Matspaneren: Leksands knekkebrød med søtpotet og bønner
Ved å tilsette bønnemel og søtpotet, blir knekkebrødene ekstra sunne?
" data-react-helmet="true">
- Bortsett fra trekantformen skiller de seg ikke mye fra andre knekkebrød, med unntak av prisen.<br />
Jeg er glad i knekkebrød og spiser det ofte, både til frokost, lunsj og kvelds. Wasa havreknekkebrød er blant mine favoritter, men det er jo greit å variere litt, og jeg prøver stadig alle nyheter som kommer i butikken.
Jeg oppdaget i dag noen nye knekkebrød jeg ikke har sett før. De er produsert i Sverige av Leksands knekkebrød som er Sveriges nest største knekkebrødleverandør.
I følge den norske nettsiden leksands.no har de seks knekkebrødvarianter: bakerens beste havre, bakerens beste linfrø, leksandsknekke godt stekt, leksandsknekke normalstekt, ruteknekke godt stekt og ruteknekke normalstekt. På Meny fant jeg de to første: bakerens beste havre med en grovhetsprosent på 86 og 13 prosent fiber og bakerens beste linfrø med 100 prosent grovhet og 16 prosent fiber.
Se tidligere nettreff: Er knekkebrød kreftfremkallende?
Bakerens beste knekkebrød er trekantede, tynne og sprø. Et havreknekkebrød veier cirka 12,5 gram og gir 45 kcal per skive, mens linfrøknekkebrødet veier cirka 13,3 gram og gir 48 kcal per skive. Med andre ord nokså likt mange av de vanligste knekkebrødene på norske frokostbord. Bortsett fra den trekantede formen synes jeg ikke de skiller seg så mye fra andre grove knekkebrød.
Havreknekkebrødet er imidlertid litt tynnere og lettere å spise enn Wasa sitt tykke og sprø havreknekkebrød, så det er kanskje lettere for barn å spise Leksands havreknekkebrød. Leksands havreknekkebrød er også noe grovere enn Wasa havre som det er naturlig å sammenligne med.
Sammenlignet med Wasa sine havre- og rug-knekkebrød (Havre og Husman) som selges svært rimelig i dobbel økonimipakning (Havre 560 gram og Husman 520 gram), så er det en betydelig høyere kilopris på Leksands knekkebrød. Det synes jeg ikke de er verdt. Men forandring fryder, så hvorfor ikke prøve Leksands knekkebrød som en variasjon? Det kan jo hende de blir en ny favoritt.
per 100 gram vare
Bakerens beste havre: 361 kcal, 3,4 gram fett, 65 gram karbohydrater, 11 gram protein, 13 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir cirka 45 kcal.
Bakerens beste linfrø: 362 kcal, 5,5 gram fett, 58 gram karbohydrater, 12 gram protein, 16 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir cirka 48 kcal.
Wasa havre: 360 kcal, 5,5 gram fett, 62 gram karbohydrat, 13 gram protein, 10 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir 60 kcal.
Wasa husman: 350 kcal, 1,5 gram fett, 66 gram karbohydrat, 9 gram protein, 15 gram kostfiber og 1 gram salt. En skive gir 45 kcal.
Har du tips til matvarer Vektklubb bør teste? Send oss en mail
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ved å tilsette bønnemel og søtpotet, blir knekkebrødene ekstra sunne?
Du får ett gram mer protein per knekkebrød om du velger proteinknekkebrødet kontra annet Ryvita-knekkebrød. Er du opptatt av å spise mer proteiner har du i grunn mer å vinne på å velge riktig pålegg.
Er det én ting vi nordmenn ikke kan motstå så er det vel nybakt brød! Om bakeferdighetene ikke er mye å skryte av, finnes det bakemikser i alle varianter. Sistemann ut er denne brødblandingen bestående kun av frø og nøtter, men hvor sunt er det?
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.