FLERE LØRDAGER I UKEN: – Hvis jeg først går inn i «sukkersonen», sier jeg til meg selv at jeg like gjerne kan spise mer, forteller Ann Cathrin Andersen (25), psykologistudent fra Oslo.

Skeier helt ut: Tykk av «what the hell»-effekten

Publisert: 2012-10-19 15:50

Får du dårlig samvittighet av å spise sjokolade, og føler at du har «sprukket»? Da kan veien til overspising være kort.

Du har fått det til hele uken. Trent, laget mat fra bunnen av, og fått i deg rikelig med frukt og grønt. Så kommer fredagen og med ett er viljestyrken som blåst bort.

I tre dager til ende velter du deg i usunne fristelser. Når søndagskvelden kommer sitter du igjen med både dårlig samvittighet og trange bukser. Kjenner du deg igjen?

– Dårlig samvittighet fører til enda større matinntak hos mange, forteller Hege Gade, doktorgradsstipendiat ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, sykehuset i Vestfold.

Hun tror det er vår tilbøyelighet til å tenke «enten/eller» omkring matvaner som utløser suget etter store mengder fett og sukker i helgen.

NORMALT Å SPISE SØTT: Hege Gade er fagkoordinator ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Være flink

– Man bør aldri snakke om å sprekke, eller om å være flink og ikke flink når det gjelder mat og trening. Det fører ikke noe godt med seg, sier Gade.

Føler du at du har syndet og får dårlig samvittighet om du spiser en sjokolade, er det nemlig vanskeligere å begrense inntaket. Jo strengere du er med deg selv, jo større er sjansen for at du virkelig begynner å fråtse.

– Vi kaller det «what the hell»-effekten. Man tenker at nå som jeg først har sprukket, kan jeg bare ta den helt ut.

– Ved å lage en plan og bli bevisst på eget tankemønster, trener du også opp evnen til å ha et normalt forhold til kosemat, sier Gade.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Du har garantert hørt dette før

Erstatt sjokolade og potetgull med sunne snacks som fruktsalat med kesam, og grønnsaker med dipp. Ikke et dårlig råd, men det fungerer ikke for alle.

– Frukt og kesam er kjempegodt, men vi kan ikke tenke at vi skal leve uten sjokolade og kaker resten av livet. Belønningssenteret i hjernen er laget slik at det foretrekker sukker og fett, som går raskest inn i årene. Frukt og kesam har ikke den samme effekten, sier Gade.

Ifølge Gade er hverken sjokolade eller kake usunt i seg selv.

– Det er mengden som kan gi utslag. Tenk derfor heller at du skal ha litt sjokolade eller kake, men at du vil ha det i andre mengder enn tidligere, foreslår Gade.

Spør deg selv hvor mye sjokolade eller kake du er komfortabel med å unne deg i løpet av en uke. Når du selv bestemmer rammene, øker motivasjonen for å få det til.

– Hvorfor er det viktig for deg å ha en sunn livsstil? Skriv opp fire-fem årsaker. Jo mer du greier å aktivere dine egne årsaker til hvorfor dette er viktig, jo bedre er det. Det gir en følelse av kontroll, påpeker Gade.

SUNN KOSEMAT: Nyt en fruktsalat med vaniljeyoghurt og valnøtter. Men har det samme effekt som sjokolade?

Vent til helgen

Dersom du opplever at du mister kontrollen om du spiser sjokolade midt i uken, så er det kanskje best for deg å vente til helgen.

– Men ha da for all del god samvittighet mens du spiser sjokolade på lørdag, råder Gade.

Får du i deg litt ekstra, så vær bevisst hvordan du snakker til deg selv.

– Forsøk å styre unna enten/eller- tankegangen. De som får til dette, ser ut til å klare seg bedre når de skal ned i vekt. De som lever jevnt, som klarer å tenke «pytt, pytt» om de ryker på en troika på en vanlig onsdag, får i seg mindre kalorier totalt i løpet av en måned, enn de som bebreider seg selv og får masse dårlig samvittighet hver helg. Det er jeg sikker på, sier Gade.

Kvinner best på dårlig samvittighet

Forskning viser at kvinner er eksperter på selvbebreidende tankegang, som igjen kan gjøre det lettere å overspise når de først har skeiet ut litt.

– Man vet ikke hvorfor, men det er kjønnsforskjeller her, og kvinner preges mer av dårlig samvittighet enn menn. Det kan gjelde både mat og trening og alt som har med livsstil å gjøre. Kvinner har mer depresjon, mer angst og preges mer av det som heter selvdestruktiv tankegang, sier Hege Gade.

– Jeg synes alle skal spørre seg selv: Hvorfor er det så dumt å gi blaffen innimellom? Hvor mye slakk vil du gi deg selv? Å skeie ut litt iblant handler også om livsglede, sier coach Erica Grunnevoll.

Fra ditt eget indre

Nyt hver bit saaakte og glem den dårlige samvittigheten. Du kan spise alt, men ikke alltid

– Dersom du har bestemt deg for at sunn livsstil med moderat helgekos, så må du også ta et oppgjør med plussene og minusene, råder Erica Grunnevoll, coach og foredragsholder i firmaet Coachteam.

– Det er det samme som når du eventuelt vurderer å gå fra en partner eller bytte jobb, mener hun.

– Det trenger ikke ha noe med mat å gjøre, men tenk på en gang du opplevde at du tok tilbake kontrollen.

– Prøv å gjenskape dette øyeblikket neste gang du føler at du mister kontrollen.

Å visualisere gevinsten, det stedet du ønsker at kroppen og helsen skal være om to måneder eller to år, er også nyttig, ifølge coachen.

For å vite hva gevinsten er, og hva du forlater, må du i forkant ha gjort en liten tankejobb.

– Når motivasjonen kommer innenfra, er muligheten størst for å lykkes.

Spiser mer enn vi tror

Noen er klar over hvor mye kosemat de spiser i helgen, andre tror de spiser mye mindre enn de faktisk gjør.

– Både egen og andres studier viser at personer med sykelig overvekt kan ha mye kunnskap om mat og kaloriinnhold, men at de ofte velger matvarer og spisemønstre som står i motsetning til kunnskapen, sier Bjørg Christiansen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo.

Hun har forsket på sykelig overvekt, levevaner og mestring. Om man ønsker å endre vaner, må man først bli bevisst sine egne vaner, råder hun.

– Kartlegg hva du spiser og drikker, og se om skillet mellom hverdag og helg er stort.

Å reflektere sammen med andre kan være svært nyttig.

– Snakk med partneren og familien om hva dere gjør når dere skal kose dere. Da får du faktisk litt distanse til egne vaner, råder Christiansen.

SULTEN ELLER FYSEN: Grønnsaker med purreløkdipp kan du ty til når småsulten melder seg.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her