Hele 30 kilo skiller bildet til venstre fra bildet til høyre. Bettine setter ofte før- og etterbilder sammen for å se hvor langt hun har kommet i prosessen sin.
Hele 30 kilo skiller bildet til venstre fra bildet til høyre. Bettine setter ofte før- og etterbilder sammen for å se hvor langt hun har kommet i prosessen sin. Foto: Privat

Kandidat 3 til kåring av Årets Vektklubb-medlem 2015: – Før spiste jeg for å dempe følelser

Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-01-04 07:07

Bettine Vandås (25) hadde mistet både metthets- og sultfølelse som følge av et altfor høyt matinntak og dårlige kostvaner. Ved å lage matplaner har hun fått strukturen hun tidligere manglet.

Derfor slet jeg med vekten

Jeg har slitt psykisk i flere år og ikke helt visst hvordan jeg skulle håndtere ting. Jeg har derfor spist mye og da spesielt sjokolade for å dempe følelsene som jeg ikke ville kjenne på. Melkesjokolade, kaffe og cola har vært mine aller beste venner gjennom flere år. Jeg kunne spise en stor plate sjokolade, andre godterier og en middagsporsjon på størrelse med to porsjoner.

STEM HER!

Jeg hadde verken sulthetsfølelsen eller metthetsfølelsen. Jeg spiste når andre spiste eller så spise jeg sjokolade og drakk kaffe. Jeg hadde ikke noe ordentlig forhold til mat.

Vendepunktet

UNDERVEIS: Her er Bettine vei opp Prekestolen i fjor sommer.
UNDERVEIS: Her er Bettine vei opp Prekestolen i fjor sommer. Foto: Privat

November i fjor bestemte jeg meg for at noe måtte gjøres og det snart. Jeg skjønte at jeg trengte hjelp eller er skikkelig «spark i rumpa». Jeg søkte om å få bli den «nye Mia» i «Mia søker Mia». Det var en person som skulle få 100 timer med en personlig trener. En som trengte litt ekstra hjelp og motivasjon til å komme i gang. «Mia søker Mia» ble til «Just move» da de ikke klarte å velge én person.

Vi ble en gruppe på cirka 15 personer med en personlig trener i spissen. Vi trente sammen to ganger i uken fra februar til juni. «Just move» var det sparket bak jeg trengte med trening, men der var det ikke mye kostholdsveiledning. Vektklubb ble derfor et fantastisk verktøy! Det og ha en personlig trener som virkelig hadde troen på meg var en stor motivasjon for meg.

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Slik gikk jeg ned

Jeg startet aller først med å få ut alt sukkeret i kroppen. Jeg meldte meg inn i Vektklubb og la om maten til det sunnere. Jeg lagde matplan hver uke og handler en gang i uken, da vet jeg hva jeg skal ha til middag hver dag og slipper å gå innom butikken når jeg er sulten eller fysen på noe. Når man går i butikken sulten er det lett å ende opp med en lettvint løsning som gjerne ikke er så sunn.

Det å kombinere profesjonell hjelp og livsstilsendringer har hjulpet meg veldig mye.

Jeg har prøvd å trene tre ganger i uken, men livet har bydd på utfordringer som har gjort til at jeg ikke alltid har klart å trene like mye som planlagt. I de ukene hvor ting har vært vanskelig har jeg holdt meg innenfor det anbefalte kalorinivået som Vektklubb har anbefalt meg for at jeg skal nå mitt mål. Jeg er generelt mye mere aktiv enn jeg var for ett år siden.

NÅDDE OPP: Bettine på toppen av Prekestolen. Å gå turer og trene er blitt mye lettere etter hvert som vekten har blitt mindre.
NÅDDE OPP: Bettine på toppen av Prekestolen. Å gå turer og trene er blitt mye lettere etter hvert som vekten har blitt mindre. Foto: Privat

For meg har det vært veldig viktig at jeg ikke har hatt nei-mat. Det er lov til å spise alt, men med måte.

På tunge og vanskelig dager har jeg sett på bilder av meg selv fra når jeg startet, jeg har satt nye bilder ved siden av og ser da hvor langt jeg faktisk har kommet. Det å se sånne bilder av meg selv gir meg både energi og motivasjon til å fortsette!

GÅ TIL AVSTEMNING

Mine tre beste tips til andre:

1. Ha troa på deg selv!

2. Ikke ha nei-mat, alt er lov bare spis med måte.

3. Lag ukesplan og ta en storhandel i uka.

OVERSIKT: Se alle 10 kandidater til Årets medlem 2015

Hvem blir Årets Medlem 2015?

Alle kandidatene er nominert av andre Vektklubb-medlemmer. Dette er ingen kilokonkurranse, men en premiering av vanlige mennesker som har klart å motstå utallige fristelser, bekjempet dørstokkmila og gått ned i vekt ved å erstatte dårlige uvaner med en sunn livsstil.
Sammen med VGs lesere vil en fagjury stemme frem hvem som stikker av med den gjeve seieren. I juryen sitter Vektklubbs fageksperter på kosthold og trening: Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring, Anne Mette Rustaden er utdanner fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og Roger Holmedal er personlig trener og foreleser.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her