Matspaneren: Leksands knekkebrød

Publisert: 2014-07-31 15:06

- Bortsett fra trekantformen skiller de seg ikke mye fra andre knekkebrød, med unntak av prisen.<br />

Petter Emil Wikøren / VG

Jeg er glad i knekkebrød og spiser det ofte, både til frokost, lunsj og kvelds. Wasa havreknekkebrød er blant mine favoritter, men det er jo greit å variere litt, og jeg prøver stadig alle nyheter som kommer i butikken.

Jeg oppdaget i dag noen nye knekkebrød jeg ikke har sett før. De er produsert i Sverige av Leksands knekkebrød som er Sveriges nest største knekkebrødleverandør.

I følge den norske nettsiden leksands.no har de seks knekkebrødvarianter: bakerens beste havre, bakerens beste linfrø, leksandsknekke godt stekt, leksandsknekke normalstekt, ruteknekke godt stekt og ruteknekke normalstekt. På Meny fant jeg de to første: bakerens beste havre med en grovhetsprosent på 86 og 13 prosent fiber og bakerens beste linfrø med 100 prosent grovhet og 16 prosent fiber.

Se tidligere nettreff: Er knekkebrød kreftfremkallende?

Bakerens beste knekkebrød er trekantede, tynne og sprø. Et havreknekkebrød veier cirka 12,5 gram og gir 45 kcal per skive, mens linfrøknekkebrødet veier cirka 13,3 gram og gir 48 kcal per skive. Med andre ord nokså likt mange av de vanligste knekkebrødene på norske frokostbord. Bortsett fra den trekantede formen synes jeg ikke de skiller seg så mye fra andre grove knekkebrød.

Havreknekkebrødet er imidlertid litt tynnere og lettere å spise enn Wasa sitt tykke og sprø havreknekkebrød, så det er kanskje lettere for barn å spise Leksands havreknekkebrød. Leksands havreknekkebrød er også noe grovere enn Wasa havre som det er naturlig å sammenligne med.

Sammenlignet med Wasa sine havre- og rug-knekkebrød (Havre og Husman) som selges svært rimelig i dobbel økonimipakning (Havre 560 gram og Husman 520 gram), så er det en betydelig høyere kilopris på Leksands knekkebrød. Det synes jeg ikke de er verdt. Men forandring fryder, så hvorfor ikke prøve Leksands knekkebrød som en variasjon? Det kan jo hende de blir en ny favoritt.

Næringsinnhold

per 100 gram vare

Bakerens beste havre: 361 kcal, 3,4 gram fett, 65 gram karbohydrater, 11 gram protein, 13 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir cirka 45 kcal.

Bakerens beste linfrø: 362 kcal, 5,5 gram fett, 58 gram karbohydrater, 12 gram protein, 16 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir cirka 48 kcal.

Wasa havre: 360 kcal, 5,5 gram fett, 62 gram karbohydrat, 13 gram protein, 10 gram kostfiber og 1,2 gram salt. En skive gir 60 kcal.

Wasa husman: 350 kcal, 1,5 gram fett, 66 gram karbohydrat, 9 gram protein, 15 gram kostfiber og 1 gram salt. En skive gir 45 kcal.

Har du tips til matvarer Vektklubb bør teste? Send oss en mail

Se test av andre matvarer:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her