PROTEINHYSTERI: Proteiner er sjelden mangelvare i den norske befolkningen, men produktene er helt greie som et lite måltid på farta.
PROTEINHYSTERI: Proteiner er sjelden mangelvare i den norske befolkningen, men produktene er helt greie som et lite måltid på farta. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: YT Protein - enda et unødvendig proteinberiket produkt

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-03-02 09:27

Hvorfor ha ekstra proteiner i produkter som i utgangspunktet er nokså proteinrike? Et «vanlig», variert nordisk kosthold inneholder mer enn nok proteiner for folk flest, også for de som trener litt mer enn gjennomsnittet.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Det dukker stadig opp nye proteinrike produkter som puddinger, yoghurter og drikker i kjøledisken. Nå har Tine utvidet sin YT-serie med to proteinpuddinger og to proteinshaker. Yt er en serie som markedsføres spesielt mot de som trener.

Sjekk ut: Dette bør du spise før og etter trening

Innhold:

Yt protein er meieriprodukter hvor hovedbestandel er lettmelk. I tillegg er disse tilsatt ekstra melkeproteiner for et økt proteininnhold, smaksstoffer (aroma og evt. kakao), søtstoffer (acesulfam K og aspartam) og stabilisator (karregenan). Alle produktene er laktosefrie.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvordan smaker det?

Jeg synes ofte at produkter tilsatt kunstige søtningsmidler smaker nettopp litt kunstig med en karakteristisk ettersmak. I disse produktene synes jeg imidlertid Tine har vært flinke til å balansere søtsmaken mot andre aromaer slik at søtstoffsmaken ikke blir like framtredende som i enkelte andre sammenlignbare produkter. Smaksmessig synes jeg sjokoladeproduktene er mest tiltalende, noe som kanskje ikke er så overraskende for en sjokoladeelsker som meg.

Faktisk.no: Proteinpulver bygger ikke mer muskler enn vanlig mat

Hver av produktene inneholder under 150 kcal, og er dermed en fin liten mengde for et mellommåltid i forbindelse med trening. Antagelig ville du fått like mye ut av et glass melk og en banan...
Hver av produktene inneholder under 150 kcal, og er dermed en fin liten mengde for et mellommåltid i forbindelse med trening. Antagelig ville du fått like mye ut av et glass melk og en banan... Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Shaken med mango og puddingen med banan inneholder ikke ekte frukt, bare aroma, og smaken blir deretter, altså kunstig og i min gane; ikke god. Sjokoladepuddingen og –shaken inneholder derimot «ekte» kakao. Hvis jeg skal kjøpe noen av disse igjen blir det utvilsomt kakaovariantene. Men smak er jo som kjent individuelt, så her må du gjøre deg opp egen mening.

Treningsprogram: Løp dine første 5 kilometer

Hvor sunt er det?

YTProteinshake. Sjokoladevarianten inneholder 149 kcal per stykk og mangoshaken gir 144 kcal.
YTProteinshake. Sjokoladevarianten inneholder 149 kcal per stykk og mangoshaken gir 144 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

En fordel med melkeprodukter er at de inneholder både vitamin B 12, kalsium og jod, som er viktige næringsstoffer som dessverre mange i befolkningen kan få i seg litt lite av i kostholdet. Yt proteinprodukter inneholder relativt mye av disse næringsstoffene og kan slik sett bidra til et variert og næringsrikt kosthold.

Jeg har tidligere skrevet om lignende proteinprodukter og stilt meg litt kritisk til at man skal ha ekstra proteiner i produkter som i utgangspunktet er nokså proteinrike, som Styrk syrnet proteinrik melk, Skyr proteindrikk og Propud proteinpudding.

Yt Proteinproduktene markedsføres som små, raske måltider i forbindelse med trening.

Et «vanlig», variert nordisk kosthold inneholder mer enn nok proteiner for folk flest, også for de som trener litt mer enn gjennomsnittet, så spørsmålet er om det er nødvendig å bruke energi og ressurser på å proteinberike vanlig mat til normalt friske folk?

