PASTASALAT: Om du spiser pasta ofte har du litt gevinst av å bytte til en fullkornsvariant, for da øker du fiberinntaket. Fiber er som kjent gunstig for fordøyelsen og metthetsfølelsen.

Havrepasta med kun 20 prosent havre

Publisert: 2015-05-11 10:45

Litt mer fiber, litt mer fullkorn, men helt på det jevne med annen fullkornpasta. Skal du få et sunt pastamåltid er det først og fremst tilbehøret som avgjør.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Annenhver uke tester hun sunnhetsgraden av nye matvarer for Vektklubb.nos lesere.

Mange er glade i pasta og det er ingen tvil om at det er lettvint hverdagsmat. Hvis man bruker pasta ofte så er det jo greit å kunne velge sunnere pastavarianter med mer fullkorn og fiber, og de finnes det noen av. Sopps har kommet med en nøkkelhullsmerket fullkornpasta med havre som de kaller «lev godt – for deg som tenker på hva du spiser».

Innhold:

Fusillipastaen med havre innholder selvsagt havre, det vil si; 20 prosent fullkornmel av havre. I tillegg er den laget av 35 prosent fullkornmel av durumhvete. Resten består av durumhvetemel som er hovedbestandel i de aller fleste pastatyper. Den høye andelen fullkornmel (55 prosent totalt) gir et kostfiberinnhold på linje med grovbrød (7 gram fiber per 100 gram tørrvare).

Smak:

Om du bruker pasta som tilbehør er en Vektklubbporsjon 40 gram tørrvekt (140 kcal). På vanlige pastapakker står det at en porsjonsstørrelse er mellom 75 og 100 gram (tørrvekt). Det utgjør 263-350 kcal.

Pastaskruer smaker jo ikke stort i seg selv, og denne pastaen er i så måte lik andre typer fullkornpasta. Om du, som meg, liker best litt tyggemotstand i pastaen så pass på koketiden da disse pastaskruene er små og fort vil bli ihjelkokt om du glemmer å ta tiden. Cirka 6 minutter tar det.

Hvor sunt er det:

Pasta er hovedsakelig en kilde til energi, ikke noe man spiser fordi det er så innmari næringsrikt, for det er det jo ikke. Pasta består hovedsakelig av karbohydrater i form av stivelse og et varierende innhold av kostfiber. Sopps har også oppgitt innholdet av jern på sine fullkornspastatyper, så litt annet enn bare stivelse får du tross alt i deg. Kostfiberinnholdet er bra, 7 gram per 100 gram pasta. Det er på nivå med andre fullkornpastatyper.

KOKT: - Jeg kunne kanskje ønsket at pastaskruene var litt større, noe jeg synes gir mer tyggemotstand og struktur til måltidet, men det er min personlige smak, sier matspaner Eli Anne.

Det som skiller Sopps havrepasta fra annen fullkornspasta er innholdet av havre. Havre er en sunn kornsort som gir en type løselige fibre kalt betaglukaner. Betaglukaner øker viskositeten på tarminnholdet og kan blant annet bidra til å trekke med seg kolesterol, noe som har vist seg å ha positive effekter på kolesterolnivået i blodet. Havrepasta kan dermed tenkes å ha noen fordeler sammenlignet med annen fullkornpasta.
Når det kommer til kaloriinnhold er det temmelig likt i både vanlig pasta, fullkornpasta og havrepasta, men et høyere kostfiberinnhold kan føre til økt metthetsfølelse på samme mengde kalorier.

Næringsinnhold havrepasta:

Per 100 gram tørrvare

Energi: 350 kcal
Protein: 14 gram
Fett: 3,2 gram
Karbohydrat: 65 gram
- Kostfiber: 7 gram
Jern: 3,1 mg
1 porsjon á 40 gram tørr pasta gir cirka 140 kcal. Dette er en nokså liten porsjon, men passer godt som tilbehør til en hovedrett for de som prøver å redusere vekten. De som ikke behøver vektnedgang, eller de som trener veldig mye kan ta en større porsjon.

Sammenlignet med annen pasta:


  • Sopps fusilli fullkorn: 350 kcal, 2 gram fett, 65 gram karbohydrat, 14 gram protein, 7 gram kostfiber og 2,7 mg jern.
  • Sopps spaghetti original: 340 kcal, 2 gram fett, 69 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram kostfiber

Eli Annes enkle pastasalat:

Kok pasta og tilsett masse friske grønnsaker. Perfekt som en rask middag før eller etter trening, eller som lunsj.

1 porsjon havrepasta (40 gram tørrvare, cirka 1,5 dl kokt pasta)
2 ts (15 gram) basilikumpesto
5 cherrytomater
1 vårløk
3-4 ringer paprika
7-8 skiver agurk
30 gram fetaost
5-6 grønne oliven med sten
ca 1 ts vellagret balsamico

Totalt ga denne porsjonen cirka 400 kcal.
Du kan selvsagt øke mengden grønnsaker betraktelig uten å påvirke kaloriinnholdet nevneverdig. Kaloriene her kommer hovedsakelig fra pasta, pesto og fetaost, mindre fra oliven og grønnsakene.

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Matspaneren har også testet:

Kokosolje er verre enn palmeolje!

Test av revet ost med mindre fett

Nye tilbehørsalater fra Delikat

Proteinrik yoghurt fra Synnøve

Endelig, en kremet risotto som ikke er for fet

Mat på farten: Orientals bulgursalat

Frisk kvarg - utfordrer meierigigantene

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her