerkenen en eller to ganger. En tallerken med kald mat, og en tallerken med varm mat, så lenge tallerkene er av en moderat størrelse.

Planlegg den mengden du blir forbøyd med. Å bli stappmett og kvalm er jo ikke hyggelig. Det er jo ikke nødvendigvis slik at maten blir bedre jo mer vi spiser av den.

5 tips: Hold kiloene ute når julen ringes inn

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Vær ærlig

Fortell dine nærmeste at du jobber med å passe kaloriinntaket, og at du ikke ønsker å fornærme noen selv om du ikke smaker på absolutt alt. Fortell hvorfor dette er viktig for deg. Kanskje kan du ringe verten eller vertinnen før juleselskapet? Dette kan avverge ubekvemme situasjoner. I samme slengen kan du gjerne tilby deg å ta med en sunn rett til koldtbordet eller dessertborde om de ønsker det.

Når maten står på bordet

• Bestem deg for hvilken porsjonsstørrelse du blir fornøyd med. Gi kokken eller verten/vertinnen ros for den nydelige maten.

• Spis saaaakte, tygg maten godt og nyt hver bit. Tøm munnen før du tar neste bit, og legg ned bestikket en gang i blant.

• Drikk rikelig med vann og kjenn etter om du begynner å bli mett før du eventuelt forsyner deg igjen.

• Fokuser på det sosiale og den gode samtalen rundt bordet.

Magnar Kirknes / VG

Dessert eller ikke dessert?

Det kan også oppfattes som litt uforskammet dersom du brutalt avviser en dessert. Du kan for eksempel spise litt mindre til hovedretten slik at du kan smake på desserten. Det er ofte lettere å si ja til litt, enn å si nei. Bare pass på at det er du som styrer porsjonstørrelsene.

Hvis du skulle få spørsmålet om mer mat der du faktisk må avvise på stående fot kan du heller si «takk som byr, men jeg står over» fremfor «nei, takk». «Nei» er negativt ladet, så forsøk heller å vri ordlyden på en positiv måte.

Alternative varianter av «nei takk»

• Takk som byr! Jeg har fremdeles litt mat igjen på tallerkenen som jeg skal kose meg med.

• For et nydelig måltid, men nå er jeg mett. Tusen takk for et gastronomisk høydepunkt!

• En julekake til? Gjerne, kan jeg få den pakket inn til å ta med hjem?

• Maten var nydelig, du har overgått deg selv denne gangen. Spiser jeg mer nå må jeg forlate selskapet til fordel for en middagslur.

• Om jeg vil ha en pepperkakemann? Beklager, tåler ikke guttelus.

Jan Petter Lynau / VG

For mat-pusherne som aldri gir seg

De fleste vil respektere ditt høflige «nei takk», men du har også de som gjerne kontrer med «det må jo være lov å kose seg litt», eller «du som har gått så mye ned i vekt kan vel spise litt kake nå». Vær forberedt på å støte på disse kommentarene.

Enkelte kan oppfatte at du avstår fra å spise kaken de har bakt som en fornærmelse. Likevel skal du ikke behøve å måtte spise noe du ikke ønsker. Som regel blir de fleste tilfreds om man i det minste smaker på retten de ha laget.

Nina Bugge Øyen / VG

Gi en fruktkurv

Alle liker å få gaver! Siden det blir nok søte kaker og julebakst i desember kan det være en friskt avbrekk å gi bort en fruktkurv til vertskapet fylt opp frisk frukt, bær, grønt, nøtter og tørket frukt. Da er du også sikret at det er sunne alternativer tilgjengelig når kaffe og kakene serveres.

Jan Ovind / VG

Unngå ufine triks som å søle mat eller å gjemme mat i servietten. Dette er spesielt uheldig dersom servietten blir oppdaget på vei ned i søpla av verten eller vertinnen. Forsøk å være så ærlig og respektfull som mulig.

Dersom du starter julen på lillejulaften og avslutter på nyttårsaften så varer julen kun én uke. Da er det helt i orden å unne seg litt ekstra. I førjulstiden kan du forsøke så godt det lar seg gjøre å ta fornuftige valg, velge de magreste alternativene og prøve å være fysisk aktiv. Mange Vektklubb-medlemmer fokuserer heller på å holde vekten gjennom romjulen fremfor å gå ned i vekt. Da kan man slappe litt mer av og nyte julefreden.

Kilder: Reader's Digest, Mark's Daily Apple, Sparkpeople.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her