YT Proteinpudding. Den med sjokolade gir 141 kcal per beger, mens mango gir 137 kcal.
YT Proteinpudding. Den med sjokolade gir 141 kcal per beger, mens mango gir 137 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Jeg er en tilhenger av å spise mest mulig «vanlig» mat. Hvis man varierer kostholdet så vil man få i seg tilstrekkelig med både proteiner, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Men det er tydelig at det er et marked for slike proteinrike produkter ettersom det kommer stadig flere av disse. Det virker nærmest som det råder et slags «proteinhysteri» blant en del av befolkningen, hvor det er om og gjøre at alle måltider skal bestå av så mye proteiner som mulig.

Som et kjapt måltid på farta etter trening kan slike proteinprodukter være hensiktsmessige for noen, særlig for de som ikke har planlagt godt nok til å ha en ekstra matpakke med seg i veska, men sørg for ikke å basere kostholdet nesten utelukkende på slike produkter, da vil kostholdet bli både kjedelig og ensidig over tid.

Spis riktige proteinkilder: Dropp proteinbaren

Næringsinnhold per 100 gram og per enhet:

• Yt Proteinshake mango: 62 kcal, 0,8 gram fett, 4,6 gram karbohydrat, 9,1 gram proteiner og 0,23 gram salt. En shake á 220 ml gir 144 kcal og 21 gram proteiner.

• Yt Proteinshake sjokolade: 64 kcal, 1 gram fett, 4,7 gram karbohydrat, 9,2 gram protein og 0,26 gram salt. En shake á 220 ml gir 149 kcal og 21 gram protein.

• Yt proteinpudding sjokolade: 74 kcal, 1,5 gram fett, 4,7 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,19 gram salt. En pudding á 190 gram gir 141 kcal og 20 gram proteiner.

• Yt proteinpudding banan og vanilje: 72 kcal, 0,9 gram fett, 4,6 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,19 gram salt. En pudding á 190 gram gir 137 kcal og 20 gram proteiner.

For vanlig, friske mennesker som spiser helt normal mat, er det ikke nødvendig å proppe hvert måltid fullt med masse proteiner.
For vanlig, friske mennesker som spiser helt normal mat, er det ikke nødvendig å proppe hvert måltid fullt med masse proteiner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med lignende produkter:

NB! Produktene har ulik enhetsstørrelse • Propud sjokolade: 72 kcal, 1,5 gram fett hvorav 1,1, gram mettet fett, 4,6 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,28 gram salt.

• Skyr proteindrikk bringebær: 42 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat, 6 gram protein.

• Synnøve gresk yoghurt naturell: 71 kcal, 2 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 4,9 gram karbohydrat og 8,3 gram protein. En porsjon på 200 gram gir 142 kcal og 16,6 gram protein.

• Skyr jordbær og lime (tilsatt søtstoff): 58 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat og 10 gram protein. Et beger på 160 gram gir 93 kcal og 16 gram protein.

• Skyr kokos (tilsatt 4 prosent sukker): 77 kcal, 0,5 gram fett, 8 gram karbohydrat og 10 gram protein. Et beger på 175 gram gir 135 kcal og 17,5 gram protein.

• Tine yoghurt fyldig vanilje (tilsatt 5 prosent sukker): 83 kcal, 1,8 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 8 gram karbohydrat og 8,7 gram protein.

• Kesam mager naturell: 74 kcal, 1 gram fett, 4,3 gram karbohydrat og 12 gram proteiner.

• Tine Kvarg sitron (tilsatt søtstoff): 69 kcal, 0,9 gram fett, 4,3 gram karbohydrat og 11 gram protein. Et beger på 160 gram gir 110 kcal og 17,6 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram

Tidligere matvarer vi har testet:

Matspaneren: Roo'bar - økologisk, raw, vegan og glutenfri energibar

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Matspaneren: Er Matcha sunt?

Matspaneren: Kjedelig indisks vegancurry

Matspaneren: Mere suppe - proppfull av grønnsaker!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her